Απάτη το κείμενο περί προστασίας «προσωπικών πληροφοριών» στο facebook

Βεροιώτες, μην επαναστατείτε με κλικ... Το facebook δεν ξέρει να διαβάζει ελληνικά (ακόμα)... Τις τελευταίες ημέρες έχει κάνει την εμφάνισή του για μια ακόμα φορά στο facebook ένα κείμενο που κατά καιρούς ανεβάζουν αρκετοί... τρομοκρατημένοι χρήστες, για να απαγορεύσουν, δήθεν, στο facebook να χρησιμοποιήσει και να δημοσιεύσει τα προσωπικά τους δεδομένα και πληροφορίες. Μάλιστα, προτρέπουν και τους άλλους χρήστες να κάνουν copy-paste το ίδιο κείμενο στο προφίλ τους.
Το κείμενο είχε ξανακυκλοφορήσει και το 2014:

«Λόγω του γεγονότος ότι το Facebook έχει επιλέξει να εμπλέξει το λογισμικό που θα επιτρέψει την κλοπή των προσωπικών μου πληροφοριών, δηλώνω τα εξής: ως απάντηση στις νέες κατευθυντήριες γραμμές Facebook και σύμφωνα με τα άρθρα L.111,112 και 113 του κώδικα πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλώνω ότι τα δικαιώματά μου είναι συνδεδεμένα με όλα τα προσωπικά μου δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στο προφίλ μου. Για εμπορική χρήση των ανωτέρω χρειάζεται γραπτή συγκατάθεση μου ανά πάσα στιγμή. Όσοι διαβάζετε αυτό το κείμενο να το αντιγράψετε και να το επικολλήσετε στο Facebook τοίχο σας. Αυτό θα σας επιτρέψει να τεθούν τα δεδομένα υπό την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας. Με αυτή την έκδοση, λέω στο Facebook ότι απαγορεύεται αυστηρά να αποκαλύψει, να αντιγράψει, να διανέμει, να αναμεταδώσει ή να προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση αυτό το προφίλ ή / και του περιεχομένου του. Οι ενέργειες που αναφέρονται παραπάνω ισχύουν εξίσου για τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τους αντιπροσώπους ή / και το λοιπό προσωπικό υπό την καθοδήγηση του Facebook. Το περιεχόμενο του προφίλ μου περιλαμβάνει προσωπικές πληροφορίες. Η παραβίαση της ιδιωτικής ζωής μου, τιμωρείται από το νόμο (UCC 1 1-308 - 308 1 έως 103 και του Καταστατικού της Ρώμης). Το Facebook είναι πλέον μια ανοικτή οντότητα κεφαλαίου. Όλα τα μέλη καλούνται να δημοσιεύσουν μια ανακοίνωση αυτού του είδους, ή αν προτιμάτε, μπορείτε να αντιγράψετε και να επικολλήσετε αυτό το κείμενο. Εάν δεν δημοσιεύσετε αντίστοιχη δήλωση, θα επιτρέψετε σιωπηρά τη χρήση των στοιχείων όπως φωτογραφίες σας καθώς και τις προσωπικές πληροφορίες που περιέχονται στη σελίδα σας.»

Το συγκεκριμένο κείμενο είναι απλά μια «σιδερωμένη» βερσιόν ενός αγγλικού κειμένου που πέρασε από τον προκρούστη του Google Translate, από διάφορες «χτυπητές» φράσεις («ανοικτή οντότητα κεφαλαίου») που εμφανίζονται εδώ κι εκεί.
Το Hoax Slayer αναφέρει ότι το κείμενο έρχεται και επανέρχεται ως viral σε μικροπαραλλαγές, από το 2012, αλλά πρόκειται για ένα «άχρηστο και παραπληνητικό κείμενο μηδενικής αξίας» και η ανάρτηση, το share και ο σχολιασμός του το μόνο που κάνουν είναι να γεμίζουν το χονολόγιο και τους σέρβερ του facebook με «ψηφιακά σκουπίδια». 

Βέβαια, το ότι σάρωσε τα προφίλ χιλιάδων λογαριασμών, ένα κάπως σουλουπωμένο κείμενο νομιμοφάνειας, σε βάζει σε σκέψεις για τον τρόπο που οι συμπολίτες μας, ναι μεν συναινούν με τους όρους χρήσης του facebook, (ναι, αυτούς που δεν διαβάζει κανείς) αλλά είναι έτοιμοι να επαναστατήσουν από την καρέκλα, νομίζοντας ότι θα υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους με δυο-τρία κλικ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις