Mία νεαρή θηλυκή αρκούδα ηλικίας περίπου 2 ετών εντοπίστηκε νεκρή στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, με τα ευρήματα της νεκροψίας να επιβεβαιώνουν ότι το ζώο πυροβολήθηκε και θανατώθηκε από άνθρωπο.
Το περιστατικό καταγράφηκε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2026, όταν η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ ειδοποιήθηκε από επισκέπτη της περιοχής για την παρουσία νεκρής αρκούδας στην ευρύτερη περιοχή του Βροντερού, στον Δήμο Πρεσπών.
Στο σημείο μετέβησαν άμεσα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης, της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ», ενώ κλήθηκε ιδιώτης κτηνίατρος για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Από την εξέταση διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για θηλυκό ζώο βάρους άνω των 60 κιλών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η αρκούδα έφερε τρία τραύματα από βλήμα πυροβόλου όπλου στην αριστερή πλευρά του σώματος. Τα δύο τραύματα εντοπίστηκαν στον αριστερό μηρό και δεν ήταν θανατηφόρα, ενώ το τρίτο, χαμηλά στην κοιλιακή χώρα, προκάλεσε εκτεταμένη εσωτερική αιμορραγία και οδήγησε στον θάνατο του ζώου. Η θανάτωση εκτιμάται ότι έγινε από σχετικά κοντινή απόσταση.
Η περιοχή όπου εντοπίστηκε η αρκούδα αποτελεί σημαντικό οικολογικό διάδρομο μετακίνησης του είδους μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Όπως υπενθυμίζει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), η θανάτωση αρκούδας συνιστά σοβαρό περιβαλλοντικό έγκλημα και κάθε σχετικό περιστατικό οφείλει να διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές και τη Δικαιοσύνη. Παρά τα μέτρα προστασίας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, περιστατικά λαθροθηρίας εξακολουθούν να καταγράφονται και να αποτελούν μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη διατήρηση του είδους στη χώρα μας.
Οι πολίτες που διαπιστώνουν παρουσία αρκούδας κοντά σε κατοικημένες περιοχές ή σε σημεία ανθρώπινης δραστηριότητας καλούνται να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές, όπως το Δασαρχείο ή την Ελληνική Αστυνομία, ώστε, εφόσον απαιτείται, να ενεργοποιηθεί το πρωτόκολλο που προβλέπεται για τις Ομάδες Άμεσης Επέμβασης.
Υπενθυμίζεται ότι η καφέ αρκούδα είναι είδος αυστηρά προστατευόμενο από την ελληνική, ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Το είδος, καθώς και ο βιότοπός του, προστατεύονται από το Δασικό Κώδικα, αλλά και από την Οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΕ), τη συνθήκη της Βέρνης και τη συνθήκη της Ουάσινγκτον (CITES). Η θανάτωση ή ο τραυματισμός αρκούδας διώκονται ποινικά.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Θλίψη στη Νάουσα και στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου της Δημήτριου Γ. Σερδαρίδη, ο οποίος
-
Μια τόσο μικρή χειρονομία, όπως ένα νεύμα ευχαριστίας στον δρόμο, μπορεί τελικά να λέει πολλά περισσότερα για τον χαρακτήρα μας απ’ όσο
-
Μια πρώτη εικόνα των αλλαγών που σχεδιάζονται στην πλατεία Ωρολογίου δίνει το βίντεο που παρουσιάστηκε στην τακτική συνεδρίαση
-
Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην Ημαθία (Δευτέρα 26 Οκτωβρίου - ώρα 9:38 π.μ.), με
-
Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 80 ετών, ο πρωτοπρεσβύτερος Σάββας Τσάκαλος, εφημέριος της ενορίας Αγίου Σάββα στην Κυριώτισσα
-
Κάποιοι το πήραν χαμπάρι για πρώτη φορά στην παρέλαση της 16ης Οκτωβρίου
-
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 71 ετών η Μαρία Βουδούρογλου. Η κηδεία της θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και ώρα
-
Βρήκε πάντως λύση για το πότισμα Συνελήφθη το βράδυ της Τρίτης 27 Οκτωβρίου 2026, στην περιοχή της
-
Το κέντρο γέμισε με νεολαία που κρατάει με υπερηφάνεια τις Γαλανόλευκες σημαίες
-
Ο πρόεδρος της Βέροια 1960, Αγάπιος Αναστασιάδης, προχώρησε σε χρηματική προσφορά προς το 9ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας,





Αυτος που τη σκοτωσε, μαλον ηταν σε αμυνα και καλως επραξε, προστατεψε τη ζωη του, τι να εκανε δηλαδη να καθησει να τον κατασπαραξει η αρκουδα, ειναι νομος της φυσης η αλληλοεξωντοση των οντων κι ας μη βγουν οι δηθεν φιλοζωοι να κατακρινουν.
ΑπάντησηΔιαγραφή