Χάρτη με σύνορα στη Λάρισα έφτιαξαν οι Σκοπιανοί

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα που παρακολουθούν τις εξελίξεις σημειώνουν ότι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του σοσιαλιστή Ζόραν Ζάετς στην ΠΓΔΜ, παρά τις αρχικές διακηρύξεις της προς τους γείτονές της -Αθήνα, Σόφια, Βελιγράδι, Τίρανα-, όπως επίσης προς τους διπλωματικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ ή τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, δεν έχει
κατορθώσει να διαφοροποιηθεί σημαντικά από την πολιτική του εθνικιστή Γκρουέφσκι, αναφέρει η «Ελευθερία του Τύπου».

Θεωρείται αξιοσημείωτο στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών το γεγονός του διάχυτου αλυτρωτισμού και της προκλητικότητας που επεδείχθη από τους Σκοπιανούς του Καναδά στην εκδήλωση της 6ης Αυγούστου. Δεν είναι μόνον οι χάρτες με την «Μεγάλη Μακεδονία» που αναρτήθηκαν, με τα σύνορα της Ελλάδας να περιορίζονται στη Λάρισα, αλλά η επίσημη παρουσία και ομιλία του γενικού πρόξενου Γιόβιτσα Παλατσέφσκι σε αυτήν.

Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ενημερώθηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, ενώ υπήρξε προφορικό διάβημα από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά προς τον Σκοπιανό ομόλογό του κ. Δημητρόφ, με το οποίο του υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιδειχθεί μεγαλύτερη προσοχή σε τέτοιου τύπου προκλήσεις, αν θέλουν να πείσουν για τις καλές τους προθέσεις».

Πάντως, παρά τις αρνητικές αυτές εξελίξεις, ο κ. Ν. Κοτζιάς επιβεβαίωσε χθες ότι θα μεταβεί για επίσκεψη στην ΠΓΔΜ στο τέλος Αυγούστου, προκειμένου να έχει την ευκαιρία εκ του σύνεγγυς να συζητήσει με τον κ. Δημητρόφ και να διερευνήσει περαιτέρω -στον δρόμο για τη ΓΣ του ΟΗΕ- τις προθέσεις της κυβέρνησης Ζάετς. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις