Δημήτρης Κόβας: «Να παρθούν μέτρα για τη βοοτροφία, τον μοναδικό εύρωστο κλάδο στην Ημαθία»

Επιστολή του προέδρου Βοοτροφικού Συλλόγου στο αρμόδιο Υπουργείο
Επιστολή προς τον Υπουργό, Αν. Υπουργό, Υφυπουργό και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αποστόλου, κ. Τσιρώνη, κ. Κόκκαλη και κ. Αντώνογλου, απέστειλε ο Πρόεδρος του

Βοοτροφικού Συλλόγου Βεροίας Δημήτριος Κόβας. Στο κείμενό του περιγράφει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, λόγω των αυξημένων τιμών των ζωοτροφών. Όπως αναφέρει στο υπόμνημά του, οι τιμές αυξήθηκαν λόγω των βροχοπτώσεων στην Ελλάδα και της έντονης ξηρασίας στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, μείωσαν την παραγωγή των δημητριακών που αποτελούν κύρια τροφή πάχυνσης των βοοειδών, κατά συνέπεια μείωσαν την προσφορά και αύξησαν την τιμή, εκτινάσσοντας το κόστος παραγωγής μοσχαρίσιου κρέατος. Παράλληλα παραθέτει και μέτρα που προτείνει ο Βοοτροφικός Σύλλογος Βέροιας για την ενίσχυση της Ελληνικής Βοοτροφίας.Αναλυτικά το Υπόμνημα: 


Άμεσα μέτρα ενίσχυσης της Ελληνικής Βοοτροφίας λόγω των αυξημένων τιμών των ζωοτροφών

«Κύριοι, Οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις που έπληξαν την πατρίδα μας κατά την διάρκεια του θέρους του τρέχοντος έτους σε συνδυασμό με την έντονη ξηρασία λόγω του καύσωνα που εμφανίστηκε στις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης προκάλεσαν ήδη αύξηση των τιμών των δυσεύρετων ζωοτρόφων. Ως γνωστόν ο διατροφικός πυρήνας για την πάχυνση των βοοειδών αποτελείται από δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι). Οι κλιματικές συνθήκες δημιούργησαν προβλήματα όχι μόνο στην εγχώρια παραγωγή δημητριακών, αλλά και στην ευρωπαϊκή με αποτέλεσμα η συνεχώς μειούμενη πρόσφορα να μην καλύπτει την τρέχουσα ζήτηση ζωοτρόφων οδηγώντας σε αύξηση στις τιμές τους.

Η διαμορφούμενη κατάσταση εκτινάσσει το κόστος παραγωγής του μοσχαρίσιου κρέατος επιβαρύνοντας οικονομικά τις κτηνοτροφικές μας εκμεταλλεύσεις. Οι προβλέψεις μας ως προς την προμήθεια ζωοτροφών και τις τιμές τους είναι δυσοίωνες για τους επόμενους μήνες γι αυτό το λόγο καλούμε την Πολιτεία να παρέμβει δραστικά για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

Ως Βοοτροφικός Σύλλογος Βέροιας προτείνουμε μέτρα που θα εξασφαλίσουν άμεσα στους βοοτρόφους τόσο την προμήθεια όσο και την αποθήκευση ζωοτρόφων μέχρι την έναρξη της εσοδείας του 2019 όπως:

1. Την πρόωρη καταβολή την 1ης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης εντός του έτους 2018,

2. Ενεργοποίηση του κανόνα de minimis όπως ορίζεται στον Κανονισμό 1408/2013

3. Παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα για την χορήγηση άτοκων δανείων υπολογιζόμενα συμφώνα με το ζωικό πληθυσμό κάθε κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης όπως προκύπτει από την δήλωση ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του έτους 2018.

Ο κλάδος της βοοτροφίας σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας αναπτύσσει δυναμική που προκύπτει από την συνεχώς αυξανόμενη δραστηριότητα και παραγωγικότητα των βοοτρόφων. Το γεγονός αυτό συντέλεσε αποφασιστικά, στο να αποτελούν οι ίδιοι σήμερα τον ΜΟΝΑΔΙΚΟ εύρωστο επαγγελματικό κλάδο της τοπικής οικονομίας αλλά και της κοινωνίας της περιφερειακής ενότητας Ημαθίας. Γι αυτό και κρίνεται επιβεβλημένη η άμεση και αποφασιστική παρέμβαση της κυβέρνησης για να μην υπονομευθεί η προοπτική του κλάδου εξαιτίας των δυσμενών κλιματικών αλλαγών».

Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος του Βοοτροφικού Συλλόγου Βεροίας
Δημήτριος Κόβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ