Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Σχολή του Αριστοτέλους: Μνημείο πολιτισμού στη Νάουσα

Γράφει ο Αστέριος Βαρβαγιάννης
«Ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλ’ εν τω ευ το πολύ», «Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη», «Τα αγαθά κόποις κτώνται». Μερικά από τα αποφθέγματα που άφησε... κληρονομιά στον πολιτισμό μας ο μεγάλος Αρχαίος Ελληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Αυτά και πολλά άλλα είχε την ευκαιρία να

διδάξει στο νεαρό τότε Αλέξανδρο, που στη συνέχεια έμεινε στην ιστορία ως από τους μεγαλύτερους στρατηλάτες της υφηλίου, ενώ πήρε δίκαια και το προσωνύμιο Μέγας.
Αυτά λίγο πολύ είναι γνωστά σε όλους μας. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι πως η σχολή του Αριστοτέλη ήταν λίγο έξω από τη σημερινή πόλη της Νάουσας. Πιο συγκεκριμένα, ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο της Νάουσας, βρίσκεται δίπλα στην φυσική πηγή Κεφαλάρι, στην θέση Ισβόρια, περίπου δύο χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.
Η σχολή ιδρύθηκε στο Νυμφαίο (ιερό αφιερωμένο στις Νύμφες των νερών), κοντά στην πόλη Μίεζα. Εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου τα αρχαία λείψανα, σε συνδυασμό με τρεις φυσικές σπηλιές, αποτελούν τον κύριο χώρο της σχολής. Εκεί, ο Αριστοτέλης μελετούσε με τους μαθητές του στα γεμάτα από πυκνή βλάστηση μονοπάτια, ενώ γύρω τους ανάβλυζαν και κυλούσαν από τις πηγές δροσερά ρυάκια.
Μάλιστα, ακόμα και σήμερα... κλείνεις τα μάτια και εύκολα μπορείς να καταλάβεις το λειτουργικό μέρος της σχολής. Ενα ταξίδι στον χρόνο που σε κάνει να ανατριχιάζεις... Στη σχολή του Αριστοτέλους, ο Μέγας Αλέξανδρος, σε ηλικία 13 ετών, παρέμεινε για δύο περίπου χρόνια, μεταξύ 343 και 340 π.Χ, ενώ στη συνέχεια μετακόμισε στην Πέλλα ως αντιβασιλέας εξαιτίας της απουσίας του πατέρα του Φίλιππου Β’.
Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα παραμονής του, τρία μόλις χρόνια, η επίδραση της αριστοτελικής σκέψης στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του νεαρού διαδόχου, αλλά και στη φιλοσοφία ζωής που είχε ο μετέπειτα κοσμοκράτορας για την ηθική και την πολιτική, στάθηκε καθοριστική. Και αυτό γιατί εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας του ο Μέγας Αλέξανδρος είχε την μεγάλη ευκαιρία από τη διδασκαλία του Αριστοτέλη να αντλήσει τις κατάλληλες γνώσεις και να μείνει στην ιστορία…
Τέλος, στην απέναντι πλευρά του δρόμου, σε πολύ μικρή απόσταση, βρίσκεται το πολιτιστικό κέντρο της Σχολής Αριστοτέλους. Ενα σύγχρονο έργο, δωρεά της οικογενείας του Χρήστου Λαναρά, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για την ιστορία της σχολής και τον αρχαιολογικό χώρο, μέσα από το διαθέσιμο οπτικοακουστικό υλικό. Δείτε το video:



Πηγή: life-events.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ