Quantcast

http://picasion.com/

Ο Γιάννης Παπαγιαννούλης μας μιλάει για την εκπληκτική δουλειά του «… από χαρτί» (ΦΩΤΟ)

Συνέντευξη στην Κάτια Παπαϊωάννου
Ο Γιάννης Παπαγιαννούλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Πλέον ζει, εργάζεται και δημιουργεί στη Ρόδο. Αυτές τις μέρες βρίσκεται στη γενέτειρά του, με αφορμή την έκθεση στην γκαλερί Παπατζίκου των εκπληκτικών γλυπτών-κοστουμιών του, κάτω από τον γενικό τίτλο: «… από χαρτί». Μας μίλησε για
τη δουλειά του με τον ενθουσιασμό του δημιουργού, αλλά και τη σεμνότητα του εργάτη της τέχνης.
Γιατί από χαρτί; Γιατί κοστούμια;
Το χαρτί το γνώρισα όταν αναγκάστηκα να το χρησιμοποιήσω στη μακέτα μιας διπλωματικής εργασίας και... ο έρωτας ήταν ακαριαίος. Ανακάλυψα τις δυνατότητες που έχει και οι απεριόριστες επιλογές με μάγεψαν. Η ιδέα της ομορφιάς που υπάρχει και στο πιο ταπεινό υλικό, έπαιξε κι αυτή το ρόλο της. Όσο για το κοστούμι, αυτό αποτελεί την διαχρονική μου αγάπη.

Συνδυάζετε τις δύο αγάπες σας λοιπόν σε αυτό το έργο;
Ναι κάπως έτσι και ίσως γι αυτό το αγαπώ ιδιαίτερα. Είναι 
θα έλεγα μια ευτυχής συγκυρία για εμένα.

Πως εμπνευστήκατε τα κοστούμια; Πως ξεκίνησε η ιδέα;
Όλα ξεκίνησαν όταν η καλή μου φίλη και εκπληκτική φωτογράφος Καλλιόπη Βουτζαλή, μου πρότεινε να επιμεληθώ τα κοστούμια του φωτογραφικού της project «TALES UNFOLD». Η ιδέα μου ήταν να τα κατασκευάσω από χαρτί. Έτσι ξεκίνησε αυτή η δουλειά, η οποία πρέπει να σας πω συνεχίζεται ακόμα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20 κοστούμια εκ των οποίων 9 θα εκτεθούν στην γκαλερί Παπατζίκου, ενώ 10 ακόμα είναι υπό κατασκευή. Η φωτογράφος Καλλιόπη Βουτζαλή, η εξαιρετική μακιγιέρ Δήμητρα Βουτζαλή που επιμελήθηκε το μακιγιάζ του project και εγώ, αποτελούμε την καλλιτεχνική ομάδα JIAKADI TEAM.






Τα κοστούμια είναι εκπληκτικής λεπτομέρειας και δείχνουν να απαιτούν επίπονη εργασία για την κατασκευή τους. Πόσο καιρό σας πήρε η ολοκλήρωσή τους;
Το project αυτό ξεκίνησε πριν 4 χρόνια και όπως σας είπα δεν τελείωσε ακόμα. Πράγματι είναι επίπονη, χρονοβόρα και σκληρή εργασία και κάθε κοστούμι χρειάστηκε μήνες για να ολοκληρωθεί. 4 χρόνια εντατικής, καθημερινής δουλειάς λοιπόν μέχρι στιγμής και... βλέπουμε.





Ποια είναι η μέχρι τώρα ανταπόκριση του κοινού;
Είναι πράγματι πέραν των προσδοκιών μου. 
Ενθουσιώδης θα έλεγα. Τα κοστούμια δείχνουν να έχουν ήδη αυτονομηθεί. Ελπίζω να μην μπορέσει να αντισταθεί κανείς στην γοητεία τους (γέλια). Πάντως είναι σημαντικό αυτό το κύμα θετικών αντιδράσεων και έχει σχέση και με την σκληρή εργασία που αναφέραμε νωρίτερα. Είναι ανθρώπινο νομίζω η αναγνώριση του κοινού να γεμίζει τις μπαταρίες σου και να σου δίνει δύναμη να ξεχνάς τον κόπο και να βουτάς στο επόμενο σχέδιο.




Ποια είναι λοιπόν τα επόμενα σχέδιά σας; Η έκθεση σας στην γκαλερί Παπατζίκου ξεκινάει το Σάββατο 14 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Μετά;
Υπάρχουν ήδη κάποιες προτάσεις από πολύ ενδιαφέροντες εκθεσιακούς χώρους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Το έργο τώρα ξεκινάει το ταξίδι του και θα δούμε που θα φτάσει. Παράλληλα εξελίσσεται και το δημιουργικό κομμάτι τόσο με την ολοκλήρωση των κοστουμιών όσο και με άλλα πρότζεκτ που πάντα υπάρχουν στο πίσω μέρος του μυαλού μου και περιμένουν την ευκαιρία να εκφραστούν και να υπάρξουν.

Καλή επιτυχία στην έκθεσή σας και ευχαριστούμε
Εγώ σας ευχαριστώ και επίσης θέλω να ευχαριστήσω την γκαλερί Παπατζίκου που με φιλοξενεί, αλλά και το κοινό και τους φίλους μου στη Βέροια που μου έχουν δώσει μεγάλη χαρά με την υποδοχή τους στο έργο και σε εμένα.






ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ