Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εδώ βρίσκεται η πρωτότυπη «Κόρη της Βέροιας»

Πρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικότερα υπαίθρια γλυπτά της Βέροιας. Η «Κόρη της Βέροιας» είναι ένα μπρούτζινο άγαλμα που στολίζει την πλατεία Εληάς και αναπαριστά μια γυμνή νεαρή γυναίκα, με κομμένα τα άνω άκρα (στο πρότυπο της Αφροδίτης), η οποία έχει καλυμμένα τα μαλλιά της με μαντήλα, τυλιγμένη και δεμένη με τον τρόπο που την έδεναν οι
παλιές Βεροιώτισσες.
Το γλυπτό που κοσμεί την πλατεία Εληάς, είναι αντίγραφο που φιλοτεχνήθηκε από τον Βεροιώτη εικαστικό και γλύπτη Θωμά Βαφείδη.  
Το πρωτότυπο χάλκινο άγαλμα, που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ., βρέθηκε στη Βέροια το 1909 και από τότε βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Μονάχου, με τη λεζάντα «Mädchen von Beröa». Ο διακεκριμένος Βεροιώτης γλύπτης, κατασκεύασε το αντίγραφο, σε μέγεθος μεγαλύτερο από το πρωτότυπο, έπειτα από ενέργειες του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας. Μέχρι πριν τις εργασίες της ανάπλασης στην πόλη, βρισκόταν στο κέντρο της πλατείας Εληάς, πάνω σε ψηλό κυκλικό βάθρο, μέσα στο συντριβάνι. Από τον Απρίλιο του 2015, με το τέλος των εργασιών, επέστρεψε στην πλατεία Εληάς, σε διαφορετικό σημείο, σε χαμηλό βάθρο επάνω στο γκαζόν.

Η θέση του πρωτότυπου γλυπτού «Κόρης της Βέροιας» στο Μουσείου του Μονάχου 





Ο γλύπτης Θωμάς Βαφείδης, φωτογραφίζεται με το πρόπλασμα του Αγάλματος



Η θέση του αντιγράφου πριν την ανάπλαση της πλατείας Εληάς



Η θέση του αντιγράφου σήμερα




ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ