Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

ΔΕΙΤΕ: Ένας νέος Βεροιώτης μουσικοσυνθέτης!!!

Ο ΜΙΜΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ* ΓΡΑΦΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Γράφει ο ίδιος ο δημιουργός: «Όταν κλήθηκα από τον σκηνοθέτη, Αντώνη Γαλέο, να αναλάβω τη μουσική σύνθεση του έργου, ανταποκρίθηκα αμέσως με ενθουσιασμό! 'Εχοντας στα χέρια μου ένα εξαιρετικό κείμενο και μια σκηνοθετική ομάδα που με ενθάρρυνε να δημιουργήσω χωρίς περιορισμούς, η μουσική άρχισε σιγά σιγά να γεννιέται...  Το μεγάλο στοίχημα ήταν,
απο τη μία να παράγουμε έντονα ηχητικά τοπία τα οποία θα τραβήξουν την προσοχή των θεατών, και απο την άλλη να κρατήσουμε χαμηλά τον πήχη των τεχνικών απαιτήσεων, καθώς τα διάφορα σύνολα που πλαισιώνουν καθε βράδυ τους ηθοποιούς, απαρτίζονται κατά προτίμιση από ερασιτέχνες χορωδούς. Επιλέξαμε έτσι να κινηθούμε σε απλές μελωδικές γραμμες για τη χορωδία, συνοδευόμενες απο πιο βαριές αρμονίες του πιάνου. Αυτό οδήγησε στο να έχουμε πολλές φορές κομμάτια που ενώ είναι μεν εύκολα στο άκουσμα, είναι παράλληλα λυπητερά εως και βασανιστικά! Επίσης μια ακόμη πρόκληση, ήταν να διατηρήσουμε αναλλοίωτο το νοήμα των αγγλικών στίχων, προσαρμόζοντας τους με τη δική μας μουσική στα ελληνικά. Αυτό επετεύχθη, κυρίως, χάρη στην μεταφραστική μαεστρία του Γαλέου. 
Στο κομμάτι της υλοποίησης αυτού του εγχειρήματος, είχα την τύχη να έχω δίπλα μου πολύ καλούς συνεργάτες. Εκτιμώ ιδιαίτερα τη συμβολή του Δημήτρη Καραβίτη, ο οποίος δίδαξε τις συνθέσεις μου στα διάφορα χορωδιακά σύνολα. Εκτιμώ επισής όλα τα μέλη του εκάστοτε συνόλου, που με την εθελοντική τους βούληση βοήθησαν να χτιστεί αυτο το μουσικό οικοδόμημα. Στα Γεγονότα η χορωδία είναι η φωνή όλων μας. Η ελπίδα και η δύναμη της συλλογικότητας. Η πίστη πως, φτιάχνοντας μαζί τη μουσική, μπορούμε να θεραπεύσουμε την κοινωνία μας, ακόμη και όταν αυτή βρίσκεται αντιμέτωπη με τη θηριωδία». Τα Γεγονότα έχουν γραφτεί από τον συγγραφέα (David Greig) για να παίζονται με τη συμμετοχή μιας χορωδίας. Ξεκινώντας, η χορωδία ξεπηδά μέσα από το κοινό και συστήνεται σε αυτό με ένα τραγούδι. Ένα τραγούδι τυπικό του ρεπερτορίου της, πλάθοντας έτσι μόνη το προφίλ της. Καθ' όλη τη διάρκεια του έργου, η χορωδία -συνοδευόμενη από ένα πιάνο- συνυπάρχει και συμπρωταγωνιστεί με τους ηθοποιούς (Θεοδώρα Τζήμου, Πάνος Βλάχος) επί σκηνής. Τραγουδά, κάνει διάλογο με την κεντρική ηρωίδα, μονολογεί και σχολιάζει. Κατά βάση, παριστάνει μια αληθινή χορωδία που δρα σε πραγματικό χρόνο μέσα στο έργο. Ενίοτε, άλλοτε λόγω συνθηκών, άλλοτε με δική της πρωτοβουλία, αναλαμβάνει το ρόλο του «Χορού». 

* Ο Μίμης Νικολόπουλος γεννήθηκε στη Βέροια τον Μάρτιο του 1988. Σπούδασε στη σχολή Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασσικής και ηλεκτρικής κιθάρας. Από την εφηβική του ηλικία συμμετείχε σε διάφορα μουσικά σχήματα ως τραγουδιστής και κιθαρίστας. Έχει συνεργαστεί με τον, διεθνούς φήμης σολίστα του πιάνου, Παναγιώτη Τροχόπουλο και με τον Αμερικανό πιανίστα Carlos Márquez, οι οποίοι αμφότεροι έχουν εκτελέσει μουσικές του συνθέσεις. To 2014, η μουσική του επιλέχθηκε για την νέα διαφημιστική καμπάνια της μπύρας Sol στην Ισπανιά, που σκηνοθέτησε ο Jorge Dorado. Πρόσφατα, συνέθεσε την πρωτότυπη μουσική για την θεατρική παράσταση "Τα γεγονότα (The Events)" του Αντώνη Γαλέου. Σήμερα, ασχολείται με τη σύνθεση μουσικών έργων για θεατρικές παραστάσεις και κινηματογράφο.

Πηγή: www.musicpaper.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ