Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ημαθία: Η ισχύς εν τη ενώσει για το ροδάκινο

Αν μπορούσε να δει κανείς από ψηλά τον κάμπο της Ημαθίας θα διέκρινε μια... θάλασσα από χρώματα που αντιστοιχούν στις καλλιέργειες ροδάκινου, νεκταρινιού, μήλου, δαμάσκηνου, αχλαδιού, ακτινιδίου, φράουλας κ.ά. Αυτήν την εποχή οι πλούσιες εκτάσεις του νομού έχουν βαφτεί κόκκινες, καθώς έχει ξεκινήσει η εποχή των κερασιών. «Αρχισε η συγκομιδή
του κερασιού, κάνουμε προετοιμασία όμως και για το ροδάκινο» αναφέρει στο «Εθνος» ο γενικός διευθυντής της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης «ΑΛΜΜΕ» κ. Πέτρος Αλαγκιοζίδης. Αλλωστε τα εύφορα εδάφη στην κοιλάδα του Αλιάκμονα φημίζονται για την παραγωγή ροδάκινου, από τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας. Και είναι αυτή η πλούσια παραγωγή αλλά και η προνοητικότητα που κάνουν τους αγρότες της περιοχής, ακόμη και στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, να κατακτούν κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερες αγορές σε χώρες του εξωτερικού.
Πριν η οικονομική κρίση χτυπήσει τη χώρα, στο... μακρινό 1996, τρεις συνεταιρισμοί της περιοχής αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ακολουθήσουν κοινή πορεία ώστε να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό και να έχουν τον πρώτο λόγο στη διάθεση των φρούτων που παρήγαν, τα οποία έως τότε τα έπαιρναν οι βιομηχανίες σε χαμηλές τιμές. Η κοινοπραξία που ένωσε τους τρεις αγροτικούς συνεταιρισμούς «Αλιάκμων», «Μέσης» και «Μελίκης» δημιουργήθηκε προ εικοσαετίας προκειμένου να εξαγοράσει από την τότε Αγροτική Τράπεζα το εργοστάσιο ΑΛΒΕΝΑ (από τα αρχικά των τριών πόλεων, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Νάουσα) για την επεξεργασία των βιομηχανικών ροδάκινων και αχλαδιών. Το 2012, βάσει του τότε νόμου Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς (4015/2011), η κοινοπραξία μετατράπηκε σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη με την ονομασία ΑΛΜΜΕ, από τα αρχικά των τριών ιδρυτικών συνεταιρισμών, που πλέον έχουν γίνει ανώνυμες εταιρείες. Σήμερα οι 2.000 παραγωγοί της σύμπραξης καλλιεργούν 40.000 στρέμματα με δέντρα και συλλέγουν εκατομμύρια κιλά φρέσκων φρούτων. Την τριετία 2003-2006 οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής. «Επεσε κατά περίπου 35% στο βιομηχανικό ροδάκινο και επηρέασε την αυξητική τάση που καταγραφόταν στον κύκλο εργασιών των προηγούμενων ετών. Φέτος, μέχρι στιγμής, έχουμε καλή παραγωγή και πιστεύουμε ότι θα την αξιοποιήσουμε ανάλογα» επισημαίνει ο κ. Αλαγκιοζίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε μια κανονική χρονιά, χωρίς ακραία φαινόμενα και ασθένειες, η παραγωγή φτάνει τα 30 εκατομμύρια κιλά στα βιομηχανικά ροδάκινα για κομπόστα, τα 10 εκατομμύρια κιλά στα ροδάκινα χυμοποίησης, ενώ μεγάλες είναι και οι ποσότητες των βιομηχανικών αχλαδιών, των μήλων και των υπόλοιπων φρούτων που μεταποιούνται.

Από το σύνολο των προϊόντων της ΑΛΜΜΕ μόνο το 5% προορίζεται για τις ελληνικές βιομηχανίες και το 95% εξάγεται. Το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί σε ημερήσια βάση 700 τόνους φρούτων. Εκεί η πρώτη ύλη που φτάνει από τους τρεις συνεταιρισμούς μεταποιείται και συσκευάζεται σε μορφή κομπόστας, φρουτοσαλάτας και πουρέ (για την παραγωγή χυμού)
Στο εργοστάσιο μεταποίησης της σύμπραξης, στην Κουλούρα Ημαθίας, εφαρμόζονται σύγχρονοι τρόποι παραγωγής κονσερβοποιημένων προϊόντων. «Κάθε χρόνο κάνουμε ενέσεις εκσυγχρονισμού. Εχουμε ενταχθεί στο τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η επένδυση είναι αναγκαία γιατί το εργοστάσιο ήταν παλιό και έπρεπε να ανανεωθεί. Ολα πια είναι καινούργια. Από το 2011 έως σήμερα έχει αλλάξει σχεδόν όλος ο εξοπλισμός. Κάθε χρόνο περίπου ένα εκατ. ευρώ επενδύεται για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων» σημειώνει ο γενικός διευθυντής της ΑΛΜΜΕ.

Το εργοστάσιο έχει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί σε ημερήσια βάση 700 τόνους φρούτων. Εκεί η πρώτη ύλη που φτάνει από τους τρεις συνεταιρισμούς μεταποιείται και συσκευάζεται σε μορφή κομπόστας, φρουτοσαλάτας και πουρέ (για την παραγωγή χυμού).

Τα τελικά προϊόντα εξάγονται σε περισσότερες από 60 χώρες. «Συνολικά έχουμε 450 κωδικούς έτοιμων προϊόντων» τονίζει ο κ. Αλαγκιοζίδης.

Από το σύνολο των προϊόντων της ΑΛΜΜΕ μόνο το 5% προορίζεται για τις ελληνικές βιομηχανίες και το 95% εξάγεται. Στην ελληνική αγορά τα προϊόντα της σύμπραξης προωθούνται με την επωνυμία «Top fruit». Η κομπόστα πωλείται με ιδιωτική ετικέτα στα Aldi της Γερμανίας, στα Tesco της Αγγλίας κ.α.

Οι κύριοι πελάτες της σύμπραξης υπολογίζονται σε περίπου 300 και βρίσκονται στη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις σκανδιναβικές χώρες, στα αραβικά κράτη, στην Αίγυπτο, στο Μεξικό, το Ιράν, στην Τουρκία, την Κίνα κ.α.

«Το πελατολόγιό μας περιλαμβάνει συνολικά 1.500 με 2.000 ονόματα, ανάλογα με τη χρονιά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα προϊόντα μας έχουν βραβευτεί επανειλημμένως και έχουν πάρει όλες τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιστοποιήσεις» αναφέρει ο γενικός διευθυντής της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης «ΑΛΜΜΕ».

Παράλληλα, για τη στήριξη των παραγωγών «τρέχει» και ένα πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς, στο οποίο συμμετέχουν οι αγρότες και των τριών συνεταιρισμών-μελών της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης «ΑΛΜΜΕ». «Επρεπε να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας των παραγωγών που καλλιεργούν ροδάκινα, νεκταρίνια και ακτινίδια» υπογραμμίζει ο κ. Αλαγκιοζίδης.

Η συνολική παραγωγή ανέρχεται σε 2.180.000 χαρτοκιβώτια ροδάκινου (24 επί 1 κιλό) και 500.000 χαρτοκιβώτια φρουτοσαλάτας και άλλων προϊόντων.

Το προφίλ των τριών συνεταιρισμών

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί «Αλιάκμων», «Μέσης» και «Μελίκης» που συγκροτούν την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη «ΑΛΜΜΕ» έχουν καταφέρει να παραμείνουν πιστοί στις καλλιεργητικές παραδόσεις, αν και έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς. Περιλαμβάνονται στους μεγαλύτερους εξαγωγείς φρέσκων φρούτων, με τα προϊόντα τους να ταξιδεύουν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Νέος Αλιάκμων» δραστηριοποιείται στην καρδιά της εύφορης κοιλάδας του Αλιάκμονα εδώ και μισό αιώνα (από το 1968).

Λειτούργησε αρχικά ως κοινοπραξία, για να μετατραπεί αργότερα σε ειδικό γεωργικό συνεταιρισμό. Κάτω από την «ομπρέλα» του συσπειρώνονται περίπου 750 καλλιεργητές, οι οποίοι παράγουν ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, μήλα, κεράσια, βερίκοκα, αχλάδια, δαμάσκηνα, λωτούς και ρόδια. Διαθέτουν σύγχρονες εγκαταστάσεις ψυγείων-διαλογητηρίων και νέας τεχνολογίας μηχανολογικό εξοπλισμό. Η διαδικασία παραγωγής είναι πιστοποιημένη και εφαρμόζουν σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Στην καρδιά του Νομού Ημαθίας, δέκα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βεργίνας, στην αγροτική περιοχή Μπάρες βρίσκεται ο «Αγροτικός Συνεταιρισμός Μελίκης».

Είναι ο παλαιότερος από τους τρεις, καθώς οι ρίζες του φθάνουν στο 1928, οπότε ιδρύθηκε από καλλιεργητές της Μελίκης και έως σήμερα διαγράφει μια πορεία ανοδική. Σε μια ιδιόκτητη έκταση 65 στρεμμάτων ο συνεταιρισμός διαθέτει συσκευαστήριο και ψυκτικές εγκαταστάσεις, απ’ όπου διακινεί 18.000 τόνους νωπά φρούτα και λαχανικά, μια γραμμή κατάψυξης περίπου 5.000 τόνων για την παραγωγή κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών, καθώς και φρούτων σε ασηπτική μορφή. Τα 500 μέλη του καλλιεργούν 12.000 στρέμματα, με ροδάκινα, νεκταρίνια, ακτινίδια, μήλα, δαμάσκηνα και βερίκοκα.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μέσης προέκυψε το 1983 από την κοινοπραξία «Μέση ΕΠΕ», η οποία δραστηριοποιούνταν από τη δεκαετία του ’60. Εναν χρόνο αργότερα, το 1984, βραβεύτηκε από το τότε υπουργείο Γεωργίας με το βραβείο εξαγωγών για την πολιτική και την πετυχημένη εμπορία των προϊόντων του.

Σήμερα τα περίπου 500 μέλη του καλλιεργούν μεγάλη ποικιλία οπωροκηπευτικών προϊόντων σε περίπου 10.150 στρέμματα. Εχει εγκαταστήσει ηλεκτρονικό διαλογητήριο-συσκευαστήριο νωπών φρούτων και διαθέτει ψυκτικούς χώρους με θαλάμους ελεγχόμενης ατμόσφαιρας.

Πηγή: ethnos.gr 
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ