Καταγγελία κατοίκων Αγίου Παταπίου προς Αρχαιολογία - «Ζούγκλα ο αρχαιολογικός χώρος»

Επιστολή - καταγγελία κατά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας συνέταξαν και έστειλαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Παταπίου στη Βέροια. Ο λόγος που διαμαρτύρονται είναι η απαγόρευση από την Αρχαιολογία να αποψιλώσον την υπερβολική βλάστηση από
τα οικόπεδα πέριξ του αρχαιολογικού χώρου, που αποτελεί εστία μόλυνσης, αιτία ύπαρξης τρωκτικών, φιδιών και κουνουπιών αλλά και καταφύγιο για άνομες πράξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όπως αναφέρουν, οι εκκλήσεις τους έχουν πέσει στο κενό εδώ και δύο χρόνια, ενώ έχουν συλλέξει υπογραφές και το επόμενο βήμα είναι να καταφύγουν στον Εισαγγελέα της Βέροιας. Διαβάστε την επιστολή:«Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής του Αγίου Παταπίου βιώνουμε εδώ και δύο χρόνια πλήρη απαξίωση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας. Όσες εκκλήσεις έχουμε κάνει για καθαρισμό των αγριόχορτων και των αγριοδεντρων και ψεκασμό του χώρου για τα έρποντα και τα πετούμενα έντομα καθώς και τα ποντίκια έχουν πέσει στο κενό… εδώ και δύο χρόνια.

Μια απέραντη ζούγκλα θυμίζει ο αρχαιολογικός χώρος. Τα αγριόχορτα και οι αγριοκισσοί έχουν σκεπάσει την ξύλινη ράμπα που οδηγεί στο οκτάγωνο βαπτιστήριο. Οι αγριοσυκές αγγίζουν τα 8-10 μέτρα ενώ τα αγριόχορτα και η αμπέλοψη και οι βρωμοκαρυδιές έχουν κατακλύσει τον τόπο και έχουν σκεπάσει σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα αρχαιολογικά εκθέματα στήλες - θραύσματα από κίονες και στήλες!!! 

Αποτέλεσμα να μαζεύονται τόσο ποντίκια, σαύρες, σαλιγκάρια και πολλά μα πάρα πολλά κουνούπια. Όλα αυτά κατακλύζουν τις γύρω πολυκατοικίες με αποτέλεσμα να ζούμε με διαρκή εντομοκτόνα μέσα στα δωμάτια με εντομοαπωθητικά και να ψεκάζουμε ακόμα και εξωτερικά των διαμερισμάτων μας για έρποντα έντομα και ερπετά. Σαρανταποδαρούσες, μεγάλες κατσαρίδες και σαύρες, σαμιαμίδια κλπ όλα αυτά ανεβαίνουν ακόμα και μέχρι τον τελευταίο όροφο πολυκατοικιών. 

Πέρυσι όσες φορές επικοινωνήσαμε με την Εφορεία αρχαιοτήτων η απάντηση ήταν ότι τους αρέσει ό χώρος όπως έχει διαμορφωθεί και το πράσινο !!! Ενώ απαγορεύει και τους γείτονες που οι κοινόχρηστοι χώροι τους συνορεύουν με τους αρχαιολογικούς χώρους να κόβουν κι αυτοί τα αγριόχορτα και την όποια βλάστηση.

Και σε μας τους κατοίκους αρέσει το πράσινο αλλά πράσινο με πράσινο έχει διαφορά… Αν θέλεις περιποιημένο κήπο ή πάρκο πρέπει να τον ξεβοτανίζεις και να τον καθαρίζεις τακτικά. Και κάθε χρόνο χρειάζεται την αντίστοιχη περιποίησή του.. κλάδεμα, καθάρισμα από τα ξερά κλαδιά και ραντίσματα για τα έντομα που μας κατακλύζουν.

Οι αγριοσυκές είναι εστίες μόλυνσης ειδικά μετά το πέσιμο των σύκων που συγκεντρώνουν μύγες, κουνούπια καθώς το γάλα τους ελκύει και φίδια.

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν πολύ σοβαρότερα προβλήματα από την ενοχλητική φαγούρα. Προκαλούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, ενώ πολλά κουνούπια είναι φορείς μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως για παράδειγμα ο ιός του Δυτικού Νείλου. Δείτε σχετικό δημοσίευμα του Διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βέροιας, Χρήστο Κούτρα ΕΔΩ.


Η αρχαιολογική υπηρεσία λοιπόν καλά θα κάνει λοιπόν αν τόσο πολύ αγαπά τον αρχαιολογικό χώρο και τον νοιάζεται να προβεί άμεσα - και να προβαίνει τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες τακτικά - στον καθαρισμό του, τον ευπρεπισμό και το κόψιμο των αγρίων δέντρων και της βλάστησης γενικότερα καθώς και στον ψεκασμό του για έρποντα έντομα και ερπετά…

Ταυτόχρονα στους χώρους του Αγίου Παταπίου υπάρχουν ζευγαράκια που τις νυχτερινές ώρες χρησιμοποιούν το «ρομαντικό» περιβάλλον του χώρου για την εκτόνωση τους, καλυπτόμενοι από την πυκνή βλάστηση. Έχουμε βρει μέχρι και τα σεντόνια που χρησιμοποιούν !!! Σύριγγες δε έχουν βρεθεί και στις γύρω περιοχές της Αγίας Άννας και του Αγίου Παταπίου. Ταυτόχρονα ελλοχεύει κινδυνος μολύνσεων και από τις ακαθαρσίες σκυλιών που βγάζουν οι κάτοικοί τους για να ικανοποιήσουν τις βιολογικές τους ανάγκες.

Κάποιοι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ πρέπει να σκεφτούν και τους κατοίκους των γύρω περιοχών που υποφέρουμε από την αδιαφορία και της Αρχαιολογικής Υπηρεσία και της Εφορίας αρχαιοτήτων. Το φαινόμενο δε, δεν εντοπίζεται ΜΟΝΟ στην περιοχή του Αγίου Παταπίου και της Παλαιοχριστιανικής αλλά και σε άλλες περιοχές που έχουν «αποδοθεί» στην Εφορία Αρχαιοτήτων (Πάρκο Αγίων Αναργύρων - Πλατεία Καρατάσου, Ερείπια του χώρου της εκκλησία του Αγίου Ιωάννη κλπ).

Σε διαφορετική περίπτωση θα απευθυνθούμε πλέον και στον Εισαγγελέα της περιοχής».

σ.σ. Την επιστολή συνόδευαν οι λίστες με τις υπογραφές και τα ονόματα των κατοίκων της περιοχής, τα οποία δεν δημοσιεύουμε για ευνόητους λόγους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ