Άστραψε και βρόντηξε η Χαρούλα Ουσουλτζόγλου

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ Δ.Σ.
Το έγγραφο που έλαβε ο Δήμος Βέροιας δεν είναι μόνο προσβλητικό και υποτιμητικό, γιατί δεν περιλαμβάνει αιτιολογία για την επικείμενη αποφαση του ΥΠΠΟ (ούτε ήρθε κάποιος για να το εισηγηθεί), αλλά είναι πραξικοπηματικό! Είναι υποτιμητικό και προσβλητικό για μια πόλη που απο το 1980 και μετά, σεβάστηκε διατηρησε, πεζοδρόμησε, έκανε αναπλάσεις διατηρητέων περιοχών, ανέδειξε το ρωμαϊκό δρόμο, κι όλα αυτά με πολιτικό κόστος που δεν υπολόγισαν οι τοπικοί άρχοντες. Ακούστηκαν ήδη πολλά και σημαντικά απο τους αιρετούς , αλλά και απο τον πρώην Δήμαρχο και όλους τους φορείς. Συνήθως ψάχνω για θετικά στοιχεία πριν μιλήσω, αλλά δυστυχώς εν προκειμένω δεν υπάρχουν, ακριβώς γιατί υπάρχει η προηγούμενη εμπειρία μου και προκειμένου να σας καταθέσω ένα επιμέρους παράδειγμα περι των κακών προθέσεων , παρίσταμαι οικειοθελώς, ως πολίτης στο Συμβούλιό σας. Οι προθέσεις της αρχαιολογίας δεν είναι καλές. Πρώτα απ' όλα μοιάζουν "περίεργες" γιατί ούτως ή άλλως, επειδή στο ιστορικό κέντρο μεταξύ άλλων υπάρχουν πολλά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία και εκ των πραγμάτων είναι πασίγνωστο οτι όλες οι πράξεις ελέγχονται απ' την αρχαιολογία. Γιατί λοιπόν, η Προϊσταμένη, φαίνεται να έχει πρόβλημα με τη Βέροια;

Δεν πρόκειται να αξιοποιήσει τίποτε. Παραδείγματα πολλά απο τα υποέργα της αρχαιολογίας στην πρόσφατη Ανάπλαση: Βλέπετε καθημερινά πως χορταριάζει εγκαταλελειμένο το κομμάτι που δέσμευσε στο πάρκο απέναντι απο τους Αγ. Αναργύρους. Είδατε την τετράχρονη περιπέτεια του πάρκινγκ κάτω απο την Ελιά που τόση ανάγκη έχει η πόλη. Βλέπετε επίσης την είσοδο απο Νάουσα, όπου η μόνη της υποχρέωση ήταν να καθαρίσει και να φωτίσει το αρχαίο τείχος για να αναδειχθεί. Εμπόδια και εγκατάλειψη. Δεν έχει καλές προθέσεις γιατί δεν την ενδιαφέρει η Βέροια. 

Άλλο παράδειγμα: Το 2008 ξεκινήσαμε στενή συνεργασία μεταξύ Δήμου και ΙΖ ΕΠΚΑ. Προϊσταμένη τότε ήταν η κ. Μαρία Ακαμάτη. Εξαιρετική συνεργασία. Συνεργάστηκαν οι αξιόλογοι και γνωστοί αρχαιολόγοι κ.κ Γιάννης Γραικός και Νεκτάριος Πουλακάκης με την αρχιτέκτονα κ. Κλεοπάτρα Θεολογίδου, επι χρόνια εργαζομένη στο ΥΠΠΟ, βραβευμένη μεταξύ άλλων για την κατασκευή του Βυζαντινού Μουσείου και εκείνη την εποχή επιστημονική συνεργάτιδα του Δήμου.
Για την προώθηση ΚΑΙ της τουριστικής κίνησης στην πόλη, η μελέτη στόχευε στην προβολή της ελληνιστικής και κυρίως ρωμαϊκής Βέροιας. Σήμερα προβάλει η Θεσσαλονίκη την "πόλη κάτω απο την πόλη...". Εμείς αυτό, στη Βέροια, το είχαμε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Στο πλαίσιο λοιπόν, αυτής της συνεργασίας, έγινε ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάδειξη και την προβολή αρχαιοτήτων που διατηρούνταν σε 3 υπόγεια οικοδομών που είναι απαλλοτριωμένα απο το ΥΠΠΟ. (οικοδομές Βελτσίδη, Χαρωνιτάκη, Τσισμετζή)
Προκειμένου να αποκτήσουν πρόσθετο ενδιαφέρον για τον επισκέπτη προβλέπονταν η οργάνωση εκθέσεων με θέματα ανάλογα του χαρακτήρα των αρχαιοτήτων και με τη βοήθεια πολυμέσων, και νέων τεχνολογιών! Επιπλέον ξεκίνησε παράλληλα προσπάθεια για την ανάδειξη των υπόγειων στοών που διαθέτει η πόλη μας. Κατα κοινή ομολογία ήταν καινοτόμος προσέγγιση, που ενθουσίασε την ειδική Γραμματέα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης και η οποία εξέφρασε την πρόθεση να χρηματοδοτηθεί το έργο απ το ΕΣΠΑ και μας παρήγγειλε να ωριμάσουμε άμεσα τη μελέτη για να έχουμε την ανάλογη χρηματοδότηση. 

Την εποχή εκείνη εντάξαμε και το Πολυκεντρικό Μουσείο της Βεργίνας. Με την αλλαγή όμως της Προϊσταμένης Αρχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων τοπικά, το 2010, η σημερινή Προϊσταμένη που ...θέλει το καλό της πόλης και των κατοίκωνσύμφωνα με το έγγραφό της, ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ και το ζήτημα σταμάτησε ΔΥΣΤΥΧΩΣ για τη Βέροια, εκεί...

Σήμερα η Βέροια θα ήταν τελείως διαφορετική. Γι αυτό, αμφισβητώ ευθέως τις "καλές" προθέσεις του εγγράφου και των συντακτών του, που όπως είπε ο Αντιδήμαρχος ούτε ο υπάλληλος που το έχει χρεωμένο στο ΥΠΠΟ δεν εμφανίζεται στο τηλέφωνο...!

Χρειάζεται να συσταθεί επιτροπή σοβαρών ανθρώπων, με επιχειρήματα και να μεταβεί άμεσα στον Υπουργό. ΑΜΕΣΑ.! Χρειάζεται προετοιμασία και πριν το ΚΑΣ και για μετά το ΚΑΣ εφ' όσον αυτό το ζήτημα εξελιχθεί σε Υπουργική Απόφαση που το ΑΠΕΥΧΟΜΑΙ. Προφανώς θέλουν να μας πιάσουν σε καλοκαιρινό ύπνο και να περάσει το θέμα το Σεπτέμβρη απ' το ΚΑΣ. Η πόλη πρέπει να έχει πολύ καλή ενημέρωση. Ο κάθε πολίτης. Το θέμα αφορά όλους μας. Και βέβαια, να μπούνε μπροστά και οι Βουλευτές....Που είναι;

Δημοφιλείς αναρτήσεις