Quantcast

http://picasion.com/

Το Προζύμι του Σταυρού στις εκκλησίες της Βέροιας

Μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα, η γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και όσοι πήγαν στις εκκλησίες της πόλης μας, φεύγοντας πήραν και από ένα ματσάκι βασιλικό. Οι περισσότεροι για ευλογία, άλλοι για να το βάλουν μέσα σε ποτήρι με νερό ευελπιστώντας να βγάλει ρίζες για να τον ξαναφυτεύσουν. Οι παλιές όμως Βεροιώτισσες νοικοκυρές, για το προζύμι του Σταυρού.
Έτσι και σήμερα, βρεθήκαμε έξω από την Παλιά Μητρόπολη Βέροιας, όπου μετά τη θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Μητροπολίτης, μοιράστηκαν στον κόσμο ματσάκια ευωδιαστού βασιλικού.
Τι σημαίνει όμως αυτό; Γιατί μοιράζεται βασιλικός στις εκκλησίες τέτοια μέρα;
Την ημέρα του εορτασμού της υψώσεως του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) μοιράζεται βασιλικός γιατί η Αγία Ελένη βρήκε το Σταυρό του Κυρίου από τη μυρωδιά που ανέδυε ο βασιλικός που είχε φυτρώσει στο σημείο.
Οι νοικοκυρές, οι πιστές στην παράδοση, που ακόμα ζυμώνουν στο σπίτι τους, συνεχίζουν να συντηρούν ένα ευλογημένο έθιμο, ένα θαύμα. 
Βάζουν τον βασιλικό σε λίγο χλιαρό νερό. Μετά ρίχνουν μόνο αλεύρι και ανακατεύουν μέχρι να γίνει πηκτός χυλός και από πάνω βάζουν σε σχήμα σταυρού το ευλογημένο κλαδί του βασιλικού. Το προζύμι γίνεται χωρίς την προσθήκη μαγιάς αλλά μόνο με τη χάρη του Τιμίου Σταυρού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ