Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ποια είναι η Γέφυρα «Καραχμέτ» στη Βέροια;

Η Γέφυρα Καραχμέτ είναι μία από τις γραφικότερες γέφυρες που υπήρξαν ποτέ στην πόλη της Βέροιας. Κατασκευάστηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1585 από Τούρκους και λεγότανε αρχικά Γέφυρα του Σινάν Μπέη. Είναι θεμελιωμένη, και από τις δύο πλευρές, επάνω σε βράχο και πιθανά, αυτός ήταν ο λόγος που η Γέφυρα
Καραχμέτ ήταν η μοναδική στην περιοχή που γλίτωσε της καταστροφικής πλημμύρας του 1935. Η ονομασία προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το καφενείο που υπήρχε εκεί χαμηλά σε ένα πλάτωμα κοντά στη γέφυρα.


Το καφενεδάκι παρασύρθηκε από την πλημμύρα του 1935 , η γέφυρα έχασε μόνο τα πέτρινα κυκλιδώματα της. Μοναδικό χαρακτηριστικό δείγμα από τα πέτρινα γιοφύρια της πόλης που διασώζεται μέχρι τις μέρες μας, δείχνοντάς μας την επιμέλεια των τεχνιτών – γεφυροποιών, με την οποία έχτιζαν εκείνη την εποχή τα πέτρινα γεφύρια, παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αντιμετώπιζαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ