Μεταφορά «στον αέρα» για τους μαθητές Γυμνασίων της Ημαθίας

Εντονότατο το πρόβλημα για 20 μαθητές του Μουσικού Σχολείου και 11 μαθητές από τη Νάουσα
«Στο ίδιο έργο θεατές» παραμένουν και φέτος οι μαθητές γυμνασίων της Ημαθίας σχετικά με το θέμα της μεταφοράς τους από και προς στις σχολικές μονάδες που φοιτούν. Αν και ο
Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει παράταση συμβάσεων, εφόσον υπάρχουν εκκρεμείς διαγωνισμοί, ωστόσο, όπως αναφέρουν στο veriotis.gr οι αρμόδιοι, στην Ημαθία η μεταφορά συνεχίζει να αποτελεί αγκάθι αφού δεν υπάρχουν εκκρεμείς διαγωνισμοί. «Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε τα δρομολόγια καλή τη πίστη και εν αναμονή τροπολογίας που θα επικυρώνει τις τροποποιήσεις αυτών» υπογραμμίζει στο veriotis.gr ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ, Παύλος Παυλίδης.

Μέχρι στιγμής και λίγες ώρες μετά το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού το πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων κ. Μαρία Σουμελίδου που μίλησε στο veriotis.gr, «το πρόβλημα εντοπίζεται στους νέους μαθητές που φοιτούν για πρώτη φορά στο Γυμνάσιο και πρέπει να εκδοθούν νέα δρομολόγια για να τους καλύψουν». Πρόκειται για 20 παιδιά του Μουσικού Σχολείου Βέροιας, που μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στις Βαρβάρες αλλά και για 11 παιδιά από τη Νάουσα.
 

Σε τί αφορά η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών
 

Τροπολογία με μία σειρά από ρυθμίσεις στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από και προς τα σχολεία τους, αλλά για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Για τη μεταφορά των μαθητών, η τροπολογία προβλέπει :
Επεκτείνεται μέχρι τέλος του έτους (31.12.2018) η δυνατότητα της Οικονομικής Επιτροπής των Περιφερειών που προκήρυξαν διαγωνισμούς για τη μεταφορά μαθητών, να αποφασίζει την ανάθεση της εκτέλεσης των σχετικών δρομολογίων στους προσωρινούς μειοδότες ή προσωρινούς αναδόχους, μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνισμών με την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων,
Παρατείνεται, με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η εκτέλεση των συμβάσεων, που ήταν σε ισχύ στις 30.06.2018, έως τις 31.12.2018, σε περίπτωση που δεν έχουν αναδειχθεί μειοδότες στους εκκρεμείς διαγωνισμούς και
Οι δαπάνες μεταφοράς οι οποίες πραγματοποιούνται από την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019 μέχρι τη σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταφοράς, καταβάλλονται νόμιμα, εφόσον ο οικείος Περιφερειάρχης βεβαιώνει με σχετική πράξη του την εκτέλεση της μεταφοράς μαθητών και εφόσον το ύψος της δαπάνης συμφωνεί με την απόφαση ανάθεσης της οικείας Οικονομικής Επιτροπής.
Αντιμετωπίζεται το ζήτημα που ανέκυψε σχετικά με την πραγματοποίηση από τις Περιφέρειες δαπανών σχετικών με τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων, κατά το πρώτο εξάμηνο των ετών 2017 και 2018. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι δεσμεύσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει οι Περιφέρειες δεν επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής δαπάνης που εντέλει χρειάστηκε. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα εκκαθάρισης και πληρωμής των εν λόγω (πρόσθετων) δαπανών σε βάρος των πιστώσεων των Περιφερειών του τρέχοντος οικονομικού έτους.
Οι παραπάνω διατάξεις ισχύουν αναδρομικά από 30/6/2018.

Επιπρόσθετα, με την τροπολογία (παρ. 2) διασφαλίζεται ότι και για το σχολικό έτος 2018-2019, θα καταβληθεί ομαλά και απρόσκοπτα η μισθοδοσία και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ, στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Όπως τόνισε ο κ. Χαρίτσης, η μεταφορά των μαθητών είναι κρίσιμο ζήτημα για τη ζωή των παιδιών και χιλιάδων οικογενειών και ως τέτοιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τροπολογίες που επανέρχονται περιοδικά κάθε χρόνο, αλλά θα πρέπει να βρεθεί μία μόνιμη λύση. Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ήδη υπεγράφη ΚΥΑ, που βελτιώνει το θεσμικό πλαίσιο και προανήγγειλε διαβούλευση με τις Περιφέρειες και τα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών, για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ