Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξένια Παπαναστασίου: «Οι δυο θλιβερές πλευρές στην παιδική διατροφή στη Βέροια»

ΥΨΗΛΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
Το ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, σύμφωνα και με τις τελευταίες μελέτες, είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, μια θλιβερή πρωτιά, που δυστυχώς δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη Βέροια. Στα πλαίσια της μελέτης που διεξάγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και αφορά όλη την Ευρώπη, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις σε επιλεγμένα σχολεία και στην Ελλάδα. Η Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου, που συμμετείχε στην έρευνα, πραγματοποίησε μετρήσεις σε Δημοτικά Σχολεία της Βέροιας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 7-8 ετών (δευτέρα τάξη) και 9-10 ετών (τετάρτη τάξη) και περιελάμβανε τη μέτρηση ανθρωπομετρικών δεδομένων (ύψος, βάρος, περίμετρο μέσης και ισχίου) των παιδιών, καθώς και συμπλήρωση ειδικά διαμορφωμένων ερωτηματολογίων από τα σχολεία και τον ερευνητή.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που έλαβε η κ. Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου από μαθητές δημοτικών σχολείων, η εικόνα που παρουσιάζει το δείγμα από την πόλη της Βέροιας έχει δυο εκ διαμέτρου αντίθετες και θλιβερές διαστάσεις.
«Το συμπέρασμα και η εικόνα που παρουσίασε το δείγμα ήταν, υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας, με περιφέρεια μέσης αρκετά μακριά από τα φυσιολογικά, στην πλειοψηφία των παιδιών.
Επίσης, μία άλλη θλιβερή διαπίστωση ήταν η απουσία πρωινού γεύματος στα περισσότερα παιδιά! Τα περισσότερα πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς να λαμβάνουν το παραμικρό πρωινό. Κάτι πολύ σημαντικό, καθώς ειδικά για τα παιδιά, η κατανάλωση πρωινού έχει άμεση σχέση με την παχυσαρκία και την επίδοση τους στο σχολείο.
Δυστυχώς όπως διαπιστώνεται, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει μεταξύ όλων των άλλων και την διατροφή των παιδιών, καθώς από την μία υπάρχει η έλλειψη φαγητού και από την άλλη η κατανάλωση πρόχειρου και μη ποιοτικού φαγητού και σνακς (κρουασάν, σφολιατοειδη, σοκολάτες, κ.α.).
Όσο πιο ποιοτικό είναι ένα τρόφιμο, τόσο πιο ακριβό είναι συνήθως, γι' αυτό και πολλοί γονείς, μέσα σε αυτή την περίοδο της έντονης οικονομικής δυσχέρειας, αναγκάζονται να αγοράζουν ότι πιο φθηνό, προκειμένου να ταΐσουν τα παιδιά τους, μη δίνοντας βάση στην ποιότητα». 

Η Ξένια - Μαρία Παπαναστασίου, MSc Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, διατηρεί γραφείο στη Βέροια, στην οδό Εληάς 2 στο 2ο όροφο. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2331072773

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ