Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Κουνούπια και Ιός Δυτικού Νείλου στη Βέροια - Ποιες οι επόμενες ενέργειες του δήμου;

3 με 4 κρούσματα φέτος στην Ημαθία - «Ο ιός ήρθε για να μείνει!»
Έκτακτη σύσκεψη για την καταπολέμηση των κουνουπιών στο δήμο Βέροιας, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Αυγούστου στο Δημαρχείο. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής
Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, αποτελούμενο από τον προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Γιώργο Παπαδόπουλο, την Εισηγήτρια του Τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Βούλα Δαμιανίδου και τον Ιατρό Στέργιο Παπαδημητρίου του Τμήματος Δημόσιας Υγείας. Παρόντες ο αντιδήμαρχος Θεόφιλος Κορωνάς, ο δημοτικός σύμβουλος, γιατρός και Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας Χρήστος Κούτρας, πρόεδροι και αντιπρόεδροι τοπικών κοινοτήτων του δήμου.



Η σύσκεψη ξεκίνησε με την ανακοίνωση πως στην Ημαθία έχουμε ήδη 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου και ένα ακόμα που αναμένεται η επίσημη επιβεβαίωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το θετικό είναι πως, σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, τα τρία άτομα έχουν ήδη πάρει εξιτήριο.
Ενημέρωση για τον τρόπο και τα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν οι εναέριοι και επίγειοι ψεκασμοί, σε όλο το νομό, έκανε ο κ. Παπαδόπουλος, που όπως ανέφερε, οι ψεκασμοί ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα φέτος, στις 28/4 και είχε καλά αποτελέσματα, οι έντονες βροχοπτώσεις όμως επιδείνωσαν την κατάσταση. 
Τη σημασία, όχι μόνο της καταπολέμησης αλλά και της λήψης μέτρων πρόληψης τόνισε η κ. Δαμιανίδου. Μέτρα πρόληψης τόσο από τις κοινότητες, όπως καθαρισμός αγωγών ομβρίων και αρδευτικών, καθαρισμός αγριόχορτων και βλάστησης, όσο και ατομικά, όπως σίτες, εξαερισμός βόθρων, κοπή χόρτων, χρήση κλιματιστικών και ανεμιστήρων, κίτρινων λαμπτήρων, μακρυά ρούχα και εντομοαπωθητικά, συχνά ντουζ κτλ. Μάλιστα, όπως ανέφερε, τα μέτρα πρόληψης από τις κοινότητες είναι απαραίτητα προκειμένου να τηρούν τις προϋποθέσεις για ψεκασμούς από την Περιφέρεια, ενώ έκανε σαφές πως η περιοχή μας πάντα θα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα κουνούπια λόγω των υδάτων και της έντονης βλάστησης.
Μια γενική αναφορά στο τι είναι ο Ιός του Δυτικού Νείλου, πότε πρωτοεμφανίστηκε, πότε «χτύπησε» τη χώρα μας και πως μεταδίδεται, έκανε ο κ. Παπαδημητρίου. Όπως ανέφερε, το κουνούπι «Τίγρης» δεν είναι αποδεδειγμένα φορέας του ιού, ο οποίος μεταφέρεται με τα μεταναστευτικά πτηνά, που η Ημαθία αποτελεί δίοδο αυτών, ενώ δε μεταδίδεται από την κοινωνική επαφή, το φιλί κτλ.
Τους τρόπους με τους οποίους εμφανίζεται ο ιός όταν προσβάλλει έναν άνθρωπο, ανέφερε ο κ. Κούτρας. Με μηνιγγίτιδα, με εγκεφαλίτιδα, με πυρετό, με πυρετό και εξάνθημα ή με χαλαρή παράλυση. Ωστόσο, σπανιότατα εκδηλώνεται οξεία νευρολογική νόσος. «Ο ιός ήρθε για να μείνει στην περιοχή μας, χωρίς να ξέρουμε πότε θα παρουσιάσει κρούσματα. Το ιδανικό θα ήταν να προχωρήσει το εμβόλιο κατά του ιού», είπε ο κ. Κούτρας ενώ πρότεινε να ξεκινούν οι ψεκασμοί νωρίτερα, στις αρχές Μαρτίου.
Στη συνέχεια, οι πρόεδροι των κοινοτήτων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, προχώρησαν σε τοποθετήσεις και ερωτήσεις, ενώ το επόμενο βήμα είναι η αυτοψία στις τοπικές κοινότητες από τους προέδρους για τα σημεία που αποτελούν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών ώστε να ειδοποιήσουν την Περιφέρεια για ψεκασμούς. Στο τέλος, μοιράστηκε στους προέδρους έντυπο υλικό που θα διανεμηθεί στις κοινότητες. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ