Φόρος τιμής για το δολοφονημένο αστυνομικό Χαράλαμπο Αμανατίδη - Έδωσαν το όνομά του σε δρόμο του Πανοράματος

Ήταν ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου, παραμονή Πρωτοχρονιάς 2005. Η εκτέλεση του Ημαθιώτη Ειδικού Φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη, αποδόθηκε ως η «πρώτη δολοφονία της νέας γενιάς τρομοκρατών», μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ, το καλοκαίρι του 2002. Ο Ειδικός Φρουρός, του Α.Τ. Κηφισίας, Χαράλαμπος Αμανατίδης, ανέλαβε υπηρεσία
σκοπού σχεδόν δύο ώρες πριν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2015, στην οικία του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου συνταγματάρχη Βlatherwick Μark, διάδοχο του βρετανού στρατιωτικού ακολούθου Στίβεν Σόντερς, τελευταίο θύμα της 17Ν, στη συμβολή των οδών Θήρας 25 και Καρπάθου στην Κηφισιά. 

Στην Πρεσβευτικη κατοικία, ο Στρατιωτικός Ακόλουθος παρέθετε δεξίωση. Σχεδόν δέκα λεπτά μετά την αποχώρηση από την κατοικία των τελευταίων προσκεκλημένων, (31/12-03.10) τουλάχιστον δύο άτομα πλησίασαν το φυλάκιο σκοπού, και πυροβόλησαν τον Ειδικό Φρουρό Χαράλαμπο Αμανατίδη σχεδόν εξ επαφής, τραυματίζοντας τον θανάσιμα και του αφαίρεσαν το υπηρεσιακό ΜΡ5 υποπολυβόλο. Συνολικά δέκα κάλυκες διαμετρήματος 9 mm Ρarabellum περισυνελέγησαν από το χώρο, και όπως προέκυψε από τη βαλιστική, είχαν όλοι πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο. Στη συνέχεια οι δράστες επιβιβάστηκαν σε ΙΧΕ αυτοκίνητο στο οποίο ανέμενε συνεργός τους και διέφυγαν.
Το λευκό Νissan Μicra, εντοπίσθηκαν ανήμερα την Πρωτοχρονιά (2005) μετά από τηλεφωνική πληροφορία στην οδό Πινδάρου στο Μαρούσι για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή από τον ιδιοκτήτη του, σταθμευμένο στην πλατεία Υγείας στον Περισσό, δύο ημέρες πριν τη δολοφονική επίθεση (29/12) στο Τμήμα Ασφαλείας Ν. Ιωνίας. 

Κατά την εξερεύνηση στο εσωτερικό του οχήματος, διακριβωθηκε ότι οι δράστες έθεσαν σε κίνηση το όχημα με τη χρήση «λευκού κλειδιού» καθως εντοπίστηκε κλειδί στο διακόπτη εκκίνησης (μίζα) και όπως εκτιμήθηκε, κατασκευάστηκε από αδιαμόρφωτο blank κλειδί – δεν είναι ευρείας κυκλοφορίας στη χώρα μας- με Ιmpression, και τη χρήση λίμας γράσου.

Παράλληλα, με σχετική Εισαγγελική παραγγελία, με τη διαδικασία ραδιογωνομέτρησης, τρεις ανώνυμες συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στις εταιρείες Vodafone και Cosmote, προσδιορίσθηκαν στο χώρο. 
Τρία άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου είχε θέσει σε «κύκλο υπόπτων» η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία τα οποια φερονται να σχεδίαζαν από το φθινόπωρο του 2004 τη δημιουργία μιας νέας ένοπλης οργάνωσης, ως τρίτος πόλος της νέας τρομοκρατίας, στον «Επαναστατικό Αγώνα» και τη «Λαϊκή Επαναστατική Δράση» σε μια κίνηση «διαδοχής» στο χώρο του αντάρτικου πόλης με έντονο συμβολισμό. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, οι δράστες δεν είχαν στόχο τη δολοφονία του 32άχρονου Αστυνομικού, ωστόσο η αντίδρασή του, στην πρόθεση να του αποσπάσουν τον υπηρεσιακό οπλισμό, τον πυροβόλησαν απαλλοτρίωσαν τον οπλισμό .. ενω μέχρι σήμερα δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε καμία ενέργεια του ενόπλους αντάρτικου πόλης ή του κοινού ποινικού.

Για τη δολοφονία του Ειδικού Φρουρού, τον Ιούλιο του 2009 εμφανίστηκε αυτοβούλως στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο 32χρονος αντιεξουσιαστής Νίκος Κουνταρδάς, ο οποίος αποδέχθηκε τη συμμετοχή του στη δολοφονία και κρίθηκε προφυλακιστεος. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα επτά τμήματα δακτυλικών και τέσσερα τμήματα παλαμικών αποτυπωμάτων – δεν έχουν ταυτοποιηθεί-, ή τρίχα που εντοπίσθηκε στο κάθισμα οδηγού του αυτοκινήτου διαφυγής, απο το κλιμακιο της ΔΕΕ, κατά την εξερεύνηση στο χώρο εγκλήματος, ταυτοποιήθηκε με αποτυπώματα ή δείγμα DΝΑ του Νίκου Κουνταρδά. 

Παρά τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις του Αντιτρομοκρατικού επιτελείο, το προανακριτικό υλικό, δεν στοιχειοθετήθηκε ως αποδεικτικό, με προσδιορισμό κατηγορητηρίου κατά συγκεκριμένων φυσικών προσώπων, ενω την ευθύνη της επίθεσης δεν ανέλαβε καμία οργάνωση, με τη δολοφονία του Ειδικού Φρουρού, Χαράλαμπου Αμανατίδη, 32 να παραμένει ..ανεξιχνίαστη, 12 χρονια από τη δολοφονία του.


Έδωσαν το όνομά του σε οδό έξω από την Σχολή Αστυνομίας στο Πανόραμα της Βέροιας

Για να τιμήσει την μνήμη του, ο δήμος Βέροιας με απόφασή του, έδωσε το όνομά του άτυχου ειδικού φρουρού, σε οδό μπροστά ακριβώς από την 
Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας Βόρειας Ελλάδας στο Πανόραμα. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις