Quantcast

http://picasion.com/

Ποια είναι η ιστορία της Πλατείας Καπετανίδη στο Πασακιόσκι;

Πολλοί την επισκέπτονται καθημερινά, αφού αποτελεί σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους. Άλλοι πάλι τη διασχίζουν απλά προσπερνώντας το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού. Ποια είναι όμως η ιστορία της πλατείας Καπετανίδη στο Πασακιόσκι αλλά και του τιμώμενου Νίκου
Καπετανίδη; Η πλατεία (από το 1994) οφείλει την ονομασία της στον Πόντιο Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη. Ο Εθνομάρτυρας στις 29-9-1921, οδηγήθηκε από τους Τούρκους στην αγχόνη εξαιτίας της πατριωτικής του δράσης. Στην ομώνυμη πλατεία βρίσκεται και το περίλαμπρο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού με τον αρματωμένο Πόντιο. Δημοσιογράφος, εκδότης και διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών της Τραπεζούντας, ένας από τους χιλιάδες εθνομάρτυρες του ποντιακού ελληνισμού. Γεννήθηκε στη Ριζούντα, το Δεκέμβριο του 1889. Εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921, σε ηλικία 32 χρόνων, μετά την καταδίκη του από τα δικαστήρια ανεξαρτησίας της Αμάσειας, γιατί σκεφτόταν και δρούσε, μαζί με άλλους, για την ίδρυση της Δημοκρατίας του Πόντου, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο. 











































5 σχόλια:

  1. Ὁ ἀείμνηστος Νικόλαος Καπετανίδης, γνωρίζοντας ὅτι ἦταν προειλημμένη ἡ ἀπόφασι θανατώσεώς του δι' ἀπαγχονισμοῦ στὸ τουρκικὸ «δικαστήριο», διέψευσε ὡς ἑξῆς τὸν πρόεδρο καὶ τὸ κατηγορητήριο στὴν ἀπολογία του: «Δὲν ἐπεδίωξα τὴν ἀνεξαρτησία τοῦ Πόντου, ἀλλὰ τὴν ἕνωσι τοῦ ἐλευθέρου Πόντου μὲ τὴν Ἑλλάδα!»

    Τέτοιους πατριῶτες δημοσιογράφους θέλουμε. Αἰωνία ἡ μνήμη τοῦ Ἥρωος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με μεγάλη χαρά διαβάζω για την πλατεία της Βέροιας που φέρει το όνομα του παππού μου Νίκου!Είχα διαβάσει ότι υπάρχει και τώρα είναι η πρώτη φορά που βλέπω φωτογραφίες της!Με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου μου "Νίκος Καπετανίδης ο ηρωικός δημοσιογράφος του Πόντου"θα ήθελα πολύ να έρθω Βέροια να την δώ από κοντά. Καπετανίδης Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Μόλις τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε μου τράβηξε η πλατεία Καπετανίδη (Βέροια) την προσοχή. Αφιέρωσα λοιπόν ένα μικρό βίντεο για την περιοχή και τον Νίκο Καπετανίδη από τον οποίο πήρε το όνομά της. Το βίντεο στο youtube:
      https://youtu.be/v-JR2iSVh6s
      Καλή χρονιά.

      Διαγραφή
  3. Η πλατεία Καπετανίδη στη Βέροια και το άγαλμα του Νίκου Καπετανίδη στην πλατεία έγινε αφορμή για το αίτημα ανέγερσης αγάλματος και στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την βιβλιοπαρουσίαση "ΝΙΚΟΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΔΗΣ" από σημερινό απόγονο του ηρωικού δημοσιογράφου του Πόντου χθες, 6/4/2019 στη Θεσσαλονίκη. Περισσότερα εδώ:

    http://efxinospontos.gr/vivlio/4918-parousiasi-tou-vivliou-gia-ton-ethnokartyra-tou-pontou-niko-kapetanidi-stin-eykseino-lesxi-thessalonikis-vinteo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν θέλετε δείτε κι αυτό:
    https://www.laosnews.gr/%CE%B1%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/39931-epikaira-themata-odos-kapetanidi-to-istoriko-mias-diamaxis

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ