Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ενθουσίασε το κοινό της Βέροιας ο κορυφαίος καθηγητής μαθησιακών δυσκολιών Γιώργος Παυλίδης (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

«ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΙΑ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ, ΨΑΞΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΟΧΗ»
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη δυσλεξία και τη διάσπαση προσοχής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 18/11 στη Βέροια, με καλεσμένο ομιλητή τον καθηγητή Μαθησιακών Δυσκολιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γεώργιο Παυλίδη. Για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ο κ. Παυλίδης θεωρείται ένας εξαίρετος και καταξιωμένος επιστήμονας, ενώ διατελεί πρόεδρος...
σε όλα τα παγκόσμια συνέδρια δυσλεξίας. Ειδικότερα, είναι ο εφευρέτης του τεστ οφθαλμοκίνησης (διεθνώς γνωστού ως PAVLIDIS TEST) για την Ακριβή, Αντικειμενική, Βιολογική Πρόγνωση - Διάγνωση της Δυσλεξίας και της Διάσπασης Προσοχής (από την Προσχολική ηλικία). Η φήμη του φαίνεται πως δεν άφησε ανέγγιχτη τη Βέροια, καθώς στο κάλεσμα της Περιφερειακής Ενότητας και της Α/θμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας για την Ημερίδα, βρήκε απίστευτη ανταπόκριση από τον κόσμο, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε κάθε ομιλία του κ. Παυλίδη. 
Η συντριπτική πλειοψηφία των ακροατών ήταν εκπαιδευτικοί, κυρίως δάσκαλοι αλλά και κάποιοι νηπιαγωγοί, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον του κλάδου για τη συγκεκριμένη θεματολογία, προκαλώντας παράλληλα το σχόλιο του ομιλητή: «Αυτό για να μην λένε πολλοί πως οι εκπαιδευτικοί κάνουν μόνο φροντιστήρια για να τα παίρνουν». Την ημερίδα παρακολούθησαν και ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης με τους περιφερειακούς συμβούλους Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλο Τεληγιαννίδη, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Σοφιανίδης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Λυκοστράτης, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και πολίτες που ακόμα και ως γονείς, θέλησαν να ενημερωθούν για το θέμα της δυσλεξίας και της διάσπασης προσοχής.
Ιδιαίτερα επικοινωνιακός, με απλό λόγο και χιούμορ, κατάφερε μέσα από πολλά καθημερινά παραδείγματα και αναφορές, ακόμα και σε προσωπικά βιώματα, να κρατήσει «ζωντανή» για 3 ώρες την κατάμεστη αίθουσα. Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα ενός δυσλεξικού παιδιού και ενός παιδιού με διάσπαση προσοχής και παρορμητικότητα. Υποστήριξε πως η δυσλεξία δεν επηρεάζεται από το περιβάλλον αλλά είναι κάτι με το οποίο γεννιέται ένα παιδί, είναι δηλαδή βιολογική, κληρονομική, κάτι που φαίνεται και από τα διεθνή στατιστικά νούμερα, πως αναλογικά η δυσλεξία παρουσιάζεται σε 4 αγόρια προς 1 κορίτσι. Η δυσλεξία είναι ένα πρόβλημα μαθησιακής δυσκολίας και ουδεμία σχέση έχει με την ευφυΐα ενός ατόμου, πρόκειται για δυσκολία στη γραφή και την ανάγνωση, ενώ όπως σημείωσε, οι δυσλεξικοί δυσκολεύονται στις ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα στα Αγγλικά. Τόνισε την ανάγκη για έγκαιρη και κυρίως σωστή διάγνωση της δυσλεξίας ώστε να ακολουθήσει και η σωστή αντιμετώπιση, ενημερώνοντας το κοινό για όλα τα χαρακτηριστικά και συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάζει ένας δυσλεξικός, τόσο στη γραφή όσο και στην ανάγνωση, προτρέποντας μάλιστα τους εκπαιδευτικούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τους μαθητές που παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα. «Μην εξαναγκάζετε το παιδί να κάνει δημόσια ανάγνωση στην τάξη, το υποβάλετε έτσι σε δημόσια ξεφτίλα», είπε χαρακτηριστικά.
Σε αντίθεση με τον δυσλεξικό που έχει μαθησιακό πρόβλημα, το άτομο με διάσπαση προσοχής έχει πρόβλημα αυτοσυγκέντρωσης, αυτοέλεγχου και συμπεριφοράς, οργάνωσης, κοινωνικότητας αλλά μπορεί να έχει και δυσλεξία. «Ποτέ μην πάτε κόντρα σε ένα παιδί με διάσπαση προσοχής. Θα είστε αιώνια εχθροί. Θέλει ειδικό χειρισμό και αγάπη για να έρθει στα νερά σας», είπε χαρακτηριστικά ενώ έκλεισε με τη φράση «Όταν βλέπετε μια αδυναμία σε ένα παιδί, ψάξτε για την υπεροχή». 
Ο κ. Παυλίδης καταχειροκροτήθηκε από το κοινό, που στο τέλος της ομιλίας του έσπευσε να τον συγχαρεί, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης του απένειμε τιμητική πλακέτα. Στη συνέχεια,ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από το κοινό, ενώ στο τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες παρέλαβαν πιστοποιητικό παρακολούθησης της Ημερίδας.





ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ