Θετικό το μομέντουμ για το ροδάκινο

Την εικόνα της αγοράς για την εβδομάδα 13-19 Ιουνίου δίνει το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια (AREFLH). Με τη συγκομιδή να βρίσκεται στο 30% της εξέλιξής της, φαίνεται ότι οι Ισπανοί υπολείπονται σε ποσότητες στις πρώιμες ποικιλίες, κάτι που τους βοήθησε να πιάσουν
καλές τιμές. Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να μπουν μεγαλύτεροι όγκοι στην παραγωγή, έτσι ώστε να εξαχθούν καλύτερα συμπεράσματα για την τάση των τιμών.


Ισπανία 


Στην τελευταία εβδομάδα μπαίνει η συγκομιδή ροδάκινων σε Σεβίλλη και Βαλένθια, με τη Μούρθια να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η Καταλονία και η Αραγονία, βασικές παραγωγικές περιοχές, αναμένεται να ανεβάσουν τους ρυθμούς συγκομιδής από την ερχόμενη εβδομάδα. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η μείωση των ποσοτήτων στα πρώιμα ροδάκινα. Το παρατηρητήριο σημειώνει, πάντως, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία ως προς τις τιμές. Η ζήτηση για το πλακέ ροδάκινο είναι σαφώς υψηλότερη.
Ιταλία

Θετικά κινείται το ροδάκινο και το νεκταρίνι στις εξαγωγές, κυρίως λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων που προέρχονται από τις νότιες περιοχές της χώρας. Η ζήτηση κινείται σε καλά επίπεδα, σε ορισμένες περιπτώσεις πιο αυξημένη για τα ροδάκινα σε σχέση με τα νεκταρίνια, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής δεσμεύεται αυτή την περίοδο από την εσωτερική αγορά.
Ελλάδα

Ομαλά κινείται η αγορά, με ακόμα καλύτερη εικόνα στα νεκταρίνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ποσότητες φέτος είναι μειωμένες κατά 15% σε σχέση με τις εκτιμήσεις, λόγω της κακοκαιρίας. Όπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, αυτή την περίοδο οι τιμές κινούνται στα ροδάκινα από 0,75 έως 0,90 ευρώ/κιλό για τα μεγαλύτερα μεγέθη (ΑΑ). Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας ΟΠ Συνεταιρισμών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, «οι τιμές είναι καλύτερες από τις περσινές, περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της αγοράς. Οι βροχές δεν αποτελούν πρόβλημα, γιατί δεν είναι συνεχείς όπως πέρσι». Αναφορικά με τους Ισπανούς και την επιρροή τους στην ευρωπαϊκή αγορά ο ίδιος σημείωσε σχετικά ότι «οι ποσότητές τους είναι μικρότερες από τις περσινές, ωστόσο πέρσι υπερέβησαν κατά πολύ τους 1,5 εκατ. τόνους. Ακόμα λοιπόν και η μειωμένη φετινή παραγωγή τους μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την αγορά».
Γαλλία

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνονται οι όγκοι της συγκομιδής των Γάλλων ειδικά στα μεγέθη Α. Η αγορά παρουσιάζει ισορροπημένη εικόνα σε σχέση με άλλα πυρηνόκαρπα, ενώ τόσο τα ροδάκινα όσο και τα νεκταρίνια δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα ποιοτικά προβλήματα. Στα μεγάλα μεγέθη (Α), η τιμή διαμορφώνεται στα 1,80-2,20 ευρώ/κιλό για τα ροδάκινα και στα 1,90-2,30 ευρώ/κιλό για τα νεκταρίνια.

Πηγή: ypaithros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ