Ο… καλός μας ο καιρός συγκρατεί τις παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης

Από 96 έως 98 λεπτά το λίτρο στα πρατήρια της Βέροιας
Λίγο ο καλός καιρός, λίγο η οικονομική στενότητα του κόσμου συμβάλλουν στην περιορισμένη κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στα σπίτια της Βέροιας. Περιμένοντας την καταβολή των συντάξεων αλλά και την έναρξη των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης, οι πολίτες

εμφανίζονται συγκρατημένοι στις παραγγελίες τους. Σημειώνεται εξάλλου ότι μόλις 55 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το επίδομα θέρμανσης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την περίοδο από 15-10-2017 έως 30-4-2018. Η επικείμενη περικοπή του επιδόματος θέρμανσης αναμένεται να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η περικοπή αυτή θα γίνει είτε με αλλαγή στα εισοδηματικά κριτήρια είτε με μείωση στο ποσό ανά λίτρο από τα 25 λεπτά που είναι σήμερα στα 12 με 13.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Γαλάνη, μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Βενζινοπωλών Βέροιας «οι παραγγελίες είναι μέχρι στιγμής στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ο καλός καιρός αλλά και οι οικονομικές δυσκολίες είναι ανασταλτικοί παράγοντες για τους καταναλωτές. Όταν χαλάει ο καιρός τότε οι παραγγελίες αυξάνονται, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν να δουν τι θα γίνει με το επίδομα για να κινηθούν ανάλογα», τονίζει με δηλώσεις του στον Βεροιώτη ο κ. Γαλάνης.

Η έλλειψη συνεννόησης των ενοίκων πολυκατοικιών για τον τρόπο θέρμανσης των σπιτιών αποτελεί εξάλλου σκόπελο στην κατανάλωση πετρελαίου, καθώς άλλοι επιλέγουν τα τζάκια για να θερμανθούν, άλλοι το πέλετ και άλλοι τα αιρ-κοντίσιον. «Οι περισσότεροι έχουν ξεχωρίζουν την θέση τους ανάλογα με το τι έχουν να διαθέσουν, παρόλο που οι ανάγκες παραμένουν οι ίδιες» επισημαίνει ο Δημήτρης Γαλάνης στον Βεροιώτη.


ΓΓ Καταναλωτή: Τι πρέπει να προσέξετε κατά την παραλαβή

Σύμφωνα με την ΓΓ Καταναλωτή, τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου είναι τα εξής: Nα κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή

Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο - Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.
Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.
Το χρώμα του πετρελαίου , το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του, πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.
Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής . π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα ( 2 x1,25x1=2.5 m 3 ) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25).

Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 - 6 λεπτά.

Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).

Δημοφιλείς αναρτήσεις