Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσω καταρρακτώδους βροχής έγιναν οι διήμερες εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Φέτος πραγματοποιήθηκε η 1219η πανηγυρική εορτή του Αγίου Γεωργίου από την ίδρυση της Ιεράς Μονής στο όρος Πυργί της Γαλίαινας του Πόντου και η 48η από την ανιστόρησή της στο Ροδοχώρι Νάουσας στους πρόποδες του Βερμίου στις 2 Μαΐου...
Το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Πόντο βρίσκεται στο Όρος Πυργί της περιοχής Γαλλίανας και είναι κτισμένο επάνω σε βράχο σε υψόμετρο 800 μέτρων. Η απόσταση της Μονής από την Τραπεζούντα είναι γύρω στα 30 χιλιόμετρα. Ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα το 1501 αναγνωρίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Σταυροπηγιακή Μονή. Το 1923 εγκαταλείφθηκε με την ανταλλαγή των πληθυσμών.

Πολύτιμα κειμήλια της παλαιάς ιεράς μονής του Πόντου κοσμούν και τη νέα Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου είναι χρονολογημένη το 1634 και με τη φροντίδα του Νικολάου Κασταν΄δη και των συνεργατών του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη και Αλέξανδρου Πολυχρονίδη μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το 1954 και ενθρονίστηκε στην ανιστορηθείσα Ιερά Μονή το 1969.

Κυριακή του Πάσχα
Οι εκδηλώσεις άρχισαν την παραμονή της εορτής του Αγίου, την Κυριακή 1 Μαΐου 2016, στις 7 το βράδυ με την μεταφορά της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου στον Ιερό Ναό, τον Μέγα πανηγυρικό Εσπερινό και Αρτοκλασία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ και προσκύνημα θαυματουργής εικόνας.
Στις 9 το βράδυ ακολούθησε παραδοσιακό παρακάθ’ με επιτραπέζια τραγούδια με τη συνοδεία της λύρας του Γιώργου Σοφιανίδης και προσφέρθηκαν στους συμμετέχοντες ποντιακά εδέσματα.

Την Δευτέρα, η γιορτή του Αγίου
Την Δευτέρα 2 Μαΐου από τις 7 μέχρι τις 10.30 το πρωί, έγινε όρθρος και αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του πατέρα Φιλόθεου (Παπαδόπουλου), ηγούμενου της ιεράς μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Αγία Μαρίνα Ναούσης. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο πατέρας Φιλόθεος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στα μαρτύρια που υπέστη ο Άγιος Γεώργιος και στο νόημα της ημέρας και στους δεσμούς που έχουν οι ποντιακής καταγωγής πολίτες με τα μοναστήρια και τις εκκλησίες και στην αγάπη προς τον πλησίον.
Στις 10.30 το πρωί με βροχή έγινε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Γεωργίου, γύρω από τον ναό.
Στις 11.30 ακολούθησε δεξίωση επισήμων. Στις 12 το μεσημέρι,  έγιναν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με γεύμα των προσκυνητών και των χορευτικών συγκροτημάτων.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο διοικητής της Β΄ μοίρας καταδρομών Γιώργος Παπαδόπουλος, ο υποδιοικητής κ. Κελεσίδης, ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Νάουσας, Νικόλαος Παλαμούτης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, πρόεδροι ποντιακών συλλόγων, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων (ΟΣΕΠΕ) Ανέστης Οσιπίδης, η πρόεδρος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ Αγγελική Παπαδοπούλου, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕ Κώστας Αλεξανδρίδης, ο εκπρόσωπος του Αγίου Γεωργίου Βαζελώνα Γιάννης Παναγιωτίδης, ο Χρήστος Καμενίδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, ο Στάθης Πελαγίδης, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ