Quantcast

http://picasion.com/

«Σβήστηκε» ένα χωριό από το χάρτη της Ημαθίας

Το «καμπανάκι» του δημογραφικού χτύπησε δυνατά στα σχολεία μας
Μια πολύ σοβαρή διαπίστωση, σχετικά με τις διαστάσεις που λαμβάνει το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, έκανε μέσα από τη μελέτη των στατιστικών στοιχείων για την επόμενη σχολική χρονιά, ο Διευθυντής της Α/θμιας
Εκπαίδευσης Ημαθίας Διονύσης Διαμαντόπουλος. Μέσα από τον αριθμό των παιδιών που θα φοιτήσουν στα δημοτικό και νηπιαγωγεία της Ημαθίας, παρατήρησε μια πρωτοφανή μείωση του μαθητικού πληθυσμού, συγκρίνοντάς την μάλιστα με τον αφανισμό ενός ολόκληρου χωριού από το χάρτη της Ημαθίας. «Το καμπανάκι του δημογραφικού χτύπησε στα σχολεία μας. Και μάλιστα δυνατά! Αν κάνουμε πως δεν το ακούμε, τότε πολύ σύντομα στις αυλές θα ακούγονται όλο και λιγότερες παιδικές φωνές, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους μας!», είπε χαρακτηριστικά.
«Με το τελευταίο κουδούνι του σχολικού έτους 2017-18, ολοκληρώθηκε και η αποστολή στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης των στατιστικών στοιχείων των σχολείων για την επόμενη σχολική χρονιά. Μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία που αφορούν στα παιδιά που τον προσεχή Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν για πρώτη φορά στο δημοτικό σχολείο, φανερώνει τις εκρηκτικές πλέον διαστάσεις που λαμβάνει το δημογραφικό πρόβλημα στη Χώρα μας. Συγκεκριμένα, η επόμενη σχολική χρονιά στην Ημαθία θα ξεκινήσει με 10 τμήματα Α΄ Τάξης λιγότερα. Πρωτοφανές, αν σκεφτεί κανείς ότι έως και πέρυσι ο μαθητικός πληθυσμός παρουσίαζε μια σταθερότητα ή μια μικρή έστω μείωση. Τον προσεχή Σεπτέμβριο όμως θα φοιτήσουν στα δημοτικά μας σχολεία 300 περίπου παιδιά λιγότερα από πέρυσι, ενώ στα νηπιαγωγεία η μείωση μέσα σε ένα μόνο χρόνο υπερβαίνει τα 100 παιδιά.


Αν εστιάσουμε μάλιστα στα στοιχεία της τελευταίας πενταετίας (σχολ. έτη 2014-15 έως 2018-19) και κυρίως στις εγγραφές των νηπίων, όπου τα στοιχεία είναι περισσότερο ενδεικτικά, καθώς αφορούν παιδιά δύο μόνο ηλικιών (4 και 5 ετών) η εικόνα είναι ακόμα πιο δραματική, αφού στο διάστημα αυτό η μείωση φτάνει στο 12% ή, σε απόλυτους αριθμούς, έχουμε 295 νήπια λιγότερα!

Αυτό σημαίνει ότι κατά την τελευταία πενταετία στην Ημαθία χάσαμε 2 μεγάλα δημοτικά σχολεία και 5 νηπιαγωγεία. Ή, αν θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε γενικότερους δημογραφικούς όρους, θα λέγαμε πως από τον χάρτη της Ημαθίας σβήστηκε ένα ολόκληρο χωριό!

Η απότομη αυτή μείωση του μαθητικού πληθυσμού δεν μπορεί να θεωρηθεί άσχετη με την οικονομική κρίση, αφού τα παιδιά που τον προσεχή Σεπτέμβριο θα περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου, έχουν γεννηθεί στην αρχή της κρίσης. Τότε δηλαδή που οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης (ανεργία, απολύσεις, μείωση αποδοχών και γενικότερη ανασφάλεια) οδήγησαν αναπόφευκτα στη μείωση των γάμων και των γεννήσεων. Αυτό επιβεβαιώνουν εξάλλου και σχετικές έρευνες που δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των γεννήσεων είναι μικρότερος από τον αριθμό των θανάτων και των ατόμων που μεταναστεύουν, με συνέπεια ο πληθυσμός της Χώρας να μειώνεται και να γερνάει.



Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι συνέπειες του προβλήματος για τη Χώρα και την Εκπαίδευση θα είναι τα επόμενα χρόνια δραματικές. Για τη Χώρα, η μείωση του πληθυσμού θα θέσει εκ των πραγμάτων ζητήματα εθνικής ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής και προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης. Ενώ για την Εκπαίδευση, η συνεχής μείωση του μαθητικού δυναμικού θα οδηγήσει σε σταδιακή συρρίκνωση τμημάτων και σχολικών μονάδων, με αυτονόητα τα δυσμενή αποτελέσματα στην ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.

Με βάση την εικόνα αυτή, και έχοντας υπόψη πως για τη σταθεροποίηση του πληθυσμού μιας χώρας ο δείκτης γονιμότητας πρέπει να κυμαίνεται στο 1,8 παιδιά ανά γυναίκα, ενώ στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δείκτης σήμερα βρίσκεται στο 1,3 τότε η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιστροφή της επικίνδυνα φθίνουσας πορείας της Εκπαίδευσης και της Χώρας καθίσταται αναγκαία.

Συμπέρασμα; Το καμπανάκι του δημογραφικού χτύπησε στα σχολεία μας. Και μάλιστα δυνατά! Αν κάνουμε πως δεν το ακούμε, τότε πολύ σύντομα στις αυλές θα ακούγονται όλο και λιγότερες παιδικές φωνές, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους μας!».

2 σχόλια:

  1. Αλλά 1.Συνεχιζετε να διορίζετε εκπαιδευτικους,και μάλιστα τόσο πολλούς.
    Διορισμοί=ψηφαλακια,έτσι δεν είναι;
    2.Μην αγχώνεστε,σε λίγο οι περισσότεροι μαθητές θα λέγονται Αλη,Γιουσεφ,Μπασσαρ,κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μεγάλο κακό αυτό και πολύ επικίνδυνο για το μέλλον της χώρας μας. ο κ. Διαμαντόπουλος φυσικά δεν έχει καμια ευθύνη για την κατάσταση αυτή ούτε και για τους διορισμους που αναφέρονται. Το μεγάλο εγκλημα ξεκίνησε εδώ και 25-30 περίπου χρόνια από τους ΄΄μεγάλους και ικανότατους΄΄ πολιτικούς μας. Αυτούς που δεν έλυσαν κανένα μεγάλο πρόβλημα της ΠΑΤΡΙΔΑΣ(κυπριακό, Αιγαίο, Β. ηπειρωτικό, Έλληνες της Πόλης-Ίμβρου-Τενέδου ,πετρέλαια,χρέος,δημογραφικό κτλ.) τόσα χρόνια και τώρα μας βρήκαν και λύση για την ονομασία των Βουλγαρο- Σερβο- Αλβανών ( και πόσων άλλων φυλών) του γειτονικού κράτους. Δυστυχώς, μάλλον δεν υπάρχει ΣΩΤΗΡΙΑ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ