Quantcast

http://picasion.com/

Αντίδραση του προέδρου των ιδιοκτητών καφέ - μπαρ μετά το ρεπορτάζ του «Βεροιώτη» για τον αντικαπνιστικό

Εισπρακτικά και μόνο χαρακτηρίζει τα αντικαπνιστικά μέτρα ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών καφέ και κέντρων διασκέδασης Βέροιας, Κώστας Σαμανίδης, μιλώντας αποκλειστικά στο «Βεροιώτη». Μετά το ρεπορτάζ που αποκάλυψε το ύψος των παραβάσεων, ακόμα και σε παιδότοπο, και τους εντατικούς ελέγχους των
αρχών, ο κ. Σαμανίδης κλήθηκε να σχολιάσει περισσότερο... καυστικά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. «Είναι πάγιο εισπρακτικό μέτρο. Έχει πλήξει στο μέγιστο τους ιδιοκτήτες καφέ - μπαρ, ενώ θα έπρεπε να εφαρμόζεται πρώτα απ' όλα στους πολίτες που καπνίζουν μέσα σε έναν χώρο». Εκφράζοντας τα παράπονα των συναδέλφων του, που του ανέφεραν ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους την εορταστική περίοδο, ο κ. Σαμανίδης υπογράμμισε με νόημα: «Αυτό πραγματικά μας ξεπέρασε στις γιορτές. Ενώ οι πελάτες και εμείς ανταλλάσσαμε ευχές με τους αστυνομικούς, την ίδια ώρα τα πρόστιμα έπεφταν σε συναδέλφους».Και συνεχίζει: «Από τη στιγμή που είναι νόμιμο το τσιγάρο πρέπει να σεβαστούν και τους καπνιστές. Έχουν αγανακτήσει οι συνάδελφοι να βλέπουν τους θαμώνες των καταστημάτων τους να φεύγουν γιατί δεν τους επιτρέπεται να καπνίσουν. Θα ακουστεί υπερβολικό αλλά η Βέροια και οι ιδιοκτήτες των καφέ γελοιοποιούνται από τους επισκέπτες της πόλης που σχολιάζουν με ειρωνεία την κατάσταση», ολοκληρώνει ο κ. Σαμανίδης.

25 σχόλια:

  1. Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Θα ήθελα να καταθέσω την εμπειρία μου και την άποψή μου ως μη καπνίστρια. Προσωπικά δεν έχω δει κανέναν θαμώνα καταστήματος να φεύγει γιατί δεν του επιτρέπεται να καπνίσει, για τον απλούστατο λόγο ότι σχεδόν σε όλες τις καφετέριες καπνίζουν. Αντίθετα έχω δει μη καπνιστές να φεύγουν επειδή δεν μπορούν να αντέξουν την έντονη μυρωδιά του καπνού. Θεωρώ απαράδεκτο να αναγκάζομαι να πίνω τον καφέ μου στα τραπεζάκια έξω στο κρύο, ενώ μέσα οι πελάτες απολαμβάνουν το τσιγάρο τους. Θεωρώ απαράδεκτο να μην μπορώ να πιω έναν καφέ με την έγκυο φίλη μου, με το μωρό μου στο καρότσι, με τον φίλο που για λόγους υγείας δεν μπορεί να εισπνεύσει καπνό. Θεωρώ απαράδεκτο τέλος κάθε φορά που πηγαίνω για καφέ ή φαγήτό να επιστρέφω σπίτι κουβαλώντας την αποπνικτική μυρωδιά του καπνού στα μαλλια, στα ρούχα, παντού. Έχουμε κι εμείς οι μη καπνιστές δικαιώματα, είμαστε κι εμείς πελάτες σας, μην το ξεχνάτε, και είμααστε πολλοί. Υποδείξτε μου σας παρακαλώ έστω κι ένα κατάστημα στην πόλη που να απαγορεύεται (στην πράξη) το κάπνισμα, για να γίνω θαμώνας του. Υπάρχει;
    Υ.γ. Καταλαβάινω την δύσκολη θέση των εργαζόμενων που αναγκάζονται να ζητήσουν από τον πελάτη τους να καπνίσει έξω. Πιστεύω κι εγώ ότι το πρόστιμο θα πρέπει να βαραίνει τον ίδιο τον καπνιστή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Βέροια είναι ίσως από τις ελάχιστες πόλεις στις οποίες δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος κατά του καπνίσματος. Στην αρχή πώς οι καπνιστές έβγαιναν έξω και καπνίζαν και τώρα όλοι καπνίζουν μέσα στις καφετέριες. Θα πρέπει όλοι οι ιδιοκτήτρς να εφαρμόσουν το νόμο και όχι να δίνουν κρυφά το τασάκι στους καπνιστές. Αν εφαρμοστει από όλους σίγουρα δεν θα υπάρχει πρόβλημα σε κανένα κατάστημα. Θα συμφωνήσω με τον πρηγούμενο, ότι πολλές φορές βγαίνουμε έξω και γυρίζουμε τις καφετέριες για να βρούμε κάποια που να μην έχει πολύ καπνό για να καθίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα προσπαθήσω να απαντήσω κόσμια. Ειναι αστείο ο αξιόλογος κυριος Σαμανίδης να μιλάει για νομιμότητα και να βάζει στην ίδια πρόταση και την λέξη τσιγάρο. Γιατι ξέρει πολυ καλά, οτι ο νόμος προφυλάσει τους πάντες απο το παθητικό κάπνισμα. Ο νόμος (εφόσον το ήθος και ο κοινός νους δεν ειναι αρκετά για να μας κάνουν πολιτισμένους και σεβαστικούς) απαγορευει το καπνισμα σε δημόσιους χώρους. Η όμορφη Βέροια καλά θα κάνει να δώσει το φωτεινό παράδειγμα οτι σέβεται (οχι νομους και προστιμα) αλλά ουσιαστικά τον συνανθρωπο και συμπολίτη. Τον διπλανό. Και αν θέλουμε να γυρίσουμε την κουβέντα στο “εισπρακτικό” κομμάτι, υπάρχουν πάμπολες αναφορές και αναλύσεις το πόσο κοστίζει το κάπνισμα σε επίπεδο υγείας , νοσηλείας και φροντίδας στο Ελληνικό Κράτος.
    Και σας μιλάει ένας καπνιστής τωρα. Δεν είμαστε ζώα. Το μεράκι μας και το γούστο μας το κάνουμε μακριά απο αυτούς που δεν το γουστάρουν. Σεβασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγχαρητήρια για την απάντησή σας! Και κυρίως γιατί είστε καπνιστής και σέβεστε όλους εμάς που δεν αντέχουμε τον καπνό των τσιγάρων. Μακάρι να υπήρχαν πολλοί Έλληνες που να σκεφτόταν σαν κι εσάς...

      Διαγραφή
  4. Σύμφωνο οτι μονο στην Βέροια δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Καλά κανουν και τους γραφουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν νομίζω ότι γίνεται μόνο στη Βέροια αυτό. Χθες ήμουν Κατερίνη και η κατάσταση ήταν τραγική σε καφετέριες και ταβέρνες. Στη Βέροια έχω βρει ένα τουλάχιστον καφέ στο οποίο όντως απαγορεύεται το κάπνισμα και φυσικά το προτιμώ όσο περισσότερο μπορώ.
    Μακάρι να συνεχιστούν οι έλεγχοι και όπου χρειάζεται να επιβάλλονται και πρόστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα προσπαθήσω να μην απαντήσω κόσμια. Είστε γελοίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ναι ελληναρα μου, γελοίοι που ανεχόμαστε την παράνομη συμπεριφορά καπνιστων και καταστημάτων κι αντι να καταγγελλουμε συνεχεια, παμε στο σπιτι μας για να μην βρωμαμε τσιγαριλα και να μην εισπνέουμε το ντουμανι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα ήθελα να διορθώσω την ανάρτηση μου...το γελίοι πήγαινε σε αυτούς που δεν εφαρμόζουν τους νόμους και τους γράφουμε και κόσμια σχόλια λες και τους προσβάλλουμε.

      Διαγραφή
  8. Συμφωνω με τον Κωστα οτι ειναι καθαρα εισπρακτικο το μετρο και οτι θα επρεπε τα προστιμα να τα πληρωνουν οι καπνιστες που δεν συμμορφωνονται ..... απο την αλλη συμφωνω με τους περισσοτερους οτι πρεπει να εφαρμοστει ο νομος γιατι εχουμε κι εμεις οι μη καπνιστες δικαιωμα να καθισουμε σε ενα καθαρο περιβαλλον να πιουμε το ποτο μας !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. επιτέλους ακούγεται και μια φωνή που δείχνει κατανόηση για τα πράγματα. Φυσικά και είναι εισπρακτικός ο νόμος, γιατί υπάρχουν πολλές άλλες λύσεις κι επιλογές για να μη βλάπτεται όποιος τον ενοχλεί ο καπνός!
    1) στο εξωτερικό (Αυστρία αν δεν απατώμαι) βάζουν ένα ταμπελάκι έξω απ' το μαγαζί, με τσιγάρο σε πράσινο κυκλάκι, οτι δηλ. επιτρέπεται το κάπνισμα, να ξέρει όποιος δεν του αρέσει να αποφύγει το χώρο!
    2) να "επιβληθεί ο νόμος" για καλύτερο εξαερισμό και πρόβλεψη χώρου μη-καπνιστών, όπως ήδη συμβαίνει σε πολλά καλά μαγαζιά... αλλά αυτό δεν ικανοποιεί τις ορέξεις για πρόστιμα...
    σας παραθέτω λίνκ εδώ με γνώμη Χανιωτών σε δημοσίευμα στα Χανιώτικα Νέα:
    http://www.haniotika-nea.gr/to-kapnisma-se-dimosious-chorous/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αν είναι δυνατόν.! Η Λογική του κύριου αυτού είναι ότι φταιει το θυμα που προκαλεί τον βιαστη. Το ακουσαμε και αυτό. Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό που στη Ελλάδα εφαρμόζουμε τους νόμους κατά βούληση και αν μας βολεύουν πρέπει λίγο να το κοιτάξουμε... Όριο ταχύτητας στο δρόμο 120χλμ; Εγώ θα πηγαίνω με 180 γιατί έτσι γουστάρω... Κόκκινο φανάρι; Εγώ θα το παραβιάσω κι όποιον πάρει ο χάρος... Απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους; Εγώ θα φουμάρω όπου θέλω κι ας πάθει καρκίνο όλος ο κόσμος μαζί με μένα... Έλα να συμμαζευόμαστε λίγο. Κι επιτέλους ας αφήσουμε τις αρχές σε αυτή τη χώρα να κάνουν τη δουλειά τους και να γράφουν τους παρανομούντες. Τι θέλει να μας πει ο κ. Σαμανίδης δηλαδή; Να κάνουμε όλοι μαζί τα στραβά μάτια; Βγήκε να τοποθετηθεί και δημόσια... Την έννοια "σεβασμός στον συνάνθρωπο" να μάθει πρώτα κι ύστερα να ζητά και δημόσιο βήμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για αυτή και μόνο την δήλωση θα έπρεπε να καθαιρεθεί από το αξίωμα του!!! Δείχνουμε την παιδεία μας ως λαός. Αφού κάποιοι δεν έχουν ιδέα τι θα πει σεβασμός στον συνάνθρωπο η μόνη λύση είναι όλοι εμείς οι μη καπνίζοντες να κάνουμε καθημερινά καταγγελίες μέχρι κάποιοι να βάλουμε μυαλό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από την στιγμή που "το θύμα" μπορεί να προειδοποιηθει και να επιλέξει το ζήτημα έχει λήξει... όλως περίεργων όμως οι διάφοροι αντικαπνιστες επιλέγουν να πάνε σε χώρο που θα ενοχληθουν! Εδώ στα Χανιά μάλιστα, οι φανατικοί οργάνωναν ντου όπως το έλεγαν μέχρι και πέρυσι, σε μαγαζιά, όπου παριστάνουν τους πελάτες, κι αρχίζουν φασαρία με απώτερο σκοπό να εκβιάσουν καταστάσεις καλώντας την αστυνομία για να επιβληθούν...δίνουν μάλιστα και οδηγίες στην ομάδα τους στο Facebook! Oι Χανιώτες χαρακτηριζουμε με συγκεκριμένες λέξεις αυτόν που ψάχνει να ενοχληθεί κι έπειτα καταδιδει τους συμπολίτες μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. παραθέτω εδώ άλλο ένα λίνκ με γνώμη Χανιωτών από τα Χανιώτικα Νέα: http://www.haniotika-nea.gr/to-kapnisma-se-dimosious-chorous/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΛΥΘΕΙ ΚΑΙ ΕΞΗΓΗΘΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ - ΤΣΙΓΑΡΟ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ ΑΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΟΗΜΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ( ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ) ΧΩΡΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ελλαδα,Banana Republic.
    Κλείσιμο 15 μέρες το κατάστημα όπου σημειώθηκε η παράβαση για κάπνισμα,
    και 20000€ πρόστιμο στο taxisnet.
    Αν δεν το πληρώσει ο ιδιοκτήτης,θα αποχαιρετήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.
    Σε καμια ευρωπαϊκή χωρα δεν επιτρέπεται το κάπνισμα!
    Ακόμα και στην Τουρκια εφαρμόζουν τον νόμο!
    Εμεις όμως εδω...
    Μνημόνια ρε,μεχρι το 10000 μ.Χ. !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ειστε ολοι οτι ναναι... Στη Γερμανια τα μαγαζια εχουν χωριστους χωρους για καπνιζοντες και μη. Ο φασισμος του κομπλεξικου αντικαπνιστη ειναι ασυληπτος. Και μου κανετε τους προοδευτικους παλιοχωριατες ψωριαρηδες. Τσιπρα και Κουλη μεχρι να βγουν οι γυναικες σας στη βιζιτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ πηγαινε στην Γερμανια να καπνισεις σε εσωτερικο χωρο.
      Απαγορευεται εντελως.
      Ενημερωσου,μην γραφεις βλακειες.
      Ζουμε στο Ααχεν οικογενειακως εδω και 2 χρονια και 8 μηνες.

      Διαγραφή
    2. Στο meppen βορεια του Ντορτμουντ τα μαγαζια εχουν 2 χωρους. Εκει ειναι αλλο κρατος ? Βγαλε την ουρα απ τα σκελια γυρνα στην Ελλαδα να βαλεις ολη σου την περιουσια σ ενα μαγαζι, να κανεις συναιτερο το κρατος-νταβατζη και μετα να ερθει το κρατος να σου διωξει τους περισσοτερους πελατες. Γι αυτο εγινες μεταναστης ανοητε !!!

      Διαγραφή
    3. Γιατρός είμαι.Μεταναστης έγινα γιατι
      1.Αρνουμαι να παίρνω φακελάκια
      2.Αρνουμαι να δουλεύω για 780€ το μήνα,διότι στην ελλαδα το 82% των ελ.επαγγελματιων ιδίως οι του τομέα εστίασης,καφετέριες,κτλ,δηλώνουν στην εφορία 5 χιλιάρικα το χρόνο,και το κράτος δεν θέλει να πιάσει φοροφυγάδες.

      Διαγραφή
    4. Οντας γιατρος εχεις και το θρασσος να μιλας για φοροδιαφυγη. Εσυ και η φαρα σου ειστε η κορυφη της κορυφης της φοροδιαφυγης που ειναι το αεριτζιλικι της παροχης υπηρεσιων. Ολοι οι παροχοι υπηρεσιων επειδη δεν πουλανε απτο προιον χρεωνουν οτι θελουν αμα θελουν οταν θελουν και οσο θελουν. Κι αυτο δεν το λεω εγω. Το λεει ερευνα 50 σελιδων της οικονομικης σχολης του πανεπιστημιου του Σικαγο τον Αυγουστο του 2012. Κι εχεις και το θρασσος και μιλας...

      Διαγραφή
  19. Πρόσφατα επισκέφθηκα τους Αγ,Σαραντα Αλβανία, καποιος μέσα στο κέντρο διασκέδασης πήγε να ανάψει τσιγαρο ερχεται ο σερβιτόρος και του λέει σπαστά Ελληνικά σε παρακαλεί Κύριε πήγαινε έξω!!!Τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ