Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Δεν ανησυχούν οι κτηνοτρόφοι για το κρούσμα Οζώδους Δερματίτιδας στην Τουρκία

Οι κτηνοτρόφοι της βορειοανατολικής Ελλάδας δε φαίνεται να ανησυχούν, σχετικά με το κρούσμα Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών, που πρόσφατα κοινοποιήθηκε από τις τουρκικές αρχές. «Υπάρχει ήδη ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού που είναι σε ισχύ από το 2015, με το οποίο
εμβολιάζονται όλα τα ζώα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ενώ με τα επιπλέον μέτρα επιτήρησης οι πιθανότητες να υπάρξει κρούσμα εντός Ελλάδας είναι ελάχιστη έως και μηδαμινή», τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής, κτηνοτρόφος από τον Αγροτικό και Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης.

Ενώ πρόσθεσε: «Υπήρξε κάποια ενημέρωση στον Αγροτικό και ο Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιφέρειας, έχουν παρθεί κάποια επιπλέον προληπτικά μέτρα, και αυτό συνέβη έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα να υπάρξει κρούσμα και εντός Ελλάδας. Ήδη κάθε έτος, από το 2015, τηρούμε πρόγραμμα εμβολιασμού στα ζώα που είναι μεγαλύτερα των 4 μηνών.

Τα μέτρα που πάρθηκαν αφορούν και στον έλεγχο των ζώων σε όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στον άμεσο εμβολιασμό όλων των ζώων που δεν έχουν εμβολιαστεί (όπως είναι νεαρά μικρότερα από 4 μηνών). Και επιπλέον κάποιες ενημερωτικές δράσεις σε υπηρεσίες, πολίτες και κτηνοτρόφους».

«Όσον αφορά την εμπορία, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα που να μην επιτρέπει την αγοραπωλησία ζώων, λόγω της νόσου», ανέφερε στον ΑγροΤύπο η κ. Ελπίδα Σιδηροπούλου, πρόεδρος του Πανσεραϊκού Κτηνοτροφικού Συλλόγου προσθέτοντας:

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει κρούσμα οζώδους δερματίτιδας στην Τουρκία, πολύ κοντά στα ελληνικά σύνορα. Έτσι κι αλλιώς όμως όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε επιφυλακή με πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ στα σύνορα πλέον γίνεται έλεγχος ζωικού κεφαλαίου. Τα πράγματα είναι σίγουρα καλύτερα σε σχέση με παλιότερα που η νόσος είχε φτάσει μέχρι τη Θεσσαλία».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ότι «οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν ανησυχούν στην προκειμένη περίπτωση λόγω του προγράμματος εμβολιασμού που υπάρχει. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός κτηνιάτρων στην περιοχή της περιφέρειας Έβρου.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι θα γίνονται και λιγότεροι έλεγχοι. Δεν γίνεται η κτηνιατρική υπηρεσία να ζητά από τον κτηνοτρόφο να κάνει δήλωση ότι έχει ζώα τα οποία νοσούν, όταν γνωρίζει ότι εάν υπάρχουν τέτοια ζώα, θα χάσει όλο το κοπάδι του, λαμβάνοντας αποζημίωση μικρότερη από την αξία των ζώων που θα σφάξει. Εκτιμώ ότι κανένας κτηνοτρόφος δεν έκανε κάτι τέτοιο. Απλά θα έσφαζε το ζώο του και στη συνέχεια θα δήλωνε πως το έχασε για άλλο λόγο. Για αυτό το λόγο θα πρέπει η Περιφέρεια να φέρει κτηνιατρικό προσωπικό στις ΔΑΟΚ έτσι ώστε να γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι».


Πηγή: www.agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ