Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Διευκρινίσεις Διαμαντόπουλου για το "Βλαχογιάννειο Μουσείο"

Τις ενέργειες στις οποίες προέβη τον περασμένο Ιούνιο μετά την καταγγελία του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων για ορισμένα εκθέματα του "Βλαχογιάννειου Μουσείου" Βέροιας με αναφορές σε "συμμοριτοπόλεμο" και κομμουνιστοσυμμορίτες" αλλά και την παρουσία μιας στολής
στρατηγού της Αστυνομίας που καταδικάστηκε, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, ως βασανιστής κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, δημοσιεύει στην προσωπική του σελίδα στο facebook o Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Διονύσης Διαμαντόπουλος. Με αφορμή τις επισκέψεις σχολείων στο μουσείο και την καταγγελία που έφτασε στον κ. Διαμαντόπουλο μέσω του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο ίδιος παραθέτει τη σειρά των ενεργειών που ακολούθησε προκειμένου, όπως λέει, ο υπεύθυνος του Μουσείου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Διονύσης Διαμαντόπουλος αναφέρει:
 

"Μια αναγκαία πληροφόρηση για το «Βλαχογιάννειο Μουσείο» Βέροιας 

Πολλοί φίλοι στο fb, ορισμένα πολιτικά πρόσωπα και ένα γνωστό εκπαιδευτικό blog, ανέδειξαν πρόσφατα με σχετικές αναρτήσεις τους το ζήτημα που προέκυψε με ορισμένα εκθέματα που φιλοξενούνται στο «Βλαχογιάννειο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα» Βέροιας.
Επειδή το ζήτημα έχει και Εκπαιδευτική διάσταση, θεωρώ αναγκαίο να γίνουν γνωστά, και προς όλους,τα εξής:
Τον περασμένο Ιούνιο, και μετά από έγγραφο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) που μου κοινοποίησε ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, επισκέφθηκα, με την ιδιότητά μου, το εν λόγω Μουσείο το οποίο στο ισόγειό του περιλαμβάνει μια αξιόλογη συλλογή από την ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα.
Στον 2ο όροφο, περιλαμβάνονται εκθέματα που ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του υπευθύνου του Μουσείου και αναφέρονται κυρίως στην ιστορία του εμφυλίου πολέμου. Σε ορισμένα από τα εκθέματα αυτά, όπως σε φωτογραφίες και στολές, διαπίστωσα πως υπάρχουν πληροφοριακές ετικέτες με αναφορές όπως «συμμοριτοπόλεμος», «κομμουνιστοσυμμορίτες» κλπ, καθώς και μια στολή στρατηγού της Αστυνομίας ο οποίος καταδικάστηκε (σύμφωνα με το έγγραφο του ΣΦΕΑ) ως βασανιστής κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.
Μετά την προσωπική διαπίστωση, ενημέρωσα τον υπεύθυνο του Μουσείου για την υποχρέωσή του να συμμορφωθεί άμεσα με τις διατάξεις του Ν.1863/1989, που δεν επιτρέπει τη χρήση μισαλλόδοξων όρων για την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, καθώς και για τον προαναφερόμενο στρατηγό της Αστυνομίας. Του έδωσα μάλιστα αντίγραφο του συγκεκριμένου Νόμου και του επέστησα την προσοχή πως σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα ενημερωθούν όλα τα σχολεία μας ώστε να μην επισκέπτονται ένα μουσείο που κακοποιεί την Ιστορία και υμνεί βασανιστές.
Ο υπεύθυνος του Μουσείου, και ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης συλλογής, αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις μας και δεσμεύτηκε να προβεί σε όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις, όπως ακριβώς του υποδείξαμε. Ο ίδιος όμως ζήτησε να έχει και τη σύμφωνη γνώμη της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας & Ναούσης, στην οποία ανήκει το Μουσείο. Για τον λόγο αυτό, επισκέφθηκα την ίδια ημέρα τον Μητροπολίτη, ο οποίος αγνοούσε το συγκεκριμένο θέμα, και συμφώνησε να αποκατασταθεί άμεσα η νομιμότητα και η ιστορική αλήθεια μέσα από όλες τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο Μουσείο.
Μετά από όλα αυτά, είμαι βέβαιος πως με τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές μας, αλλά και οι επισκέπτες της Βέροιας, θα μπορούν να επισκέπτονται ένα Μουσείο που θα σέβεται τον εαυτό του, τον ρόλο και την εκπαιδευτική του διάσταση. Ένα Μουσείο που θα αναδεικνύει την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας με απόλυτο σεβασμό στα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα.


ΥΓ: Επειδή η συγκεκριμένη ανάρτησή μου έχει και υπηρεσιακό χαρακτήρα και επειδή είναι πιθανόν ορισμένοι να εμφορούνται από μισαλλόδοξες εμφυλιοπολεμικές ιδέες, δηλώνω πως για το θέμα αυτό δεν θα προβώ σε κανενός είδους διάλογο μέσα από τον λογαριασμό μου στο fb".

1 σχόλιο:

  1. Ὁ ὅρος συμμοριτοπόλεμος (ἀγγλιστὶ bandit warfare), χρησιμοποιηθεὶς καὶ ὑπὸ τοῦ ΟΗΕ γιὰ νὰ περιγράψῃ τὴν ἀνθελληνικὴ κομμουνιστικὴ ἀνταρσία τοῦ 1944-1949, ἀπὸ κανένα νόμο, οὔτε τὸν Ν.1863/1989, δὲν ἀπαγορεύεται οὔτε χαρακτηρίζεται «μισαλλόδοξος». Ἡ χρῆσι του μπορεῖ νὰ μὴ ἀρέσῃ στοὺς νοσταλγοὺς τοῦ σταλινισμοῦ, ἀλλὰ ἡ Ἱστορία δὲν ἀλλάζει, ἡ δὲ ἐλευθερία λόγου εἶναι ἀδιαπραγμάτευτος.

    Συμφωνῶ ὅτι δὲν πρέπει ν' ἀποσιωπῶνται οὔτε τυχὸν καλὰ ἔργα οὔτε τυχὸν ἀπάνθρωπη συμπεριφορὰ ὑποστηρικτῶν τῆς δικτατορίας 1967-1974. Πρέπει ν' ἀγαπήσωμε τὴν ἀλήθεια καὶ νὰ θεωροῦμε ἐθνικὸ ὅ,τι εἶναι ἀληθές, κατὰ τὴν προτροπὴν τοῦ ἐθνικοῦ μας ποιητοῦ Διονυσίου Σολωμοῦ._

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ