Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σέλι: Το αρχαιότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας

Το αρχαιότερο χιονοδρομικό της Ελλάδας κλείνει φέτος 84 χρόνια ζωής. Επισκεφτείτε το και ανακαλύψτε μαζί του μία πανέμορφη πόλη. Το χιονοδρομικό κέντρο Σελίου «γεννήθηκε» το 1934 και είναι το πιο «μαμούθ» χιονοδρομικό της Ελλάδας. Στη δεκαετία του 1980 μάλιστα η διοίκηση υλοποίησε το Παγκόσμιο Κριτήριο Δρόμων Αντοχής Μη Αλπικών Χωρών και Αθλητών Πόλεων που χαρακτηρίστηκε
από συμμετέχοντες και εκπροσώπους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας ως "Μικρή Ολυμπιάδα" και καλύτερη διοργάνωση στην ιστορία του.
Οι εγκαταστάσεις σήμερα
Σήμερα, το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου διαθέτει 19 πίστες, 4 εκ των οποίων είναι για αρχαρίους και παιδιά, 8 είναι εύκολες, 5 είναι δύσκολες και 2 είναι πίστες δρόμων αντοχής, μία κανονικής και μία αγωνιστικής δυσκολίας. Για την ανάβασή σας στις πίστες χρησιμοποιείτε 7 αναβατήρες σύγχρονης κατασκευής. Καθώς, πέρα από τους επισκέπτες χιονοδρόμους, υπάρχει σύλλογος με τροχόσπιτα, μην σας κάνει εντύπωση η κίνηση στο χιονοδρομικό κέντρο που παρέχει χώρο ειδικά διαμορφωμένο για τη φιλοξενία τροχόσπιτων. Βρείτε τη θέση σας στο χώρο στάθμευσης οχημάτων 36 στρεμμάτων και καλή διασκέδαση.
Στη Βέροια για την Κυριώτισσα και την Μπαρμπούτα
Στις δύο ιστορικές συνοικίες της Βέροιας της Τουρκοκρατίας θα γυρίσετε πίσω στο χρόνο για να αισθανθείτε τα ίχνη του τότε αστισμού. Για την ιστορία, η Κυριώτισσα ήταν η χριστιανική, ενώ η Μπαρμπούτα η εβραϊκή συνοικία. Μαζί με την οθωμανική -ανατολικά της Μπαρμπούτας- συγκέντρωναν τους αστούς του παρελθόντος. Εσείς που έχετε το προνόμιο να περπατάτε στα σοκάκια της Κυριώτισσας, βλέπετε αναστηλωμένα σπίτια με σαχνισιά, -ξύλινους εξώστες που έχουν μέχρι και η Σάμος, η Μάλτα και η Μαγιόρκα-, εντυπωσιακά χρώματα (λουλακί, ώχρα, βυσσινί, καφέ), πόρτες με γυφτόκαρφα και πέτρινους τοίχους με ζωνάρια από ξύλο. Η αρχιτεκτονική ταυτότητα της πόλης, σας δένει με το σήμερα αν και νοσταλγείτε την αύρα των περασμένων χρόνων, ενώ πάτε προς την Μακαριώτισσα, την δεύτερη χριστιανική συνοικία της παλιάς Βέροιας.
Η Μπαρμπούτα σας περιμένει βορειότερα, δίπλα στα θορυβώδη νερά του Τριπόταμου και το καταπράσινο λαγκάδι, με την εκπληκτική βλάστηση. 
Η εβραϊκή συνοικία της πόλης ήταν κτισμένη τριγωνικά ως μια κλειστή γειτονιά, ελεγχόμενης κυκλοφορίας, όπου ζούσαν οι εβραίοι της πόλης. Θαυμάστε την καταπληκτική σημερινή αναστήλωση που κρατά ανέπαφη την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της εβραϊκής γειτονιάς από άκαιρες επιδράσεις. Εντοπίστε τα αρχοντικά της οδού Χάβρας, σε ρυθμό Μπαρόκ και Ροκοκό, που φιλοξενούν το Διεθνές Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής, τα Αρχεία του Κράτους του Νομού Ημαθίας, τη Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού και τον σύλλογο Βλάχων, όλα σε κτίσματα του 19ου αιώνα.
Εκεί που δίδαξε ο Απόστολος Παύλος
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, σημείο από όπου δίδαξε ο Απόστολος το λόγο του Χριστού στους κατοίκους της Βέροιας. Ο Απόστολος Παύλος δίδαξε στην πόλη της Βέροιας τον 1ο αιώνα το λόγο του Θεού και έπειτα σε ελληνικές πόλεις. Το σημείο στο οποίο δίδαξε ήταν έξω από τα τότε τείχη της πόλης, αλλά πολύ κοντά σε αυτά. Εδώ, σήμερα, στέκει ένα μνημείο με ψηφιδωτά, όπου κάθε χρόνο την ημέρα εορτασμού του Αποστόλου πραγματοποιείται ακολουθία και εκδηλώσεις με την ονομασία Παύλεια. Έχει καθιερωθεί τόπος προσκυνήματος για όλους όσοι επισκέπτονται τη Βέροια, γεγονός που προσθέτει και έναν θρησκευτικό χαρακτήρα στον τουρισμό της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ