Ποια είναι η ιστορία της Πλατείας Καπετανίδη στη Βέροια; - Γνωρίστε την μέσα από φωτογραφίες

Πολλοί την επισκέπτονται καθημερινά, αφού αποτελεί σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους. Άλλοι πάλι τη διασχίζουν απλά προσπερνώντας το μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού. Ποια είναι όμως η ιστορία της πλατείας Καπετανίδη στο Πασακιόσκι αλλά και του τιμώμενου Νίκου Καπετανίδη;
Η πλατεία (από το 1994) οφείλει την ονομασία της στον Πόντιο Εθνομάρτυρα Νίκο Καπετανίδη. Ο Εθνομάρτυρας στις 29-9-1921, οδηγήθηκε από τους Τούρκους στην αγχόνη εξαιτίας της πατριωτικής του δράσης. Στην ομώνυμη πλατεία βρίσκεται και το περίλαμπρο μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού με τον αρματωμένο Πόντιο.
 

Δημοσιογράφος, εκδότης και διευθυντής εφημερίδων και περιοδικών της Τραπεζούντας, ένας από τους χιλιάδες εθνομάρτυρες του ποντιακού ελληνισμού. Γεννήθηκε στη Ριζούντα, το Δεκέμβριο του 1889. Εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 21 Σεπτεμβρίου του 1921, σε ηλικία 32 χρόνων, μετά την καταδίκη του από τα δικαστήρια ανεξαρτησίας της Αμάσειας, γιατί σκεφτόταν και δρούσε, μαζί με άλλους, για την ίδρυση της Δημοκρατίας του Πόντου, όπως ανέφερε το κατηγορητήριο. 

1 σχόλιο:

  1. Ὁ ἀείμνηστος Νικόλαος Καπετανίδης, γνωρίζοντας ὅτι ἦταν προειλημμένη ἡ ἀπόφασι θανατώσεώς του δι' ἀπαγχονισμοῦ στὸ τουρκικὸ «δικαστήριο», διέψευσε ὡς ἑξῆς τὸν πρόεδρο καὶ τὸ κατηγορητήριο στὴν ἀπολογία του: «Δὲν ἐπεδίωξα τὴν ἀνεξαρτησία τοῦ Πόντου, ἀλλὰ τὴν ἕνωσι τοῦ ἐλευθέρου Πόντου μὲ τὴν Ἑλλάδα!»

    Τέτοιους πατριῶτες δημοσιογράφους θέλουμε. Αἰωνία ἡ μνήμη τοῦ Ἥρωος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ