Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Συνάντηση συνεργασίας ΚοιΣΠΕ Ημαθίας και Κέρκυρας στη Βέροια

«ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚοιΣΠΕ»
Ο ΚοιΣΠΕ είναι κοινωνικός συνεταιρισμός με βασικό στόχο την ενσωμάτωση των ανθρώπων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα στην εργασία. Διαθέτει μάλιστα και δικές του επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται οι λήπτες ψυχικής υγείας αλλά και άνεργοι πολίτες. Ο ΚοιΣΠΕ Ημαθίας «Δεσμός», είναι ένας νέος Κοινωνικός Συνεταιρισμός και θέλοντας να βελτιώσει τις υπηρεσίες του στην Ημαθία... πραγματοποίησε στις 19 και 20 Φεβρουαρίου συνάντηση με τον ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας «Νέοι Ορίζοντες», του μεγαλύτερου συνεταιρισμού που υπάρχει στην Ελλάδα.
Παρουσιάστηκαν η οργάνωση, η λειτουργία και οι δράσεις του ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας, που μάλιστα έχει 100 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 70 είναι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Άλλωστε το ποσοστό που απασχολείται στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς θα πρέπει να είναι 70-30 (λήπτες ψυχικής υγείας - πολίτες).
Ο Πρόεδρος του ΚοιΣΠΕ Ημαθίας κ. Ηλίας Γραμματικόπουλος, καλωσόρισε την πρόεδρο του ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας κ. Μαρία Δημοπούλου, την πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής κ. Κιουρκτσή Βέρα και την κ. Ρομπέρτα Φάντη, μέλος του Δ.Σ. και ανέφερε τα εξής:
«Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την οργάνωση, το στήσιμο και τη δόμηση στου «Δεσμού» στην Ημαθία, για την ανάπτυξη των υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, είναι όμως μεγάλη ανάγκη οι φορείς να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Κάνουμε κινήσεις, έχει περάσει αρκετό διάστημα αλλά ακούμε περισσότερο λόγια. Ακόμα περιμένουμε, εδώ και 5 μήνες, από το Γενικό Νοσοκομείο να μας απαντήσει για τη συμμετοχή του στο συνεταιριστικό σχήμα του ΚοιΣΠΕ. Είδαμε πρόσφατα και τις διαμάχες για το θέμα της επισιτικής βοήθειας, ποιος θα μοιράσει μια σακούλα φαγητό και σε ένα σημαντικό θέμα όπως αυτό της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης δόθηκε λιγότερη σημασία». Πρώτη δράση του ΚοιΣΠΕ Ημαθίας όπως ανέφερε είναι ένα συνεργείο καθαριότητας και ήδη δυο λήπτες εργάζονται, με υψηλή ποιότητα υπηρεσιών.

Οποιοσδήποτε θέλει, φορέας ή απλός πολίτης σαν φυσικό πρόσωπο, μπορεί να στηρίξει τον ΚοιΣΠΕ, αγοράζοντας μία ή παραπάνω εταιρικές μερίδες -συμμετέχοντας έτσι στο συνεταιρισμό- η οποία θα του παρέχει και ΜΙΑ ψήφο στο Δ.Σ. του κοινωνικού συνεταιρισμού, ανεξάρτητα από το πλήθος των μερίδων που θα κατέχει.


Είναι σημαντικό, όπως ειπώθηκε και από την κ. Γιάννα Πιλιτσίδου, να στηρίξουμε όλοι μαζί αυτή την προσπάθεια, για να μπορέσει να μαζευτεί ένα κεφάλαιο για να ξεκινήσει μια πιο σημαντική δράση.
«Ο δήμος Βέροιας είναι συνεταιριστής, προσπαθούμε όμως να προχωρήσουμε στο κομμάτι του τι μπορούμε να παρέχουμε και τι να μας αναθέσει. Δε θέλουμε μεγάλα πράγματα τώρα για αρχή», είπε ο κ. Γραμματικόπουλος, με τη σημείωση πως οι δημόσιοι φορείς μπορούν κατά προτεραιότητα, βάση νομοθεσίας, να επιλέγουν τις δράσεις του κοινωνικού συνεταιρισμού, καθώς δεν πρόκειται για κερδοσκοπικές επιχειρήσεις αλλά εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. 

Ο εργαζόμενος δεν είναι απαραίτητο να είναι και συνεταιριστής. Αν κάποιος δηλαδή δε μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά στην αγορά μιας εταιρικής μερίδας, δεν αποκλείεται από την εργασία στον ΚοιΣΠΕ.


Το λόγο πήρε στη συνέχεια η κ. Δημοπούλου, αναφέροντας το λόγο της συνάντησης αλλά και τις δράσεις του κοινωνικού συνεταιρισμού Κέρκυρας. «Ήρθαμε με την πρόθεση να δηλώσουμε ότι θα στηρίξουμε το ΚοιΣΠΕ Ημαθίας και πραγματοποιήσαμε μια πρώτη συνεργασία μέσω εκπαιδευτικής συνάντησης, με σκοπό, πέρα από την παρουσίαση των δράσεών μας, να βάλουμε και ένα πλαίσιο στήριξης των εργαζομένων προκειμένου η επιτροπή να μπορέσει να αξιολογήσει αιτήματα των ληπτών ή των εργαζομένων που θέλουν να μετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Θεωρώ πως αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί αν χρειαστεί. Η γνώση και η εμπειρία τόσο στο Δ.Σ. όσο και στην επιστημονική επιτροπή που παρέχεται από εμάς, θα ήταν θετικό να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο». 
Ανέφερε μάλιστα και κάποιες από τις υπηρεσίες που έχουν ανατεθεί στον ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας αλλά και την καλή συνεργασία που έχει με τον δήμο και την Περιφέρεια, που μάλιστα ανταποκρίθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη του εκεί κοινωνικού συνεταιρισμού. Για παράδειγμα η σύμπραξη με Π.Ε. και Δήμο Κέρκυρας για προώθηση στην εργασία 98 μακροχρόνια ανέργων και ατόμων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, καθώς και την επισίτιση 150 παιδιών. 
«Με το συνεργείο μας καθαρίζουμε δομές του Νοσοκομείου Κέρκυρας, προμηθεύουμε το ψωμί για τη σίτισή του, καθαρίζουμε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, τα ΕΛΤΑ, μια τράπεζα και άλλες δράσεις σε ιδιώτες».

Το πλαίσιο υποστήριξης των εργαζομένων παρουσίασε η κ. Κιουρκτσή, λέγοντας αρχικά κάτι σημαντικό, πως «μετά τη βίωση μιας ψυχικής ασθένειας, ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για τη διαδικασία αποκατάστασης του ανθρώπου είναι η εργασία». Ανέφερε μάλιστα πως οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι είναι ο ΚοιΣΠΕ, όταν πληροφορούνται περί τίνος πρόκειται, αρχίζουν να κινητοποιούνται και να ενδιαφέρονται γιατί βλέπουν ότι υπάρχει άμεσο όφελος σε πολλά νοικοκυριά και σε ανθρώπους οι οποίοι διαφορετικά είτε αν είναι νέοι θα κινδύνευαν να αποκλειστούν στο σπίτι, είτε μεγαλύτερης ηλικίας να συντηρηθούν σε μια καλή κατάσταση. Αυτός είναι και ο σκοπός των Κοινωνικών Συνεταιρισμών και το ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας, έπειτα από χρόνια δουλειάς και συνεργασίας με πολίτες και φορείς της Κέρκυρας έχει καταφέρει να απασχολεί σε εργασίες έναν τόσο μεγάλο αριθμό ληπτών. 
Παρουσίασε μάλιστα και τις επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί από τον ΚοιΣΠΕ Κέρκυρας, όπως μια εταιρεία καθαρισμού, catering, δυο καφετέριες, parking, αρτοζαχαροπλαστείο, κ.α. 
«Το να καλύψει όμως το κενό του χρόνου της απουσίας του λόγω της νόσου είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Η δόμηση αυτής τη υποστήριξης αποτελείται από πολλά κομμάτια, λόγω βέβαια και της διαφορετικότητας των ανθρώπων και των αναγκών τους. Πρέπει να συνδυαστεί στην ανοιχτή αγορά η επιχειρηματική λογική, που κινείται γρήγορα, με τη θεραπευτική οπτική, ο χρόνος της οποίας είναι αργός. Η εμπειρία δείχνει ότι συνδυάζονται και οι άνθρωπο προσαρμόζονται». 


  • Στον ΚοιΣΠΕ μπορούν να απευθυνθούν άτομα με ψυχική διαταραχή αλλά και άνεργοι πολίτες, μέσα από ένα αίτημα που θα υποβάλλουν στο Συνεταιρισμό και το οποίο θα αξιολογείται από το Δ.Σ., προκειμένου να βρουν εργασία. Προϋπόθεση είναι ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός να προωθήσει την εργασία μέσα από τις δράσεις που έχει. Το όφελος της διαδικασίας αυτής είναι το θεραπευτικό κομμάτι που προσφέρει η εργασία, καθώς πρόκειται όχι για κάποια εργοθεραπεία αλλά για καθαρή εργασία με αμοιβή.

  • Ο εργαζόμενος στον ΚοιΣΠΕ δεν κινδυνεύει να χάσει το επίδομα και τη σύνταξή του. Κάποιος που έχει κριθεί από τις υγειονομικές επιτροπές με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω και ως ανίκανος για εργασία, ή από οποιαδήποτε άλλη ευπαθή ομάδα, δεν θίγεται κανένα επίδομα ή σύνταξη.
Ο ΚοιΣΠΕ Ημαθίας μετράει 47 συνεταιριστές και από τις τρεις κατηγορίες (λήπτες - επαγγελματίες ψυχικής υγείας - φορείς, νομικά και φυσικά πρόσωπα), που πέρα από το δήμο είναι η Κλινική Ασκληπιός, το καφέ Κοχλίας, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης παράρτημα Ημαθίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ