Ένας Βεροιώτης κάνει την Αθήνα «Πρωτεύουσα βιβλίου 2018»

Από τις 23 Απριλίου και για ένα χρόνο, η Αθήνα θα είναι η Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Βιβλίου για το 2018 και θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με το μήνυμα «Βιβλία Παντού»! Συντονιστής της όλης διοργάνωσης, ο Βεροιώτης Γιάννης Τροχόπουλος, έπειτα από την τιμητική πρόταση που του έγινε από τον Δήμαρχο
Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.
Σύμφωνα με τον κ. Τροχόπουλο, το πρόγραμμα πρέπει να εγκριθεί από την UNESCO στα τέλη του μήνα προτού ανακοινωθεί δημοσίως και ο ίδιος συστήνει υπομονή και κάνει λόγο για προσγειωμένους στόχους. «Δεν γίνεται να γίνουμε βιβλιοφιλικοί μέσα σε ένα χρόνο», μας λέει. Ωστόσο, αν επιτευχθεί η ελεύθερη πρόσβαση των εν δυνάμει αναγνωστών στο βιβλίο και στην ανάγνωση, για τον ίδιο, θα έχει γραφτεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στα περιεχόμενα της διοργάνωσης. Η εμπειρία του, μας λέει, από τη βραβευμένη βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει δείξει ότι σε ένα δημιουργικό περιβάλλον το κοινό ανταποκρίνεται ανάλογα.

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι η πρωτεύουσα του βιβλίου δεν θα υποκαταστήσει θεσμούς ή φορείς, δεν φιλοδοξεί να γίνει ένας από αυτούς ούτε να εφεύρει κάτι από την αρχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σημεία που θα υποδεχθούν βιβλία, όπως η Τεχνόπολη ή η Δημοτική Πινακοθήκη, με τη μορφή δράσεων ή εκδηλώσεων θα επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση με το τέλος της διοργάνωσης. Τουλάχιστον όχι όλα. Δεν ήταν εύκολο, πάντως, να καθίσουν όλοι οι φορείς στο τραπέζι και να σχεδιάσουν κοινές δράσεις. Οι συνέργειες είναι και αυτές ένα κεφάλαιο που γράφεται ακόμη.

Αν θεωρήσουμε, όμως, την επίσκεψη της Γερμανίδας νομπελίστα Χέρτα Μίλερ τον Μάρτιο ως πρόλογο των εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, τότε η διοργάνωση ξεκινά με καλή δυναμική. Το αποτέλεσμα θα φανεί στον επίλογο.

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις