Quantcast

http://picasion.com/

Οι 6 απαντήσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα 153 έφτασαν πλέον τα κρούσματα, ενώ 17 ασθενείς κατέληξαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα κρούσματα στη χώρα μας άρχισαν να καταγράφονται το 2010, χρονιά που εκδηλώθηκαν πρώτη φορά και στοίχισαν τη ζωή σε 35 άτομα, από τους 262 που μόλυνε συνολικά ο ιός. Το 2011 έχασαν
τη ζωή τους 9 από τα 100 άτομα που προσβλήθηκαν. Το 2015 και το 2016 δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα. Το 2017 όμως ο ιός επανήλθε και μολύνθηκαν 48 άτομα και 5 από αυτούς κατέληξαν.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε οδηγίες προφύλαξης, μιας και δεν υπάρχει ούτε κάποιο μέτρο πρόληψης (εμβόλιο), ούτε και θεραπεία για τη νόσο που προκαλούν τα κουνούπια. 

Πώς μεταδίδεται ο ιός του Δυτικού Νείλου 


Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κοινών κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από τα οποία μολύνονται τα κουνούπια. Ο ιός δεν μεταδίδεται περαιτέρω από τον άνθρωπο ούτε με το φιλί ή τη σεξουαλική επαφή.

Ποια είναι τα συμπτώματα της μόλυνσης με ιό του Δυτικού Νείλου

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα και περνούν τη νόσο «σιωπηρά», χωρίς καν να το γνωρίζουν. Περίπου το 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος ή της ίωσης. Δηλαδή έχουν πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία, αισθάνονται έντονη κούραση, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, ενώ μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα και από το γαστρεντερικό σύστημα όπως είναι ναυτία, έμετοι, διάρροιες, ανορεξία, πόνος στην κοιλιά ή ακόμη και δερματικά εξανθήματα και διόγκωση λεμφαδένων. Αυτοί που έχουν έντονα συμπτώματα, επικίνδυνα ακόμη και για την ίδια τους τη ζωή είναι λιγότεροι από 1% από αυτούς που προσβάλλονται από τη νόσο και οι σοβαρότερες εκδηλώσεις είναι από το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς εμφανίζουν κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση, πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, διαταραχές συνείδησης και συμπεριφοράς, νευρολογικά συμπτώματα όπως αστάθεια, διαταραχές στη βάδιση, τρέμουλο, σπασμούς, σοβαρή μυϊκή αδυναμία, διαταραχές όρασης κ.ά. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, άτομα με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα.


Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα στις δύο πρώτες περιπτώσεις υποχωρούν σε τρεις έως έξι ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα, ενώ στη σοβαρή μορφή της νόσου μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες και να αφήσουν μόνιμες βλάβες όπως είναι διαταραχές κινητικότητας, χρόνια κόπωση, παράλυση κ.ά.


Ποια είναι η θεραπεία; 

Για τη λοίμωξη δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και οι ασθενείς αντιμετωπίζονται υποστηρικτικά, δηλαδή με την ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ. Εμβόλιο δεν υπάρχει.


Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη μόλυνση

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για τα τσιμπήματα κουνουπιών. Στα ατομικά μέτρα περιλαμβάνονται η επάλειψη εντομοαπωθητικών λοσιόν στο δέρμα, η χρήση ρούχων που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα και τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα. Στα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε στο σπίτι είναι η τοποθέτηση σήτας στα παράθυρα και κουνουπιέρας στα μωρά, η χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών (ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών), το καλό κούρεμα στο γρασίδι, η χρήση λαμπτήρων κίτρινου φωτισμού, η αποστράγγιση των στάσιμων υδάτων και το πότισμα τις πρωινές ώρες.


Σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επηρεαζόμενες περιοχές στην Αττική είναι οι εξής: Μέγαρα, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος, Μάνδρα, Φυλή (Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής), Ηλιούπολη, Αθήνα, Γαλάτσι (Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών), Σαλαμίνα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Αγιος Ιωάννης Ρέντη, Τροιζηνία, Μέθανα, Πέραμα, Πειραιά (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς και Νήσων), Ηράκλειο, Βριλήσσια (Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα), Αγία Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον (Περιφερειακή Ενότητα Δυτικού Τομέα), Καλλιθέα, Μοσχάτο- Ταύρος (Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα), Ωρωπός (Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής). Ο ιός του Δυτικού Νείλου επελαύνει στην Κόρινθο, στους δήμους Λουτρακίου- Περαχώρας- Αγίων Θεοδώρων, στην Εύβοια, στον δήμο Χαλκίδας, στη Βοιωτία στους δήμους Τανάγρας, Αλιάρτου- Θεσπιέων και Θηβαίων. Έντονη είναι η κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Έχουν καταγραφεί ως επηρεαζόμενοι οι εξής δήμοι: Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Κορδελιού- Ευόσμου, Βόλβης, Θεσσαλονίκης, Δέλτα, Θερμαϊκου, Παύλου Μελά, Λαγκαδά. Δεκάδες κρούσματα έχουν σημειωθεί επίσης στην Ημαθία (δήμοι Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Ηρωικής Πόλης Νάουσας), στην Πέλλα (δήμοι Πέλλας, Σκύδρας), στο Κιλκίς (δήμοι Παιονίας, Κιλκίς), στη Χαλκιδική (δήμοι Κασσάνδρας, Νέας Προποντίδας), στη Ροδόπη (δήμος Κομοτηνής), στον Έβρο (δήμος Διδυμότειχου), στις Σέρρες (δήμος Ηράκλειας). Τέλος, ο ιός κυκλοφορεί και στο Ρέθυμνο, και συγκεκριμένα στο δήμο Μυλοποτάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ