Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Επεκτείνεται το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην Ημαθία

Σε νέες υποδομές για την ενίσχυση και επέκταση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σχεδόν στο σύνολο των επτά νομών, προχωρά η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Πρόκειται για 18 έργα, που έχουν ορίζοντα δεκαετίας, ωστόσο πολλά από αυτά προγραμματίζεται να γίνουν τα επόμενα τρία χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος του φορέα για την ανάπτυξη συστήματος μεταφοράς ενέργειας την περίοδο 2017-2026. Το πλαίσιο των νέων έργων έχει σχεδιάσει ο ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση δεκάδων περιοχών στην Κεντρική Μακεδονία, όπως η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, η Πιερία, η Ημαθία και αλλού. Ο προγραμματισμός των έργων θα κατατεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ως τακτικό θέμα στη ημερήσια διάταξη, προκειμένου στη συνέχεια να εγκριθεί από το σώμα. Μάλιστα για την προώθηση του προγραμματισμού του ΑΔΜΗΕ θα χρειαστεί και έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το περιφερειακό συμβούλιο που θα κατατεθεί σε δεύτερο χρόνο.

Σύμφωνα με την εισήγηση του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι στόχοι του δεκαετούς προγράμματος είναι να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός της χώρας, στην συγκεκριμένη περίπτωση οι περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, με ηλεκτρική ενέργεια και μάλιστα με τρόπο επαρκή, ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο. Επίσης, να διασφαλιστεί η μακροχρόνια ικανότητα του συστήματος να ανταποκρίνεται σε εύλογες ανάγκες για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, υπό οικονομικά βιώσιμες συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος.
Βασική παράμετρος του προγράμματος είναι και η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών που θα επιτρέψουν την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα.

Για το τελευταίο ο ΑΔΜΗΕ ποντάρει στον εθνικό στόχο για το 2020, που αφορά στη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών σε ποσοστό 20% στην τελική κατανάλωση ενέργειας και 40% στην ηλεκτροπαραγωγή.

Ποια έργα θα γίνουν την πρώτη τριετία

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ τα έργα που προβλέπεται να υλοποιηθούν στη διάρκεια της πρώτης τριετίας (2017 -2019) στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι 13 και αφορούν στην ενίσχυση του υφιστάμενου συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικότερα σχεδιάζονται:

– Παρεμβάσεις στο σύνολο του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στον Λαγκαδά, αλλά και παράπλευρα έργα σύνδεσής του με το σύστημα.

– Παρεμβάσεις στο ΚΥΤ της Νέας Σάντας στον νομό Κιλκίς.

– Δύο νέες γραμμές μεταφοράς 150 kV στο ίδιο Κέντρο Υψηλής Τάσης.

– Κατασκευή νέας γραμμής μεταφοράς 150 kV μεταξύ των περιοχών Σφηκιά – Αιγίνιο στην Πιερία.

– Δυο νέες πλήρεις πύλες γραμμής μεταφοράς 150 kV στον υδροηλεκτρικό σταθμό Σφηκιάς.

– Αναβάθμιση υφιστάμενης γραμμής μεταφοράς 150 kV Κατερίνη Ι – Αιγίνιο ΤΑΠ – ΟΣΕ.

– Έργα ενίσχυσης 150 kV σε υφιστάμενους υποσταθμούς στη Σίνδο Ι.

– Έργα ενίσχυσης σε υφιστάμενα ΚΥΤ στην Καρδία του δήμου Θέρμης (αντικατάσταση διαφορικής προστασίας 400 kV)

– Έργα ενίσχυσης συστήματος 150 kV στην περιοχή Χαλκιδικής.

– Συνοδά έργα στο ΚΥΤ Λαγκαδά.

– Έργα ενίσχυσης 150 kV σε υφιστάμενους υποσταθμούς στα Μουδανιά, τη Νέα Πέλλα, την πόλη της Κατερίνης και τη Σκύδρα στην Πέλλα.

– Έργα εκσυγχρονισμού συστημάτων ελέγχων σε ΚΥΤ και υποσταθμούς του συστήματος στον νομό Θεσσαλονίκης.
– Έργα ενίσχυσης 150 kV σε υφιστάμενους υποσταθμούς στη Νάουσα και την οδό Μάρκου Μπότσαρη στη Θεσσαλονίκη).

Επίσης προβλέπονται νέος υποσταθμός στο Αιγίνιο Πιερίας, γραμμή μεταφοράς 150 kV στη γραμμή Αιγίνιο – Σύστημα (γραμμή μεταφοράς Κατερίνη Ι – Αλεξάνδρεια), υπογειοποιήσεις κυκλωμάτων 150 kV στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και αντικατάσταση καλωδιακής διασύνδεσης 150 kV στις περιοχές Δόξα – Μ. Μπότσαρη – Νέα Ελβετία στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με τα έργα που προγραμματίζονται έως το 2026 ο ΑΔΗΜΕ σχεδιάζει: Δυο νέους αυτοσχηματιστές στο ΚΥΤ της Νέας Σάντας, εκτροπή υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία προς το ΚΥΤ Λαγκαδά, έργα ανακατασκευής σε υφιστάμενους υποσταθμούς στην Έδεσσα, αναβαθμίσεις – αναδιατάξεις 150 kV και νέους υποσταθμούς στην περιοχή της Κατερίνης και Σίνδου, αναδιατάξεις γραμμών μεταφοράς στην Καρδία Θεσσαλονίκης, έργα μετεγκατάστασης στο ΚΥΤ Καρδίας, προσθήκη πυλών 150 kV σε υφιστάμενους υποσταθμούς για εξυπηρέτηση φορτίων διανομής σε Σχολάρι και Κιλκίς, καθώς και προσθήκη πυκνωτών σε υφιστάμενους υποσταθμούς σε Εύοσμο, Πολίχνη, Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

Λιγνίτης, πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η πλειονότητα του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής (58,8% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος) αποτελείται από θερμικές μονάδες, οι οποίες περιλαμβάνουν λιγνιτικές, πετρελαϊκές μονάδες και μονάδες φυσικού αερίου. Οι μονάδες αυτές καλύπτουν και το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας (78,6% για το 2012). Οι κύριοι λιγνιτικοί σταθμοί βρίσκονται στην περιοχή της Πτολεμαΐδας στη Βόρεια Ελλάδα και στην περιοχή της Μεγαλόπολης στην Πελοπόννησο. Οι πετρελαϊκοί σταθμοί και οι μονάδες φυσικού αερίου βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας, όπου συγκεντρώνεται περίπου το 30% της συνολικής κατανάλωσης του συστήματος, ενώ ο στόλος των θερμικών μονάδων μπορεί να χαρακτηριστεί πεπαλαιωμένος, σε γενικές γραμμές, αφού οι περισσότερες μονάδες έχουν συμπληρώσει πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ