Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αυτά είναι τα 5 ονόματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια

Πέντε ονόματα φέρεται να έριξε στο τραπέζι την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Μάθιου Νίμιτς κατά τη συνάντηση που είχε με τους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση της πΓΔΜ εκτίμησε ότι μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας,
Αδαμάντιο Βασιλάκη και της πΓΔΜ, Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, και με βάση τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε ο Νίμιτς για την επίλυση του θέματος του ονόματος, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία μπροστά και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το «Βήμα» τα ονόματα που φέρεται να πρότεινε ο Νίμιτς είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:


-Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
-Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
-Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
-Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
-Republika Makedonija (Skopje) (Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια).

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:

Nova Makedonija,
Severna Makedonija,
Gorna Makedonija,
Vardarska Makedonija και
Makedonija (Skopje).


Υπάρχει αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».

Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika on Nova Makedonija».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ