ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ 13/12 ΣΤΟ ΦΟΥΑΓΙΕ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ
Το Σάββατο 13/12 ξεκινάει και φέτος, για τρίτη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα κινηματογράφου για παιδιά, ενήλικες και εφήβους, από την ΚΕΠΑ. Με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων, παραχώρησαν το πρωί συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος και ο διευθυντής της ΚΕΠΑ, κ. Σοφιανίδης και κ. Καμπούρης, ο Βεροιώτης σκηνοθέτης Νίκος Καλλαράς και η σκηνογράφος - ενδυματολόγος Ιωάννα Στεφανοπούλου.
«Είναι σημαντικό τα παιδιά και οι μεγάλοι να βρίσκουν διεξόδους για να αξιοποιούν τις κλίσεις και τις δυνατότητές τους», είπε ο κ. Σοφιανίδης.
«Είναι σημαντικό τα παιδιά και οι μεγάλοι να βρίσκουν διεξόδους για να αξιοποιούν τις κλίσεις και τις δυνατότητές τους», είπε ο κ. Σοφιανίδης.
Όπως ανέφερε ο κ. Καλλαράς, τα χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα, πέρασαν συνολικά 70 μαθητές και δημιουργήθηκαν 5 ταινίες - ασκήσεις μικρού μήκους. Μια από αυτές, την ταινία «Σταθμός» με τον Γιάννη Ταϊπλιάδη, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Από την πρώτη χρονιά που το ξεκινήσαμε με τη σκηνοθέτιδα Ελπίδα Παναγιωτίδου και με τη στήριξη της ΚΕΠΑ, ήμουν επιφυλακτικός για την ανταπόκριση του κόσμου. Ο κόσμος όμως ανταποκρίθηκε και ενώ είχε σχεδιαστεί για παιδιά, πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι το θέλανε και πολλοί ενήλικες. Έχει μεγάλη ομορφιά, τόσο διαφορετικοί άνθρωποι, από διαφορετικά επαγγέλματα, να πρέπει να συνεργαστούν και να κάνουν κάτι ομαδικό. Εμείς είμαστε οι βοηθοί τους».
Τα μαθήματα κινηματογράφου αποτελούνται από 12 ή και παραπάνω δίωρα μαθήματα για τη θεωρία και την πρακτική του κινηματογράφου. Ιστορία κινηματογράφου, γραφή σεναρίου και σκηνοθεσία, είναι κάποια από τα μαθήματα που διδάσκονται οι συμμετέχοντες.
«Μόνο ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει τέτοιους ισχυρούς δεσμούς», σημείωσε η κ. Στεφανοπούλου, αναφερόμενη στους ανθρώπους που γνώρισε στα πλαίσια του προγράμματος που δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να δημιουργούν και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Σταθμός», όπου η ίδια διαμόρφωσε ένα άδειο δωμάτιο σε σταθμαρχείο.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και για τον κ. Καμπούρη η μεγάλη ανταπόκριση που έδειξε ο κόσμος και τα αποτελέσματα που παρήγαγε αυτό το εγχείρημα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. «Αυτό δείχνει ότι υπάρχει υποδομή. Υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται και εμείς πρέπει να του δώσουμε την ευκαιρία».



