Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η αλήθεια των αριθμών για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Ασκούνται πιέσεις για να περιοριστούν και άλλο οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα και η έμφαση δίνεται στον κατώτατο μισθό που χαρακτηρίζεται «από τους υψηλότερους στην ΕΕ». Η αλήθεια των αριθμών όμως είναι λίγο διαφορετική και δείχνει πως η Ελλάδα βρίσκεται στην ενδέκατη θέση, επί συνόλου 22 κρατών – μελών της ΕΕ, που έχουν υιοθετήσει σύστημα επιβολής κατώτατου μισθού. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την ΓΣΕΕ, μέσω της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα βρίσκονται στα 684 ευρώ μικτά πολύ μακριά από την πρώτη θέση που κατέχει το Λουξεμβούργο με 1923 ευρώ. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η Ιρλανδία (2η με 1546 ευρώ), όσο και η Ισπανία (9η με 764 ευρώ), δύο χώρες που βρέθηκαν σε καθεστώς μνημονίου, όπως η Ελλάδα, έχουν σημαντικά υψηλότερο κατώτατο μισθό. Το ΔΝΤ εστιάζει την κριτική του στο σκέλος της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων, που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και, υπό προϋποθέσεις θα περιορίσουν την ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό πιέζει για να περιοριστούν οι κατώτατες αποδοχές, μέσω κατάργησης των τριετιών και των επιδομάτων που ακόμα μπορούν να προστεθούν σε αυτές. Με δεδομένο ότι ο θεσμοθετημένος κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι τα 586 ευρώ (για νέους έως 25 ετών, 511 ευρώ), στην περίπτωση που προστεθούν τρεις τριετίες, ως ανώτατο όριο, μπορεί να ανέλθει στα 761 ευρώ. Γι' αυτό και μεσοσταθμικά η Eurostat, υπολογίζει τις κατώτατες αποδοχές στη χώρα, για τους ανειδίκευτους εργάτες, στα 684 ευρώ. Με δεδομένο ότι έχει θεσμοθετηθεί διάταξη από το 2012, για ύπαρξη κατώτατου μισθού «ως μοναδιαία αξία», αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως δικαίωμα στην ύπαρξη ενός «γυμνού» τέτοιου μισθού, από τον οποίο θα απουσιάζουν τόσο οι τριετίες, όσο και τα επιδόματα. Όμως κάτι τέτοιο, δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική πλευρά, που επιμένει να δηλώνει ότι το συγκεκριμένο «καυτό» θέμα» δεν θα ανοίξει στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου. Προσθέτει δε, ότι από τη συμφωνία που έχει υπάρξει, θα συζητηθούν μόνο τα θέματα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, πάντα με στόχο την αξιοποίηση των «βέλτιστων πρακτικών» από την υπόλοιπη ΕΕ. Όλα τα άλλα θέματα, βρίσκονται εκτός ατζέντας... 

Πάντως, τα στοιχεία της Eurostat, όπως αναδείχθηκαν από την έκθεση της ΓΣΕΕ, δείχνουν ότι ο πιο χαμηλός κατώτατος μισθός είναι τα:
215 ευρώ της Βουλγαρίας και ακολουθούν τα 
233 ευρώ της Ρουμανίας. 

Σε απόλυτα μεγέθη ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται ως εξής:

Μεταξύ 1467 και 1923 ευρώ σε χώρες όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. 
Από 618 έως 791 ευρώ υπάρχουν χώρες όπως είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ισπανία και η Σλοβενία (στοιχεία β'εξαμήνου 2015). 
Από 215 έως 431 ευρώ από τα υπόλοιπα νέα κράτη – μέλη της ΕΕ, χώρες της κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ