Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βεροιώτικος Κρητικοποντιακός «γάμος» γεύσεων και πολιτισμού

Μια βραδιά κρητικού και ποντιακού πολιτισμού και γεύσεων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης 22/5 στη Βέροια, στο κέντρο «Σείριος» το Μακροχώρι. Τη βραδιά διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γευσιγνωσίας, Γαστρονομίας, Οίνου και Τουρισμού Ημαθίας «Ο Κάρανος», ο δήμος Βέροιας και ο Πολιτιστικός
Αθλητικός Σύλλογος Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς». Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν τα πιο «δυνατά» και αντιπροσωπευτικά πιάτα της Κρητικής και Ποντιακής κουζίνας, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με κρητική και ποντιακή μουσική και χορό.


Για έναν γάμο γεύσεων και παραδόσεων έκανε λόγο ο πρόεδρος του «Κάρανος» Δημήτρης Ταχματζίδης. «Κρήτη και Πόντος μια αγκαλιά, σμίξαμε για πρώτη φορά σε έναν πρωτόγνωρο "γάμο" γεύσεων και παραδόσεων, ζευγαρώνοντας τις πλούσιες αρχέγονες παραδόσεις μας. Σήμερα επιστρέφουμε στις ρίζες μας μέσα από την κουζίνα της γιαγιάς μας. Κρήτη και Πόντος, λαοί περήφανοι, διαφορετικές αλλά τόσο ίδιες φυλές, συμπράττουν σε αυτή τη γαστρονομική βραδιά», είπε κλείνοντας με κρητικοποντιακή μαντινάδα «Οι Πόντιοι και οι Κρητικοί όπου και να βρεθούνε, τσίπουρο πίνουν και ρακί και οι λύρες κελαηδούνε. Σήμερα θα κελαηδήσουν και οι κουζίνες μας».
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ευστάθιος Χωραφάς» Αντώνης Καγκελίδης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης.
Στη συνέχεια, η chef Σεβαστή Κρασανάκη από την Κρήτη παρουσίασε τα πιάτα της κρητικής κουζίνας που ετοιμάστηκαν ειδικά για τη βραδιά αυτή. «Από την κουζίνα της Κρήτης επιλέξαμε αυτά που προσφέρονται στους κρητικούς γάμους, καθώς ο γάμος στην Κρήτη είναι ιεροτελεστία και απαιτεί μεγάλη προετοιμασία». Ψωμιά του γάμου στολισμένα με το χέρι (γαμοκούλουρα), με σύμβολα καλοτυχίας και ευημερίας, τα κουφέτα της Κρήτης, πιλάφι γάμου, ντάκο με ντομάτα και ξινομυζήθρα, γραβιέρα και σαρικόπιτα. Τα πιάτα της ποντιακής κουζίνας παρουσίασε η Ελένη Βασιλειάδου. Οι επιλογές ήταν αυθεντικό ποντιακό ταν ή ξινόγαλο, τανωμένος σορβάς, φυλλωτά και υβριστό.
«Κρήτη και Ημαθία βρίσκονται απόψε στο τραπέζι μας. Η διατροφή είναι πολιτισμός και εμείς είμαστε επισκέπτες σε ένα μουσείο γεύσης», ανέφερε ο Γιώργος Παλησίδης chef και μέλος του Κάρανος, απονέμοντας στη συνέχεια στους chef που συμμετείχαν στη βραδιά τον τίτλο Πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας - «Chef Ambassador of Gastronomy 2018». Βραβεύτηκαν οι chef Γιάννης Σαμούκας (12Γράδα), Πελαγία Μαργαρίτου - Περπερίδου (Εκείμερος), Στέφανος Λαφάρας (Χάραμα), Νίκος Μαλλιάρας (Βεργιώτικο), Αλέξανδρος Ψώνης (Μεράκι), Γιώργος Μεταξάς (Τσαγκαράδικο).
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με κρητικούς και πόντιους μουσικούς, καθώς και χορευτικά από το Σύλλογο Κρητικών Βρακοφόρων Μακεδονίας και τον Σύλλογο «Ευστάθιος Χωραφάς». Δείτε φωτογραφίες:




















































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ