Γράφει η Μαρία Καραγιαννίδου*
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, κάτι περίεργο συμβαίνει. Απ’ τη μια, μιλάμε για το Πολυτεχνείο. Για το «ψωμί - παιδεία - ελευθερία». Για την ιστορία που κουβαλάει το δικό της βάρος. Και απ’ την άλλη, στα σπίτια, στους δρόμους, στις βιτρίνες, αρχίζει το στόλισμα. Νωρίς. Σαν κάποιος να πατάει ένα κουμπί και όλοι να ψάχνουμε φως.
Δεν είναι τυχαίο. Δεν είναι ασύνδετο. Είναι η ψυχολογία μιας κοινωνίας που έχει μάθει να ζει σε ένταση. Μιας γενιάς που δεν έζησε τη χούντα, αλλά ζει σε μια διαρκή κόπωση. Που δεν διεκδικεί με καταλήψεις, αλλά με παραιτήσεις. Που δεν κατεβαίνει πάντα στο δρόμο, αλλά κουβαλά τον θυμό στο σώμα της.
Ψωμί σήμερα σημαίνει να μη χρειάζεται να γυρνάς στο πατρικό στα 30 γιατί δεν βγαίνεις. Να μην αγχώνεσαι για κάθε αναπάντεχο έξοδο. Να μπορείς να πεις “ναι” σε έναν καφέ χωρίς να κάνεις υπολογισμούς. Και για πολλούς, ούτε αυτά δεν είναι αυτονόητα.
Παιδεία σήμερα σημαίνει να μη βγαίνεις από το σχολείο χωρίς να ξέρεις τον εαυτό σου. Να έχεις δασκάλους που βλέπουν τον άνθρωπο και όχι μόνο το σύστημα. Να είναι ο δημόσιος χώρος μάθησης ασφαλής, δημιουργικός, ελεύθερος και όχι υπό επιτήρηση και υποχρηματοδότηση.
Ελευθερία σήμερα σημαίνει να μπορείς να μιλήσεις χωρίς να σου κολλάνε ταμπέλες. Να νιώθεις ορατός. Να ζεις τη ζωή σου όπως θες, όχι όπως “πρέπει”. Να είσαι γυναίκα και να μην απολογείσαι. Να είσαι διαφορετικός και να μην κινδυνεύεις. Να μη χρειάζεται να προστατεύεσαι απ’ την κοινωνία σου.
Δεν ζητάμε κάτι παράλογο. Ζητάμε τα βασικά. Τα ίδια με τότε. Αλλά στον κόσμο του τώρα.
Και επειδή ο κόσμος αυτός μάς εξαντλεί, με τη βία, τη φασαρία, τις διαρκείς κρίσεις, φτιάξαμε άλλους τρόπους να αντέχουμε.
Στολίζουμε. Από νωρίς. Όχι γιατί είμαστε αφελείς. Αλλά γιατί χρειαζόμαστε μια παύση. Ένα φως. Μια ψευδαίσθηση ηρεμίας, έστω προσωρινή.
Ένα μικρό “είμαστε ακόμα εδώ”, σε μια εποχή που όλα μας τραβάνε προς τα κάτω.
Η γενιά του Πολυτεχνείου φώναξε με όλη της τη δύναμη. Εμείς δεν φωνάζουμε πάντα. Αλλά δεν σημαίνει ότι δε νιώθουμε. Κρεμάμε φωτάκια στα μπαλκόνια για να ζεστάνουμε τις ψυχές μας. Βάζουμε playlist με χριστουγεννιάτικα όχι γιατί όλα είναι γιορτινά, αλλά για να ξεχαστούμε. Κρατιόμαστε από μικρά πράγματα, γιατί τα μεγάλα μάς έχουν απογοητεύσει.
Κι αυτό, ναι, είναι αν θέλετε μια (πιο) ανθρώπινη μορφή αντίστασης.
Μια κοινωνία που στολίζει από αρχές Νοέμβρη δεν είναι αδιάφορη. Είναι κουρασμένη. Αλλά παραμένει ζωντανή.
*Μαρία Καραγιαννίδου
Μέλος Γραμματείας Τομέα Μεταφορών
Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής Ημαθίας
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
-
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής 19 Απριλίου 2026 στο Μακροχώρι, με την εμπλοκή τριών οχημάτων. Συγκεκριμένα,
-
Νέα ενίσχυση σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό για τη Μονάδα Βέροιας του Γενικού Νοσοκομείου Ημαθίας. Εντάχθηκε στο δυναμικό
-
Καλλίστρατε + Φωτεινή να σας ζήσει! Ένα νέο ευχάριστο κεφάλαιο άνοιξε στην ζωή του Καλλίστρατου
-
Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, μια πολύ σημαντική ημέρα για τον Χριστιανισμό, γιορτάζουν πολλοί συμπολίτες μας. Ανάμεσά τους, όμως,
-
Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 60 ετών ο Χρήστος Φωτιάδης. Από μικρό παιδί ασχολήθηκε επαγγελματικά με την γη και υπήρξε αρθρογράφος σε
-
Τροχαίο ατύχημα στην Εγνατία οδό, σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 17 Aπριλίου, στο ρεύμα από Κοζάνη προς Βέροια. Σύμφωνα
-
Είπαμε, χάλασε ο καιρός και μόνο Άνοιξη δεν θυμίζει με τόση βροχή και μουντίλα αλλά όχι και να ξεκινήσει και το χιόνι βρε παιδιά! Εντάξει, δ...
-
Θλίψη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Νάουσα η απώλεια του γνωστού οινοποιού Κείμης Χρυσοχόου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την
-
Χρόνια πολλά σε όλους και όλες! Αγίου Γεωργίου σήμερα, μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και πολλοί είναι
-
H ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. στο πλαίσιο των προγραμματισμένων έργων συντήρησης του δικτύου διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ανακοίνωσε προσωρινές



Όχι άλλο ΠΑΣΟΚ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτάνει.
Μπράβο, πολύ ωραία τοποθέτηση και πολύ ακριβής. Χρειάζεται όμως, διαρκής αγώνας για τα αυτονόητα, δεν τα είχαμε ούτε εμείς ( οι παλιοί) , αυτό το ΣΥΣΤΗΜΑ, που τότε πολεμούσαμε , δεν σταμάτησε να υπάρχει. Κάποιοι..... και δυστυχώς Κάποιοι από μας ( τους τότε... εννοώ) το ταΐζουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ
ΑπάντησηΔιαγραφή