Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Καλαϊτζίδης: «Μακάρι ο πολιτισμένος κόσμος να σταματήσει τη βία, το μίσος και τους πολέμους»

Μια συγκινητική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 30 Ιανουαρίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Βέροιας, με την κ. Στερίνα Ταμπώχ, να παρουσιάζει τα βιώματα της από την στοργική της φιλοξενία στην περίοδο της κατοχής από την οικογένεια του Γιάννη και της Μάρικας Γρηγοριάδη στους Γεωργιανούς. Σε αυτή την κοινή πορεία της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και του εβραϊκού ολοκαυτώματος αναφέρεται και ο δικός μου χαιρετισμός.
Εξέφρασα την ευχή οι πολιτισμένοι λαοί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ να συνεργαστούν εναντίον της τρομοκρατίας του ISIS, την οποία αποδεδειγμένα στηρίζει η Τουρκία, επιβάλλοντας, είτε με οικονομικές κυρώσεις, είτε δια της βίας, την αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.
H 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Έξι εκατομμύρια και πλέον Εβραίοι από την κατεχόμενη από τους Ναζί Ευρώπη, μεταξύ τους και δεκάδες χιλιάδες Έλληνες, στάλθηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς, της Τρεμπλίνκα, του Νταχάου και τόσων άλλων στρατοπέδων κτηνωδίας που δημιούργησε η κτηνωδία της ναζιστικής Γερμανίας. 19η Μάιου 1919, μόλις δυο δεκαετίες πριν, μια άλλη γενοκτονία συντελέστηκε εδώ κοντά μας, στην Μικρά Ασία, με τους ίδιους θύτες, αφού οι Γερμανοί σύμβουλοι ήταν στο επιτελείο του αιμοσταγούς Κεμάλ, που δολοφόνησε με κάθε μέσο, ίδιο και απαράλλαχτο με αυτό των σημερινών επιγόνων του, των μελών της ISIS, βρέφη, εγκύους γυναίκες, γέροντες Ρωμιούς του Πόντους, της Σμύρνης, της Προύσας. Ίδιες και απαράλλαχτες οι ιστορίες στα τάγματα θανάτου της Ανατολίας και στο Άουσβιτς. Οικογένειες ελληνικές και εβραϊκές ξεκληρίστηκαν στο όνομα του ενός έθνους, μιας φυλής. Τετρακόσιους τόνους τίμια λείψανα Ποντίων έστειλε ο Κεμάλ στην Λυών της Γαλλίας για να γίνουν λίπασμα.
Ίδια και απαράλλαχτα τα σχέδια με αυτών της τελικής λύσης του ναζισμού του Χίτλερ, του Χίμλερ, του Γκαίμπλες, που έκαναν σαπούνι στα κρεματόρια τα τίμια σώματα ανδρών, γυναικών, παιδιών, εβραϊκής καταγωγής. Επόμενο ήταν κυρίες και κύριοι, τα βιώματα των Ελλήνων του Πόντου, συνδυασμένα με τις προγονικές αξίες τους, με κυρίαρχη την ορθόδοξη παράδοση του να αγαπήσεις τον πλησίον σου ως εαυτόν, να προσφέρουν θαλπωρή και προστασία σε χιλιάδες συμπατριώτες τους εβραϊκής καταγωγής σε όλη τη χώρα. Ευελπιστώ ότι η σημερινή κατάθεσης ψυχής της αγαπητής κυρίας Στερίνας Ταμπώχ, που βίωσε την παιδική της ηλικία, μέσα από την φρίκη του ναζισμού, την οποία απάλυνε η φιλοξενία της εδώ στη Βέροια από οικογένεια ποντίων, που αψήφησε την θανατική ποινή που επέβαλαν οι ναζί σε όσους έκρυβαν Εβραίους, θα μας οδηγήσει σε κοινά συμπεράσματα για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το ίδιο θεωρώ ότι θα πράξει και ο αγαπητός Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Μακάρι ο πολιτισμένος κόσμος να σταματήσει τη βία, το μίσος, τον πόλεμο, τις δολοφονίες που επιδιώκει και προπαγανδίζει ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, απ΄ όπου και αν προέρχεται. Οφείλει σήμερα ο ΟΗΕ να σταθεί στο ύψος του και οι λαοί όχι μόνο να ομονοήσουν, αλλά να συνεργαστούν εναντίον της τρομοκρατίας του ISIS, την οποία αποδεδειγμένα στηρίζει η Τουρκία, επιβάλλοντας, είτε με οικονομικές κυρώσεις, είτε δια της βίας, την αποκατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας στη Μέση Ανατολή, αλλά και σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω, την Εύξεινο Λέσχης Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, τον δήμο Βέροιας, που μαζί με την στήριξη της Π.Ε Ημαθίας φρόντισαν να πραγματοποιηθεί τούτη η εκδήλωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ