Quantcast

http://picasion.com/

Δεκαπέντε Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών

Ο Τομέας Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εκκοκκιστήριο Ιδεών και η Αλυσίδα Πολιτισμού ΙΑΝΟS, παρουσιάζουν μία σειρά ελεύθερων μαθημάτων Ιστορίας με τίτλο «Δεκαπέντε Μαθήματα Παγκόσμιας Ιστορίας». Τα μαθήματα, που θα προσφερθούν δωρεάν από
την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρία Δ. Ευθυμίου, απευθύνονται σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα πραγματοποιούνται στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών, στην οδό Θεσσαλονίκης 67 στη ΒΕΡΟΙΑ, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 6.00 - 9.30 μμ. και κάθε Κυριακή 10.00 πμ. -13.30 μμ., αρχής γενομένης από τις 5-6-7 Μαΐου 2017 το 1ο τριήμερο μαθημάτων και στη συνέχεια 12-13-14 Μαΐου το 2ο τριήμερο, 19-20-21 Μαΐου το 3ο τριήμερο, 26-27-28 Μαΐου το 4ο τριήμερο και 9-10-11 Ιουνίου το τελευταίο τριήμερο μαθημάτων.
Στα μαθήματα αυτά εντοπίζονται οι μεγάλες τομές της ανθρώπινης ιστορίας: η περίοδος καρποσυλλογής και κυνηγίου, η Γεωργική Επανάσταση, η Βιομηχανική Επανάσταση. Αναλύεται η πορεία των μεγάλων ενεργών θρησκειών της γης -και των οπαδών τους. Αναδεικνύονται τα γενικά χαρακτηριστικά ευρύτερων πολιτισμικών περιοχών της γης (Εγγύς και Μέση Ανατολή, Αφρική, Αυστραλία, Κεντρική Ασία και Άπω Ανατολή, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ρωσία, Ευρώπη, Αμερική) δίνοντας έμφαση στις κεντρικές παραμέτρους που διεμόρφωσαν τους μεγάλους επώνυμους πολιτισμούς και τις περιφέρειές τους.

Καθώς ο Έλληνας ακροατής γνωρίζει την ιστορία του από την σχολική και την όλη του εκπαίδευση, η Ελληνική Ιστορία δεν αντιμετωπίζεται συντεταγμένα, ούτως ώστε να δοθεί χώρος στην προσέγγιση της ιστορίας των ευρύτερων περιοχών της γης -που αποτελεί και τον στόχο του εν λόγω Κύκλου.

Τα μαθήματα συνοδεύονται από την ανάγνωση χαρακτηριστικών κειμένων και από μουσικά ακούσματα.

Η συμμετοχή για όλο τον κύκλο και των 15 μαθημάτων, είναι 15 ευρώ και αφορά αποκλειστικά τα έξοδα φιλοξενίας του φορέα, μια και η Καθηγήτρια κυρία Ευθυμίου δεν αμείβεται για τις ομιλίες της.

Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη στο τηλέφωνο 6972440721 / υπεύθυνη Μαίρη Ναζλίδου ή στο mail: ekkokkistirioideon@gmail.com


ΜΑΡΙΑ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκε στην Λάρισα το 1955.
Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τους κύκλους των Μεταπτυχιακών της Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στο Παρίσι.
 Έχει διδαχθεί επτά ξένες γλώσσες.
Από το 1981 ανήκει στο Διδακτικό και Ερευνητικό Προσωπικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην παρούσα φάση, κατέχει τον τίτλο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας. Από τη θέση αυτή, έχει διδάξει, επί 35 χρόνια, περισσότερους από 15 χιλιάδες φοιτητές και εποπτεύσει δεκάδες σεμιναριακές και μεταπτυχιακές εργασίες και διδακτορικά.
 Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Επιτροπές Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Έχει παρουσιάσει επιστημονικές ανακοινώσεις σε πολυάριθμα Διεθνή Συνέδρια Ιστορίας. 
Έχει μετάσχει σε δεκάδες ατομικές και ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις σε επίπεδο Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Έχει συμμετάσχει στο εγχείρημα του Mathesis των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, με πέντε ενότητες  Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας (mathesis.cup.gr).
Κατά την δεκαετία   2006 -2017, δίδαξε στο ευρύ κοινό -δωρεάν, σχεδόν καθημερινά, σε εσπερινή βάση- σε ολόκληρη την Αττική  και την Ελλάδα, κύκλους Παγκόσμιας και Ελληνικής Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά παρακολούθησαν, συνολικά, περισσότερα από 50.000 άτομα. 
Την άνοιξη του 2016  -στα πλαίσια συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών- δίδαξε στο  Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έναν κύκλο 19 τρίωρων μαθημάτων Παγκόσμιας Ιστορίας. Τα μαθήματα αυτά βρίσκονται καταγεγραμμένα στην θέση Blod.gr Mαρία Ευθυμίου.
 Έχει συγγράψει και επιμεληθεί τρία βιβλία Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί περί τα εξήντα άρθρα της σε περιοδικά Ιστορίας, σε Πρακτικά Συνεδρίων Ιστορίας, σε ένθετα Ιστορίας. Έχουν δημοσιευθεί  παρεμβάσεις και τοποθετήσεις της, περί τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά,  στον ημερήσιο και περιοδικό ελληνικό Τύπο.
Έχει αποδώσει στα ελληνικά ποιήματα της μεγάλης ποιήτριας Raquel Angel –Nagler, σε τέσσερα βιβλία ποίησης που έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις ΣΜΙΛΗ.
Κατά το έτος 2013 τιμήθηκε με το «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας εις μνήμην Β. Ξανθόπουλου – Στ. Πνευματικού».
Είναι μητέρα δύο ξεχωριστών νεαρών ανδρών, του Γιωργή και του Ρήγα Χατζηλάκου,  και  δύο υπέροχων νυφών, της Claudia Marota και της  Isaure Maiza.
Είναι γιαγιά της Μάγιας και της Έλενας. 
Είχε την ευλογία να είναι θυγατέρα δύο ακέραιων ανθρώπων, της Χριστίνας και του Δημήτρη Ευθυμίου˙ αδελφή ενός αγαπημένου αδελφού, του Πέτρου˙ μαθήτρια ενός σπουδαίου πανεπιστημιακού δασκάλου και ιστορικού, του Βασ. Βλ. Σφυρόερα. Τέλος, έχει την τιμή να συγκαταλέγεται στον κύκλο των φίλων δεκάδων ζεστών, ουσιαστικών, αυθεντικών, ταλαντούχων, δημιουργικών, δοτικών  και φωτεινών ανθρώπων    - φίλων, συγγενών, συνορειβατών, συγκωπηλατών, συγχορευτών, συντραγουδιστών, συνοραματιστών, συνσυζητητών, συναδέλφων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ