Quantcast

http://picasion.com/

Φουσκώματα, δυσπεψία, πόνος στο έντερο και αδυναμία; Η λύση μπορεί να είναι απλή

Γράφει η φαρμακοποιός Δρ Μερόπη Μάττα
Σήμερα τουλάχιστον 1 στα 100 άτομα νοσούν από κοιλιοκάκη, ενώ άλλα τόσα είναι τα άτομα που νοσούν χωρίς να το γνωρίζουν. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος, κατά την οποία ο οργανισμός αδυνατεί να πέψει τη γλουτένη, ένα πρωτεϊνικό σύμπλεγμα που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα
δημητριακά. Η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Ωστόσο, τα συμπτώματά της είναι περισσότερο συνήθη κατά τη βρεφική ηλικία, όταν ένα παιδί έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τα δημητριακά. Δεν είναι ακόμη γνωστό ποια είναι τα αίτια της κοιλιοκάκης, φαίνεται όμως ότι η κληρονομικότητα, το συναισθηματικό στρες ή ένα φυσικό τραύμα μπορεί να εμπλέκονται στη γένεση της νόσου.

Όταν ένα άτομο που πάσχει από κοιλιοκάκη καταναλώνει γλουτένη, το ανοσοποιητικό του σύστημα διεγείρεται για να παράγει μεγάλο αριθμό κυττάρων που επιτίθενται στο εσωτερικό του εντέρου. Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται οι εντερικές λάχνες που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη μεταφορά τους στο αίμα.

Οι εντερικές λάχνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την απορρόφηση λιπαρών οξέων και των λιποδιαλυτών βιταμινών (D, E, K, A). Έτσι, λόγω των κατεστραμμένων εντερικών λαχνών, τα λίπη παραμένουν στα κόπρανα. Αυτό οδηγεί τον οργανισμό σε ανεπάρκεια ιχνοστοιχείων και βιταμινών, ενώ τα κόπρανα επιπλέον, μυρίζουν έντονα και άσχημα και πολλές φορές καταλήγουν σε διάρροια.

Λόγω της κοιλιοκάκης, μπορεί να εμφανίζονται άφθες στο στόμα και άσπρα στίγματα στα νύχια. Άλλα συμπτώματα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνουν το πρήξιμο της κοιλιάς, την κατάθλιψη, την ατονία του οργανισμού, την απώλεια βάρους, τη ναυτία, την ευερεθιστότητα, τον πόνο στα κόκκαλα, τις αρθρώσεις και τους μύες.

Τα δημητριακά που περιέχουν γλουτένη είναι το σιτάρι, η βρώμη και το κριθάρι. Τα άτομα που νοσούν από κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν τις παραπάνω τροφές. Μπορούν, όμως, να τρώνε ρύζι, καλαμπόκι και κινόα.

Ακόμη, λόγω της εκτεταμένης ζημιάς που έχει υποστεί το έντερο ενός ατόμου που νοσεί χωρίς να το γνωρίζει, συχνά το έντερο αδυνατεί να παράγει το ένζυμο λακτάση που χρειάζεται για την πέψη των τροφών που περιέχουν γάλα. Άρα συχνά τα άτομα με κοιλιοκάκη δεν μπορούν να ανεχθούν ούτε τις τροφές με γάλα, παρά μόνο όταν η νόσος αρχίζει να υποχωρεί.

Η θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι τόσο απλή. Αφού η αιτία της νόσου είναι ο τρόπος διατροφής, θεραπεύεται με την κατάλληλη διατροφή. Είναι απαραίτητο το άτομο με κοιλιοκάκη να απέχει από όλες τις τροφές με γλουτένη για την υπόλοιπη ζωή του. Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει είτε σε μικροβιολογικό κέντρο ή χρησιμοποιείται ένα απλό τεστ που μπορεί να διαγνώσει τη νόσο σε λίγα δευτερόλεπτα (Biocard celiac test).

Ευτυχώς τα συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν σε λίγες μέρες μετά από μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης. Ωστόσο το 10% των ατόμων με κοιλιοκάκη, αισθάνονται βελτίωση μετά από 24 με 36 μήνες δίαιτας.

Ορισμένα βότανα μπορούν να βοηθήσουν μόνο στην εξομάλυνση των συμπτωμάτων της νόσου και επομένως η δίαιτα ελεύθερη γλουτένης κρίνεται απαραίτητη.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΒΟΤΑΝΑ

alfalfa: 2000-3000mg καθημερινά
Πηγή βιταμίνης Κ η οποία είναι ανεπαρκής στα άτομα με κοιλιοκάκη

Licorice: 380mg 2 φορές ημερησίως
Μείωση του πόνου

Quercetin: 125-250mg 3 φορές τη μέρα μεταξύ των γευμάτων
Σταματά την έκκριση ορμονών που προκαλούν φλεγμονή

Προτείνουμε:

1) Βάλτε στη διατροφή σας το ρόδι, το καλαμπόκι, το κινόα και την πατάτα αντικαθιστώντας τα δημητριακά.

2) Ενισχύστε τον οργανισμό σας καταναλώνοντας ωmega - 3 λιπαρά οξέα, τα οποία χρειάζονται για το σχηματισμό ορμονών που μειώνουν τον πόνο.

3) Την πρώτη εβδομάδα της δίαιτας ελεύθερης γλουτένης, πάρτε παγκρεατικά ένζυμα (όπως αμυλάση, λιπάση, πρωτεάση) για να μειωθούν τα συμπτώματα πιο γρήγορα.

4) Αποφύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα μέχρι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης να αρχίζουν να υποχωρούν.

5) Μασήστε εκτενώς το φαγητό σας πριν καταπιείτε την μπουκιά. Αυτό θα αυξήσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

6) Αποφύγετε τα γλυκά, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα "dressings" και τις σοκολάτες, καθώς μπορεί να κρύβουν γλουτένη στα συστατικά τους..

7) Διαβάστε εκτενώς τις ετικέτες των τροφών και των φαρμάκων για να αποφύγετε την κατανάλωση γλουτένης, που είναι κρυμμένη σε αυτά τα προϊόντα. Κρυμμένη γλουτένη μπορεί να υπάρχει σε καραμέλες, μαστίχες, σε υδρολυμένη φυτική πρωτεϊνη, μαλτοδεξτρίνη και στο ξύδι.

Προτιμήστε τα προϊόντα με την ειδική σήμανση "ελεύθερο γλουτένης".

ΠΡΟΣΟΧΗ

Α) Αν ένα παιδί εμφανίζει άφθες σε όλο του το σώμα θα πρέπει να ελεγχθεί για δυσανεξία στην γλουτένη

Β) Λόγω της ανεπάρκειας ιχνοστοιχείων, βιταμινών και πρωτεϊνών που προκαλείται από την κοιλιοκάκη, η κοιλιοκάκη σχετίζεται με μια πληθώρα άλλων καταστάσεων, όπως το άσθμα, το έκζεμα, η τριχόπτωση, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, άφθες, κίρρωση του ήπατος, υπερφαγία, ιδιοπαθή θρομβοπενική προρφύρα, πολλάπλή σκλήρυνση, σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου, non - Hodgkin's.

Ακόμη σχετίζεται και με μια πληθώρα αυτοάνοσων νόσων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, λύκος, σκολίωση, σύνδρομο Sjogren's .

Η κοιλιοκάκη είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού και σχιζοφρένεια.

Γ) Έχεις ενοχλήσεις στο έντερο; Μη χάνεις άλλο καιρό, κάνε το τεστ και αν είναι θετικό, ξεκίνα μια διατροφή ελεύθερη γλουτένης.


Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία Gluten Free προϊόντων σε εξαιρετικές τιμές (ΕΔΩ).

drmattapharmacy.gr
Το ηλεκτρονικό φαρμακείο
Υγείας και Ομορφιάς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ