Αυγουστιάτικη Πανσέληνος στα Μουσεία της Ημαθίας

Ανοίγουν για μια ακόμη χρονιά κάτω από το φως του αυγουστιάτικου ολόγιομου φεγγαριού τα αρχαιολογικά μουσεία της Ημαθίας, καθώς και το αρχαίο θέατρο της Μίεζας, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Φέτος η κεντρική εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας για την πανσέληνο του Αυγούστου θα είναι η
παρουσίαση ενός κορυφαίου έργου του αρχαίου δράματος, της Ιφιγένειας εν Αυλίδι του Ευριπίδη, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας, με συνδιοργανωτές το Δήμο Ηρωϊκής Πόλεως Νάουσας και το Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου, και σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Γκόνη. Στο θέατρο που γειτνιάζει με το Γυμνάσιο, τη Σχολή όπου δίδαξε ο Αριστοτέλης, τέσσερις συγγραφείς, η Ζυράννα Ζατέλη, ο Θωμάς Κοροβίνης, ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης και η Γλυκερία Μπασδέκη θα αναγνώσουν ένα από τα δύο σωζόμενα έργα που έγραψε ο Ευριπίδης έζησε στη Μακεδονία, στην αυλή του Αρχέλαου. Η παράσταση ξεκινά στις 22:00 και θα διαρκέσει δύο ώρες.
Βοηθός σκηνοθέτη ο Μιχάλης Αγγελίδης. Σκηνογραφική επιμέλεια της Ματίνα Μέγκλα. Μουσική εγκατάσταση του Αλέξανδρου Γκόνη.

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Βασιλικών Τάφων των Αιγών, τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στις 21:00 η σοπράνο Ελένη Αναγνώστου θα ερμηνεύσει με συνοδεία πιάνου τραγούδια για το φεγγάρι, ενώ μια ώρα νωρίτερα, στις 20:00, η επιμελήτρια των Αιγών, αρχαιολόγος Εύα Κοντογουλίδου θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση του Μουσείου. Στην εκδήλωση, που έχει τον τίτλο «Όλα τ’ αστέρια απόψε δικά μας», συμμετέχουν μέλη της Χορωδίας του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Βεργίνας "ΑΙΓΕΣ" και της Σχολικής Χορωδίας Βέροιας. Το πρόγραμμα βασίζεται σε ελληνικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Νότη  Μαυρουδή και της Λίνας Νικολακοπούλου.
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας στις 22:00, η Ομάδα Απάνοιξη της Κίνησης Πολιτών Κυριώτισσας θα παρουσιάσει την performance «Από τον Οβίδιο στον Κάφκα και από τον Έσχατο κόσμο στις Σαραντόβρυσες: κανένας δεν κρατά για πάντα τη μορφή του», βασισμένη σε κείμενα του Ομήρου, του Ηρόδοτου, του Καβάφη, του Κάφκα και του Μπόρχες. Η καλλιτεχνική οργάνωση του δρώμενου είναι του Γιάννη Καισαρίδη, με επιστημονικό σύμβουλο τον επιμελητή του Μουσείου, αρχαιολόγο Γιάννη Γραικό. 

Συμμετέχουν: Αγγέλογλου Γιάννης, Γατοπούλου Λέμη και Μαρία, Καισαρίδου Μάγδα, Κωστοπούλου Ειρήνη, Παπαδίνα Βέρα, Σαββαΐδης Γιάννης, Σαββαΐδου Σοφία, Τζιμηροπούλου Βίκυ, Τσίγκα Μαρία, Χερίδης Κώστας.

Το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό το βράδυ της 7ης Αυγούστου από τις 20:00 ως τα μεσάνυχτα.

Πληροφορίες: 
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, 23310 29737, efahma@culture.gr 

Δημοφιλείς αναρτήσεις