Quantcast

http://picasion.com/

Κι όμως! Υπήρχαν λούστροι στα πεζοδρόμια της Βέροιας

Μια πολύ σπάνια εικόνα που δημοσιεύθηκε στην σελίδα «Παλιές Φωτογραφίες της Βέροιας» και προέρχεται από το προσωπικό αρχείο του κ.Γιώργου Λαζαρίδη, μας απαντάει στο ερώτημα για το αν υπήρχαν λούστροι στα πεζοδρόμια της Βέροιας και πότε; Λούστρος ή λουστραδόρος ονομαζόταν ο πλανόδιος που το επάγγελμα του ήταν να γυαλίζει παπούτσια περαστικών. Στη δουλειά του λούστρου χρησιμοποιείται κασελάκι που μέσα έχει τα βερνίκια και βούρτσες για το γυάλισμα των παπουτσιών. Σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα παλαιότερα (όπως φαίνεται και σε ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και στην παραπάνω φωτογραφία), οι λούστροι ήταν επί το πλείστον παιδιά ή έφηβοι, όπως και οι εφημεριδοπώλες.

Διαδεδομένη σε πολλά μέρη του κόσμου, η δουλειά του λούστρου εξαφανίζεται σταδιακά στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, και σήμερα το λουστράρισμα σχεδόν πάντα θεωρείται περισσότερο μια τέχνη, παρά μια πραγματική δουλειά. Στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδας, το επάγγελμα αυτό δεν ασκείται από πολλούς σήμερα.

Η εικόνα προέρχεται από το μακρινό 1952, πριν από 66 ολόκληρα χρόνια. Απεικονίζει τους λούστρους της εποχής μπροστά από την είσοδο του φραγμένου χώρου του παλιού Ηρώου, στην Πλατεία Ωρολογίου. Ενδεχομένως, κάποια σημαντική ημέρα προ-κατά ή μετά από κάποια επέτειο (βλέπε σημαιάκια στα κάγκελα). Στην φωτογραφία την περιποίηση δέχεται ο αυτοκινητιστής Ιωάννης Λαζαρίδης. Την ταυτοποίηση του σημείου φωτογράφισης έκανε ο κ. Σούλης Ισαακίδης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ