Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Απολαύσαμε ένα εκτός πεπατημένης ski και city break σε Βέροια και Νάουσα

Γράφει η Ταϋγέτη Λάζου
Διαφορετικές, αν και σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, οι δύο πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας «συναντιούνται» στις ατμοσφαιρικές βόλτες σε παλιές γειτονιές και στα χνάρια του Ξινόμαυρου, στις στιβαρές τοπικές γεύσεις αλλά και στα σλάλομ στα δύο χιονοδρομικά της περιοχής, συνθέτοντας το σκηνικό για ένα ενδιαφέρον

και γεμάτο long weekend ή για γιορτές ελαφρώς εκτός πεπατημένης. Κάθε φορά που ανεβαίνουμε στη Μακεδονία, και πλέον με την Εγνατία Οδό τα drives εδώ είναι πιο εύκολα από ποτέ, βρίσκουμε τις πόλεις της φρεσκαρισμένες και δυναμικές, να μας δίνουν νέες αφορμές να τις ανακαλύψουμε. Νέα urban chic hotels, οινικές διαδρομές, smart στέκια που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες έρχονται να προστεθούν στα υπέροχα φυσικά τοπία και τις ατμοσφαιρικές παλιές πόλεις. Κάτι τέτοιο ζήσαμε στην Νάουσα και τη Βέροια και σας τις προτείνουμε ανεπιφύλακτα για όσους αγαπούν τις low key αποδράσεις με έμφαση στη φύση, τις γεύσεις, αλλά και το city vibe.
Νάουσα ιστορική και οινική
Στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού Βερμίου και με σημαία της το περίφημο Ξινόμαυρο, η Νάουσα ανασαίνει στην πάντα πολύβουη περαντζάδα της Μεγάλου Αλεξάνδρου, με όλον τον κάμπο στα πόδια της. Σε ολόκληρη την πόλη τα παραδοσιακά σπίτια μακεδονίτικης αστικής αρχιτεκτονικής συνυπάρχουν με τα σύγχρονα κτίρια και κάθε γειτονιά αφηγείται τη δική της ιστορία, από τα Αλώνια με τα πλακόστρωτα καλντερίμια των «λαϊκών» μέχρι την Πουλιάνα δίπλα στον ποταμό Αράπιτσα, με τα μεγάλα αστικά σπίτια. Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει ο επιβλητικός Οβελίσκος –ένας από τους 10 ψηλότερους του κόσμου– και λίγο πιο πέρα ο Πύργος του Ρολογιού, που κοσμεί την είσοδο του δημαρχείου. Ακολουθώντας το ποτάμι, θα ξεκινήσουμε από τη γέφυρα των Στουμπάνων (χώρος θυσίας των Ναουσαίων γυναικών στο ολοκαύτωμα του 1822) και θα φτάσουμε στην περιοχή Μπατάνια, όπου θα συναντήσουμε τρεις από τους συνολικά 91 μύλους της Νάουσας.Περιμετρικά της πόλης το αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Σχολή του Αριστοτέλη, όπου ο φιλόσοφος δίδασκε τον νεαρό Αλέξανδρο λίγο μετά τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα, ενώ κοντά βρίσκεται και το ελληνιστικών χρόνων Θέατρο του Κοπανού.

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, πνιγμένο στις φυλλωσιές των υπεραιωνόβιων πλατάνων, το άλσος του Αγίου Νικολάου­ είναι αγαπημένη βόλτα. Διασχίστε τα γραφικά γεφύρια του και τα δρομάκια που οδηγούν στις πηγές του Αράπιτσα, χαλαρώστε στα παγκάκια κάτω από τις βελανιδιές και καθίστε στα ταβερνάκια στις όχθες του για σαρμάδες, γκαβόψαρα και φρέσκια πέστροφα με βουτυράκι. Αν αγαπάτε τη δράση, η ομάδα Trigiro (6938750310) διοργανώνει ενδιαφέρουσες εξορμήσεις με ποδήλατα στη φύση, ιδανικές για όλη την οικογένεια. Για μια εις βάθος γνωριμία με το Ξινόμαυρο, πάλι, κάντε την αρχή από το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου(Χατζημαλούση 17, 2332029800), που παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή από το 17o αιώνα μέχρι σήμερα.

Η Διαδρομή του Κρασιού περνάει από τα οινοποιεία Μπουτάρη (2332059700) στη Στενήμαχο, Δαλαμάρα (2332028321) στη Νάουσα, Κτήμα Χρυσοχόου (2332045080) και Κτήμα Φουντή (2332048255) στη Νέα Στράντζα, Κυρ-Γιάννη Μπουτάρη (2332051100) στο Γιαννακοχώρι, Αργατία (2332051080) στο Ροδοχώρι και από τον μεγάλο Αμπελουργικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Βαένι (2332044274) στην Επισκοπή. Όσο σουρουπώνει μια βόλτα στα café-bars της Μεγάλου Αλεξάνδρου θεωρείται απαραίτητη –αξιόλογη πρόταση το «Boston» (2332052348) για κοκτέιλ και μπέργκερ–, ενώ στους γλυκούς θεσμούς της πόλης συγκαταλέγεται η περίφημη «Πουτίγκα του Θωμά» (Μπιγκάνου 8, 2332027733) με τη μυστική, πάππου προς πάππου συνταγή.

Σε απόσταση 20 χλμ. από τη Νάουσα, τώρα, αμφιθεατρική και με τα σπίτια και τα κτίριά της το ένα δίπλα στο άλλο, η Βέροια τράβηξε την προσοχή μας τα τελευταία χρόνια με ενδιαφέρουσες κινήσεις, όπως η πρωτοποριακή και βραβευμένη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας (2331024494) αλλά και το boutique ξενοδοχείο-έκπληξη «Veritas» (2331068100). Οι δύο παλιές­ συνοικίες της, η Κυριώτισσα και η Μπαρμπούτα, χριστιανική­ η πρώτη κι εβραϊκή η δεύτερη, κρατάνε από την Τουρκοκρατία και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό ψηφιδωτό. Στην Κυριώτισσα πολλά από τα όμορφα αναστυλωμένα σπίτια με τα σαχνισιά και τα έντονα χρώματα στεγάζουν μπαρ και καφετέριες φτιάχνοντας την πιο δυναμική πιάτσα της πόλης, ενώ τη γαλήνια Μπαρμπούτα με το πολύ καλά σωζόμενο κτίριο της Συναγωγής διασχίζει ο Τριπόταμος. 

Απλώνονται εκατέρωθεν της κεντρικής οδού Μητροπόλεως, στην καρδιά της πόλης. Έτερο meeting point η Πλατεία Ελιάς, ήτοι η κεντρική πλατεία της πόλης, που χαρίζει επιπλέον γαληνευτική θέα στον αχανή βεροιώτικο κάμπο. Ανηφορίζοντας προς το βήμα του Αποστόλου Παύλου, το σημείο δηλαδή όπου δίδαξε το λόγο του Χριστού και σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, κάντε μια στάση στο ζαχαροπλαστείο του ­Χοχλιούρου (2331022737) στην Πλατεία Αγίου Αντωνίου για το ­διάσημο ραβανί του. Τα δύο χιονοδρομικά της περιοχής, το Σέλι (2331026237) και ταΤρία-Πέντε Πηγάδια (2332044300), σε κοντινή απόσταση τόσο από τη Νάουσα όσο και από τη Βέροια, μπαίνουν στο πλάνο με το που πέσουν τα πρώτα χιόνια, συμπληρώνοντας έτσι το πακέτο ενός σαββατοκύριακου εξερεύνησης των δύο πόλεων.

Πηγή: athinorama.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ