Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Έμφραγμα» απ' το τραπεζικό μπλακ άουτ στα αγροτικά

Βραχυκύκλωμα σε ολόκληρο το δίκτυο της αγροτικής παραγωγής που ξεκινά από την καλλιέργεια αυτή καθαυτή και τη συγκομιδή των προϊόντων και φτάνει μέχρι τη διάθεση τους και την τροφοδοσία της αγοράς έχουν προκαλέσει οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων καθώς οι συντελεστές του κλάδου καλούνται τις τελευταίες ώρες να λειτουργήσουν κάτω από πρωτοφανείς συνθήκες έλλειψης ρευστότητας. Ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν καταγραφεί μεγάλες δυσχέρειες...
στην ομαλή ολοκλήρωση του αλωνίσματος, τόσο για το σκληρό όσο και για το μαλακό σιτάρι, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς εισόδημα. Κι αυτό γιατί οι ελλείψεις που παρουσιάζονται στα καύσιμα βάζουν «χειρόφρενο» στις αλωνιστικές μηχανές.

«Παγωμένο» το εμπόριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στο εμπόριο, αφού για οποιαδήποτε συναλλαγή δεν χορηγείται καμία πίστωση παρά μόνον αγορές και πωλήσεις με μετρητό ενώ και οι έμποροι φαίνεται να έχουν παγώσει τις αγορές.

Ελλείψεις στα αγροτικά εφόδια

Την ίδια στιγμή, ελλείψεις έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στις πρώτες ύλες και τα αγροτικά εφόδια δεδομένου ότι πλέον όλοι οι έμποροι και επιχειρήσεις λιπασμάτων, σπόρων και φυτοπροστατευτικών δέχονται κι εκτελούν παραγγελίες μόνο με μετρητά.

Όμως και ο εφοδιασμός των εν λόγω εταιρειών με προϊόντα γίνεται μετ’ εμποδίων: Πρώτον γιατί η αβεβαιότητα γύρω από τις τράπεζες και από το μέλλον της χώρας έχει οδηγήσει τους οργανισμούς ασφάλισης εξαγωγών ξένων χωρών να θέσουν εκτός κάλυψης τις ελληνικές εταιρείες. Και δεύτερον γιατί και οι ίδιες οι εταιρείες για να εισάγουν πρέπει να διαθέτουν –δυσεύρετο πια- μετρητό.

Στον αέρα οι κονσερβοποιίες

Μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τη φετινή παραγωγική σεζόν με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις επόμενες αλλά και για τις εμπορικές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί εδώ και χρόνια με πελάτες και αλυσίδες του εξωτερικού βρίσκονται οι κονσερβοποιίες.

Το πρόβλημα εδώ είναι ότι, μαζί με τις υπόλοιπες τραπεζικές συναλλαγές, έχει «παγώσει» και κάθε είδους χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα. Στην περίπτωση της βιομηχανίας κομπόστας, οι επιχειρήσεις του κλάδου εξαρτώνται από τα δάνεια τα οποία λαμβάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή προκειμένου να προμηθευτούν όλες τις απαραίτητες πρώτες ύλες: Από συμπύρηνα ροδάκινα και ζάχαρη μέχρι μαζούτ και γλυκόζη.

Όπως λέει στο «Agronews» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας Χρήστος Γιαννακάκης, οι χρηματοδοτήσεις αυτές καλύπτουν, ανά περίπτωση, από το 50% μέχρι το 80% του κόστους παραγωγής μιας κονσερβοποιίας και κυμαίνονται ξεκινούν από 5.000 ευρώ και φτάνουν (ανάλογα με τη βιομηχανία και τον όγκο παραγωγής που διαχειρίζεται) τα 25.000 ευρώ.

«Αυτή τη στιγμή όλα είναι στον αέρα. Βρισκόμαστε σε οριακό σημείο. Ένα δεκαήμερο πριν από την έναρξη της παραγωγικής σεζόν και χωρίς προοπτική χρηματοδότησης, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορώ να δω πώς θα λειτουργήσουν φέτος οι κονσερβοποιίες», υπογραμμίζει. «Ο κίνδυνος να χαθεί η φετινή σεζόν και οι πελάτες να απευθυνθούν σε ανταγωνιστές όπως π.χ. η Ισπανία είναι τεράστιος», σημειώνει.

«Φρένο» στις μεταφορές

Προβλήματα εντοπίζονται τόσο στη διακίνηση των προϊόντων στο εσωτερικό όσο και στις εξαγωγές καθώς οι μεταφορείς ζητούν προπληρωμή των εξόδων τους για καύσιμα καθώς, όπως τονίζουν, και οι ίδιο βρίσκονται αντιμέτωποι με ασφυκτική πίεση από τους βενζινοπώλες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, τα δυιλιστήρια φαίνεται ότι ζητούν από τα πρατήρια προπληρωμή για να τα τροφοδοτήσουν, με αποτέλεσμα και τα τελευταία να κόβουν την πίστωση στους οδηγούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ