Αυτά είναι τα ποτά που προκαλούν το χειρότερο hangover - Πως να το περιορίσεις

Έρχεται καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο και οι γλεντζέδες της Βέροιας θα ξεχυθούν σε μπαρ, κλαμπάκια και μπουζούκια, όπου θα καταναλώσουν άφθονο αλκοόλ. Τι γίνεται όμως με την επόμενη μέρα; Πως θα προστατευτούμε από τον αφόρητο πονοκέφαλο γνωστό και ως hangover; Ποια ποτά
προκαλούν τις χειρότερες παρενέργειες; Η αλήθεια είναι ότι όλα τα ποτά, αν καταναλωθούν από μια ποσότητα και πάνω, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν hangover. Η σφοδρότητα και η διάρκεια των συμπτωμάτων εξαρτώνται κυρίως από την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνεται, αλλά σε κάποιον βαθμό επηρεάζονται και από τον τύπο του ποτού που περιέχει το αλκοόλ.
Αυτή η τελευταία διαπίστωση είναι αρκετά χρήσιμη, αφού μας δίνει έναν μπούσουλα για το τι να επιλέξουμε να πιούμε αν 'δεν το σηκώνουμε' ή αν απλώς δεν είμαστε σε φοβερή διάθεση για κραιπάλη.

Λευκές νύχτες

Θα σου ακουστεί περίεργο, αλλά το ποτό που συνιστούν όλοι οι bartenders για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο (και χωρίς ημικρανίες) την επόμενη μέρα είναι η βότκα. Στο μυαλό μας την έχουμε καταχωρημένη ως 'σκληρό ποτό' - και είναι, όντως - αλλά αν καταναλωθεί σκέτη (και στη νορμάλ ποσότητα που αποτελεί προϋπόθεση για ό,τι γράφεται σ' αυτό το άρθρο) δεν πρόκειται να πειράξει ούτε το στομάχι σου, ούτε το κεφάλι σου.

Η βότκα και γενικά τα καθαρά λευκά ποτά (τζιν, τεκίλα, τσίπουρο κλπ) έχουν λιγότερες τοξίνες που προκαλούν hangover σε σχέση με τα σκούρα ποτά. Τα θειώδη συντηρητικά των κόκκινων κρασιών και πτητικά συστατικά που περιέχονται στο ουίσκι, το μπέρμπον, το μπράντι κλπ διαταράσσουν την ισορροπία του PH του οργανισμού κι επιτείνουν το καταραμένο hangover της επόμενης μέρας.Οι απατηλές μπουρμπουλήθρες


Ύπουλος εχθρός του πρωινού σου είναι και η σαμπάνια. Οι φυσαλίδες της είναι ταυτισμένες με τις γιορτές, την πολυτέλεια, τις προπόσεις, το φλερτ και την αποπλάνηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς το εφέ που προκαλεί το διοξείδιο του άνθρακα που χρησιμοποιείται στην παρασκευή κάθε αφρώδους οίνου. Αυτές οι παιχνιδιάρικες φυσαλίδες ευνοούν τη μεγαλύτερη (και ταχύτερη) απορρόφηση αλκοολών από τον οργανισμών.

Τα σαμπανιζέ κρασιά ανεβάζουν τα επίπεδα της αλκοόλης στο αίμα αισθητά περισσότερο από τους υπόλοιπους οίνους. Όπως καταδεικνύουν σχετικές έρευνες, δύο στους τρεις ανθρώπους μεθούν πιο γρήγορα όταν πίνουν σαμπάνια ή άλλα αφρώδη ποτά.


Σύμφωνα με τις μελέτες, αλλά και σύμφωνα με την εμπειρική διαπίστωση όλων όσοι έχουν μεθύσει έστω και μία φορά στη ζωή τους, ο πιο ανώδυνος τρόπος να καταπολεμήσεις ή να περιορίσεις τις παρενέργειες του hangover, είναι να το προλάβεις. Πώς; Πίνοντας αρκετό νερό παράλληλα με τα ποτάκια σου. Μια καλή δοσολογία είναι ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ. Αυτή η μικρή παραχώρηση θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να κρατηθεί ενυδατωμένος και να γλιτώσει τα χειρότερα. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις