Quantcast

http://picasion.com/

Βουλιάζει στην ανεργία η Βόρεια Ελλάδα

Κραυγή απόγνωσης από τα Εργατικά Κέντρα
Κραυγή αγωνίας για την ανεργία και τη μετανάστευση των νέων εκπέμπουν οι εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας αμφισβητώντας τα επίσημα στοιχεία για την απασχόληση και κάνοντας λόγο για εφιαλτική κατάσταση που

βιώνουν ιδιαίτερα δε οι νέοι. Με αφορμή την ετήσια ενημέρωση ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων των πόλεων της Μακεδονίας και της Θράκης περιέγραψαν την τραγική κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους, με την ανεργία -σε αντιδιαστολή με τα επίσημα στοιχεία- να έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Όπως επεσήμαναν η ανεργία στους νέους ξεπερνά ακόμη και το 60% σε νομούς όπως της Κοζάνης αλλά και της Καστοριάς όπου η φυγή στο εξωτερικό έγινε λύση ανάγκης για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Παράλληλα, οι Πρόεδροι, αναφέρθηκαν στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που λόγο της υποστελέχωσης των αρμόδιων Υπηρεσιών (ΣΕΠΕ) έχουν πάρει εφιαλτικές διαστάσεις αλλά και σε "μαύρες λίστες" που οι εργοδότες δημιουργούν ακόμα και στο διαδίκτυο, στοχοποιώντας εργαζόμενους που τόλμησαν να καταγγείλουν τους παραβάτες εργοδότες.

Τα στοιχεία που δόθηκαν αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το κύμα ανέργων που έχει δημιουργηθεί και έχει "καταπνίξει" ολόκληρους νομούς. Ενδεικτικά είναι σύμφωνα με την ενημέρωση από τους προέδρους των ΕΚ,-όπως αναφέρει η ιστοσελίδα voria.gr- τα στοιχεία που παρέθεσαν ανά νομό:

Στη Φλώρινα, τον φτωχότερο νομό της Κεντρικής Μακεδονίας η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών φτάνει στο 78%.

Στην Κατερίνη η ανεργία είναι στον νομό είναι στο 25%, ωστόσο υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι που πια δεν δηλώνονται στον ΟΑΕΔ.

Στην Ξάνθη, η ανεργία ακολουθεί αυξανόμενη πορεία και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη έχει ξεπεράσει το 45%. «Πάρα πολλοί οικοδόμοι από την Ξάνθη έχουν μεταναστεύσει για εργασία στο Κατάρ, για τις υποδομές στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ανέφερε ο κ. Μπεμπεκίδης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περίπου 200 σε κάθε περιοχή εκεί, έχουν κάνει ελληνικές κοινότητες αλλά σιγά σιγά θα αρχίσουν να επιστρέφουν γιατί τελειώνουν οι εργασίες και θα προστεθούν στις καταστάσεις ανέργων στην περιοχή μας»

Στην Πέλλα υπάρχει μεγάλο ποσοστό χαμηλόμισθης εργασίας. Παράλληλα, στα ύψη είναι και η ανεργία, αφού στην περιοχή, στα 13.000 άτομα που αποτελούν το σύνολο του εργατικού δυναμικού, υπάρχουν 7.014 άνεργοι με το ποσοστό να φτάνει στο 54%.

Στη Χαλκιδική το το ποσοστό ανεργίας το καλοκαίρι είναι στο 25% το χειμώνα όμως αυξάνεται κατακόρυφα.

Στις Σέρρες στα 8 χρόνια των μνημονίων άνοιξαν 344 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.753, στον κλάδο του εμπορίου άνοιξαν 1.031 και έκλεισαν 2.953, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 1.663 και έκλεισαν 4.081.

1 σχόλιο:

  1. Ωραίο άρθρο απο Βεροιώτικο blog. Μόνο ο νομός Ημαθίας λείπει απο το ρεπορτάζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ