Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Στο κόκκινο» η αγωνία των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας

Αγωνία επικρατεί στις τάξεις των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας, που αναμένουν την οριστική απόφαση του συμβουλίου τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες για τον κανονισμό στήριξης των παραγωγών από τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο, η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα το μεσημέρι. Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα στήριξης, ύψους 33 εκατ. ευρώ, είναι «ψίχουλα», αφού θα κατευθυνθούν μόνο προς τις πιστοποιημένες ομάδες ροδακινοπαραγωγών Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας και Ελλάδας...
θα συνδυάζονται με δράσεις για την αποσυμφόρηση της αγοράς από τις αδιάθετες ποσότητες προϊόντος και τη διάθεσή τους σε κοινωφελείς οργανισμούς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ προβλέπονται και δράσεις προώθησης του προϊόντος σε νέες αγορές.

Πάντως, ο Χρ. Γιαννακάκης, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και Πέλλας, ξεκαθάρισε ότι είναι "αδιαπραγμάτευτη" η τιμή των 0,269 ευρώ ανά κιλό για τη διάθεση προϊόντος σε κοινωφελή ιδρύματα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξηγώντας ότι "η τιμή είναι κατοχυρωμένη από προηγούμενο κανονισμό".

Οι διανομές:

Σήμερα να αναμένεται να διανεμηθεί και το πρώτο φορτίο με ροδάκινα σε φυλακές της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, το οποίο θα καταλήξει στις φυλακές του Κορυδαλλού. Οι διανομές θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, καθώς τα μέλη της επιτροπής απέστειλαν από χθες σε κοινωφελή ιδρύματα και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποδείγματα συμφωνίας για την αποστολή αποθέματος, που συνολικά θα φτάσει τους 10.000 τόνους, όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί στην συνάντηση της Τρίτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, η επιτροπή αναμένει σήμερα ή αύριο την απάντηση των χυμοποιών σχετικά με το κόστος μεταποίησης και συσκευασίας των ροδάκινων, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη απορρόφηση του αδιάθετου προϊόντος, το οποίο εκτιμάται ότι φθάνει τους 47.000 τόνους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ