Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Οι Βεροιώτες «ρίχνουν πόρτα» στους οδοντίατρους και φεύγουν για Σκόπια και Βουλγαρία!

Τη Βουλγαρία και τα Σκόπια προτιμούν οι Βεροιώτες για να κάνουν εξαγωγές δοντιών και άλλες οδοντιατρικές εργασίες, εξαιτίας των πολύ χαμηλών τιμών, σε σχέση με τα ελληνικά οδοντιατρικά εργαστήρια. Οι οδοντίατροι στις νότιες περιοχές της Βουλγαρίας κάνουν κυριολεκτικά χρυσές δουλειές. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι κάτοικοι της Ημαθίας, οι οποίοι χρειάζονται οδοντική θεραπεία ή άλλες οδοντιατρικές εργασίες, κατευθύνονται...
κυρίως στις παραμεθόριες πόλεις Σαντάνσκι, Πέτριτς, Μέλνικ και Μπλαγκόεβγκραντ και Στρώμνιτσας που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα, καθώς οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα. Το κόστος της οδοντιατρικής περίθαλψης, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ωθεί τους χαμηλόμισθους και κυρίως τους συνταξιούχους σε οδοντιάτρους της Βουλγαρίας. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι κατ΄ επανάληψη οι οδοντιατρικοί σύλλογοι κατήγγειλαν ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από οδοντίατρους στις συγκεκριμένες Βουλγαρικές περιοχές, είναι υποβαθμισμένες και πολύ κακής ποιότητας. Σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών που προτίμησαν να μεταβούν στη νότια Βουλγαρία για να τοποθετήσουν γέφυρες ή μασέλες στα δόντια τους, γύρισαν πρησμένοι ή ακόμη με σοβαρά προβλήματα, καθώς αντιμετώπισαν βρώμικα ιατρεία, σκουριασμένα μηχανήματα αλλά και παροχή υπηρεσιών, που δεν θύμιζε σε τίποτα ιατρείο. Κάποιοι άλλοι ανέφεραν πως τα ιατρεία που επισκέφτηκαν ήταν εξοπλισμένα και καθαρά, ωστόσο η ποιότητα της δουλειάς των οδοντιάτρων και τα υλικά που χρησιμοποιούν συγκριτικά με της χώρας μας ήταν πολύ κατώτερα. «Ήταν καθαρό αλλά δεν υπήρχε ο εξοπλισμός που βλέπεις στα ιατρεία της Ελλάδας. Επέλεξα να πάω στην Βουλγαρία λόγω χρημάτων, οι τιμές εκεί ήταν πολύ πιο χαμηλές σε σχέση με την Ελλάδα, για 8 δόντια στη Βέροια μου είπαν πως θέλουν 1500 με 1700 ευρώ, στην Βουλγαρία τα πλήρωσα μόλις 300. Δεν έμεινα ευχαριστημένη,  γιατί τελικά η ποιότητα των υλικών δεν είναι καλή, με αποτέλεσμα να πρέπει τώρα να επισκεφτώ τον δικό μου οδοντίατρο ξανά» είπε συνταξιούχα κάτοικος Μακροχωρίου που πριν δυο μήνες προτίμησε τις οδοντιατρικές υπηρεσίες γιατρού από το Σαντάσκι. «Το πρόβλημα δεν είναι που πάω στην Βουλγαρία για τα δόντια μου, πηγαίνω, γιατί αναγκάζομαι. Είναι απαράδεκτο οι κλάδοι υγείας των ταμείων, στους οποίους ο Έλληνας ασφαλισμένος πληρώνει υποχρεωτικά την εισφορά του, να μην καλύπτουν τα έξοδα ούτε καν των βασικών αναγκών σε οδοντιατρική περίθαλψη, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χωράς» μας είπε χαμηλόμισθος από τον Προμηθέα. 

Προσέγγιση πελατών και μέσω Διαδικτύου

Στην αρχή της δεκαετίας του 1990, η φήμη και οι τιμές των οδοντιάτρων της Βουλγαρίας και των Σκοπίων διαδίδονταν στην Ελλάδα από στόμα σε στόμα. Αργότερα, Σκοπιανοί γιατροί έβαζαν αγγελίες σε τοπικές ελληνικές εφημερίδες. Σήμερα η προσέγγιση πελατών γίνεται και μέσω Διαδικτύου. Αρκετοί Σκοπιανοί γιατροί διατηρούν ιστοσελίδες στα ελληνικά. Ενώ στη Βουλγαρία λειτουργεί γραφείο ιατρικού τουρισμού. Αυτό το μοντέλο ιατρικού τουρισμού που ανθεί σε Βουλγαρία και Σκόπια αρχίζει να κάνει δειλά την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Οδοντίατροι, προσπαθούν σε συνεργασία με τουριστικά πρακτορεία και μέσω ιστοσελίδας να προσελκύσουν ασθενείς από το εξωτερικό.

Ποιότητα


Η απήχηση των ξένων οδοντιάτρων στην ελληνική αγορά είναι σοβαρό πλήγμα για την περιοχή. «Υπολογίζουμε ότι χάνουμε το 40%-50% της πελατείας μας», μας ανέφερε γνωστός Βεροιώτης οδοντίατρος. Όπως υποστηρίζει, η διαφορά των τιμών μεταξύ Ελλάδας, Σκοπίων και Βουλγαρίας δεν οφείλεται μόνο στο χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο των γειτόνων, αλλά κυρίως στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται. «Ερχονταν οδοντοτεχνίτες από αυτές τις χώρες και ήθελαν να τους πουλήσω για 10 ευρώ παλιές γέφυρες για να τις ανακυκλώσουν. Προτιμούσα να τις πετάξω στα σκουπίδια αντί να τους τις δώσω», λέει. Οι περισσότεροι Έλληνες όμως επιλέγουν να αγνοούν αυτές τις ιστορίες. Ο συνταξιούχος από το Τσερμένι επισκέπτεται τακτικά μαζί με την οικογένειά του οδοντίατρο στα Σκόπια. «Είναι πάμφθηνος. Με 70 ευρώ η γυναίκα μου έκανε εξαγωγή τεσσάρων δοντιών. Εδώ για ένα σου ζητούν 50. Γιατί να το δούμε πατριωτικά και να αφήσουμε όλα τα χρήματά μας στην Ελλάδα; Αφού εκεί συμφέρει» και προσθέτει « θα ξαναπάω και στο γυρισμό θα φουλάρω και το αμάξι με 40 ευρώ βενζίνη» - στην Ελλάδα θα του κόστιζε 70.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ