Προγραμματική σύμβαση με το ΑΠΘ για την ανασκαφή στη Βεργίνα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πανεπιστημιακή ανασκαφή στη Βεργίνα. Σκοπός του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, η συντήρηση κινητών ευρημάτων της πανεπιστημιακής ανασκαφής, η σύνταξη μελετών για την προστασία και τη συντήρηση των αρχιτεκτονικών λειψάνων της και η εφαρμογή τους, η ψηφιακή διάσωση των ανασκαφικών ημερολογίων, η γεωφυσική έρευνα, ο επανασχεδιασμός και ο εμπλουτισμός της ιστοσελίδας της πανεπιστημιακής ανασκαφής και η ανθρωπολογική επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας και τις βασιλικές ταφές από την Αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών.

Σημειώνεται, ότι η συστηματική ανασκαφή του ΑΠΘ στη Βεργίνα εγκαινιάστηκε το 1938 από τον καθηγητή Αρχαιολογίας Κωνσταντίνο Ρωμαίο και διενεργείται χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα. Σημαντικοί σταθμοί της ανασκαφής ήταν η ανασκαφή του ανακτόρου (1938-2006), η αποκάλυψη των βασιλικών τάφων της Μεγάλης Τούμπας από τον καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικο και τους συνεργάτες του (1976-1980) και η ταύτιση του αρχαιολογικού χώρου με την παλιά πρωτεύουσα και βασιλική νεκρόπολη των αρχαίων Μακεδόνων, τις Αιγές.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Θανάσης Μπασδάνης από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια» επισήμανε ότι η παράταξη είναι υπέρ του πολιτισμού, ωστόσο, έθεσε θέμα συμμετοχής της περιφερειακής συμβούλου Χρυσούλας Παλιαδέλη στο έργο και σε συζήτηση που αφορούσε το θέμα. Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» τόνισε ότι από την προγραμματική σύμβαση δεν προκύπτουν υλικά συμφέροντα για την κ. Παλιαδέλη και υπογράμμισε ότι το έργο έχει σοβαρό κοινωνικό συμφέρον. Ο Νίκος Χρυσομάλλης από την «Ελληνική Αυγή» τάχθηκε υπέρ της ανάδειξης της ανασκαφής της Βεργίνας, ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη «Συμμετέχω» ανέφερε ότι το έργο θα είναι επωφελές από κάθε άποψη, ενώ ο Βασίλης Ρέβας από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε ερωτήματα για το κόστος του έργου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις