Ανήλικοι χωρίς καμία γνώση των κανόνων οδηγικής συμπεριφοράς και ΚΟΚ - Πότε θα ξυπνήσουμε;
13χρονος σκοτώθηκε στην Ηλεία όταν το πατίνι του συγκρούστηκε με αγροτικό, σοβαρά τραυματισμένος στο Νοσοκομείο 12χρονος στη Χαλκιδική που έχασε τον έλεγχο του πατινιού του, δύο ανήλικοι στην Καλαμάτα που επέβαιναν στο ίδιο πατίνι παρέσυραν και τραυμάτισαν ηλικιωμένη, στο Μεσολόγγι επίσης δύο ανήλικοι στο ίδιο πατίνι συγκρούστηκαν με αυτοκίνητο... Και όλα αυτά το τελευταίο διάστημα. Και πόσα ακόμα περιστατικά που δεν φτάνουν στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με στοιχεία, πάνω από 400 ανήλικοι τραυματίστηκαν το 2025 ενώ μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2026 περισσότεροι από 150 ανήλικοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία μετά από ατυχήματα με πατίνια.
Πόσα και τα περιστατικά στη Βέροια, όπου καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ανηλίκων που οδηγούν τα πατίνια τους, δικάβαλο, χωρίς κράνος και φυσικά χωρίς καμία γνώση των κανόνων οδηγικής συμπεριφοράς και του Κ.Ο.Κ. (H φωτογραφία που συνοδεύει το άρθρο είναι από την οδό Ακροπόλεως στον Προμηθέα, ένα απλό καθημερινό δικάβαλο χωρίς κράνος). Πατίνια να πετάγονται μπροστά σε οχήματα έχοντας παραβιάζει STOP και προτεραιότητες, πατίνια στον πεζόδρομο και τα πεζοδρόμια να περνάνε σφήνα ανάμεσα από πεζούς και καρότσια, πιτσιρίκια χωρίς κράνος ακόμα και με κινητά στο χέρι να σουλατσάρουν κάνοντας texting ανέμελα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης. Και τους γονείς τους να... σφυρίζουν αδιάφορα μέχρι τη στιγμή που τα παιδιά τους θα εμπλακούν σε ατύχημα -ή το χειρότερο- σε δυστύχημα και τότε θα ψάχνουν να αποδώσουν κάπου αλλού τις ευθύνες.
Να υπενθυμίσουμε πως στην Ελλάδα για τα ηλεκτρικά πατίνια ισχύουν οι βασικοί κανόνες του ΚΟΚ και ετοιμάζονται ακόμη αυστηρότερα μέτρα για ανηλίκους.
Ενδεικτικά: Μη χρήση κράνους: 30€. Κινητό, είτε με ασύρματα ή ενσύρματα ακουστικά: Έως και 150€. Δικάβαλο: Απαγορεύεται - πρόστιμο. Υποχρεωτική χρήση ανακλαστικού γιλέκου τη νύχτα. Ορθή λειτουργία φωτισμού στο πατίνι. Ψιλά γράμματα για τους περισσότερους χρήστες πατινιού στη Βέροια.
Έλεγχοι της τροχαίας πραγματοποιούνται καθημερινά στην Κεντρική Μακεδονία με τα αποτελέσματα να δημοσιοποιούνται εβδομαδιαία. Ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζει αυστηρότερα μέτρα ακόμα και πλήρη απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικών πατινιών από ανηλίκους στον δρόμο, με τον διάλογο να ανοίγει έπειτα από τα απανωτά ατυχήματα και θανάτους ανηλίκων. Άραγε, πόσους ελέγχους και πρόστιμα έχει ρίξει η Τροχαία Βέροιας σε ανήλικους παραβάτες; Πόσες συστάσεις έχουν γίνει; Ή θα περιμένουμε το πρώτο συμβάν για να ανοίξει και τοπικά ο... διάλογος;





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.